اَرِنج جدید ورزش فارس و امیدهای پیشرو
ورزش و گره خوردن آن با شادابی، امید، سلامتی و .... همراه با جوانی؛ از اصول مهم مد نظر برنامهریزان در هر جامعهای برای دستیابی به رشدی متوازن و مستدام محسوب میشود؛ اگرچه بسیاری از صاحبنظران به درستی اعتقاد دارند که هر یک از بخشهای "ورزش" و "جوانان" باید در قالب سازمانی مستقل، مدیریت شوند تا مسیر مقصود را تسهیلگر باشند؛ اما قرارگرفتن هر دوی این حوزهها در قالب یک وازرتخانه هم میتواند همگنی، هماهنگی و اثربخشی اقدامات را تقویت کند.
از حدود 2 دهه قبل تاکنون، فارس که به واسطه دارا بودن شاخصههای اثرگذار، منجمله مدیریت در عرصه ورزش، جایگاهی نسبتا قابل قبول در کشور داشت، دچار سکون و رکود و پس از آن در بعضی رشتهها به ویژه فوتبال، سقوط شده است؛ روندی که طی سالهای اخیر تشدید و منجر به لطماتی در بخشهای زیرساختی، اعم از سرانه ورزشی و سرانه ورزشکاری شد.
بررسی تاریخ ورزش فارس حاکی از پیشتازی این استان در ایجاد و توسعه زیرساختهای ورزشی، در همه رشتههاست؛ زمانیکه شیراز دارای ورزشگاههای بزرگ و سالنهای ورزشی چند منظوره برای ورزشهای توپی و غیرتوپی بود، بسیاری از شهرها و حتی استانها، این برخورداری را نداشتند؛ شاید یکی از علل عقب ماندگی امروز فارس، همین نگاه برخوردار بودن، طی چهاردهه گذشته بوده باشد.
ترکیب جدید مدیریتی ورزش فارس و امیدواریها به آینده
طی سنوات گذشته، اکثر سکانداران عرصه ورزش در فارس، به نوعی از جامعه ورزشی بودهاند؛ افرادی صاحب دانش، ایده، سبک و توان مدیریتی، اما هرگاه در یکی از سطوح، به ویژه رده ارشد مدیریت ورزش و جوانان، مسئولیت به افرادی به ظاهر واجد شرایط سپرده شد، شاهد بروز مصائب و مشکلاتی در ابعاد مختلف بودهایم؛ یکی از این مشکلات، به نتیجه نرسیدن اقدامات زیرساختی بوده است.
در هفتههای اخیر، برای سومین بار در عمر 2 ساله دولت سیزدهم، سکاندار "ورزش و جوانان" تغییر کرد با این تفاوت که این بار، یکی از استخوان خُرد کردهها و ورزشکاران با سابقه و شناخته شده که دانش آکادمیک مرتبط را هم دارد، مورد وثوق قرار گرفته است.
حضور عبدالرحیم خداجو در راس هرم مدیریتی فارس و البته بودن سید کمال پاکفطرت در صدر مجموعه اداری شیراز، در نگاه ریزبینانه ورزشینویسان و فعالان رسانهای این حوزه، تداعی کننده یک ترکیب امیدوار کننده محسوب میشود.
تغییر تفکر و گفتمان در عرصه ورزش فارس
بعدازظهر چهارشنبه، هشتمین روز از آخرین ماه فصل پائیز؛ در دفتر انجمن نویسندگان، خبرنگاران و عکاسان ورزشی فارس، اعضای این انجمن دیداری صمیمانه با مدیرکل ورزش و جوانان استان و رئیس اداره ورزش و جوانان شیراز داشتند؛ جلسهای که بخش اعظم آن به طرح دیدگاهها، توصیهها و بیان نقدهای اهالی ورزشی رسانههای مکتوب و برخط گذشت و در بخش کوتاهی نیز، مدیران حاضر به طرح مباحث مد نظر خود پرداختند.
این گردهمایی که با قدردانی از منصور سپهر، کهنه ورزشینویس و البته ورزشکار و معلم ورزش فارس همراه بود؛ اعضای تنها تشکل غیردولتی حوزه ورزش در این استان، از سکانداران ورزش و جوانان درخواست کردند که در موضوعات مختلف مرتبط، نظر مشورتی این انجمن را جویا شوند.
یکی از مباحث مطرح شده در این جلسه، توجه ویژه به ورزش بانوان و البته بانوان ورزشکار در رشتهها و سطوح مختلف و از دیگر موضوعات مطرح، اهمیت توجه به برگزاری مجامع انتخاباتی هیئتهای ورزشی فاقد متولی بود.
موضوعاتی نظیر تقویت روابط عمومی و ایجاد یک شبکه روابط عمومی قوی و کارآمد در حوزههای ورزش، جوانان و البته هر یک از هیئتهای ورزشی، برگزاری جلسات مداوم و مستمر هم اندیشی با گروهها و افراد صاحبنظر، یافتن راهکارهای اجرایی مناسب برای تقویت اقتصاد ورزش و ایجاد انگیزه در صاحبان صنایع و افراد حقیقی و حقوقی دارای توان مالی، برای ادای مسئولیت اجتماعی در حوزههای ورزش و جوانان و تلاش برای تسهیل بازگشت فارس به جایگاه واقعی این استان؛ تسریع در تکمیل و تعیین تکلیف 2 پروژه کلان زیرساختی ورزش در شیراز؛ کم شدن هزینه فعالیتهای ورزشی، جداکردن نگاههای سیاسی به ورزش و فعالیتهای ورزشی، کم کردن حواشی و خط قرمزهای این بخش و .... نیز در این جلسه مطرح شد.
سید کمال پاکفطرت، رئیس اداره ورزش و جوانان شیراز در بخش پایانی جلسه با اعضای انجمن نویسندگان، خبرنگاران و عکاسان ورزشی، با این تاکید که خود را یکی از اعضای این انجمن میداند، لزوم مطالبهگری از سوی فعالان رسانه را یادآور شد.
پاکفطرت با بیان اینکه، قلم نویسنده و خبرنگار ورزشی، اثرگذارترین ابزار و سلاح محسوب میشود، گفت: با استفاده از فضای مناسبی که اکنون وجود دارد؛ میتوان به طرح دیدگاههای سازنده پرداخت و نقدها و نظرات خود را مطرح کرد.
رئیس اداره ورزش و جوانان شیراز خاطرنشان کرد که اثرگذاری رسانهها و اهالی رسانه، در تقویت حوزه ورزش، امری اثبات شده است لذا اعضای انجمن نویسندگان، خبرنگاران و عکاسان ورزشی باید در این عرصه، بیش از هر زمانی همراه شوند.
مدیرکل ورزش و جوانان فارس نیز در سخنانی ضمن تاکید بر لزوم تغییر مدل گفتمانی در حوزه مدیریتی ورزش، خاطرنشان کرد که فارس دارای ظرفیتهای بالفعل و بالقوه فراوانی در رشتههای مختلف ورزشی اعم از حوزههای بانوان و آقایان هستیم.
عبدالرحیم خداجو، یکی از مشکلات حال حاضر را گران شدن ورزش دانست و تاکید کرد که هزینه استفاده از اماکن ورزشی به واسطه افزایش قابل توجه اجاره بهای این اماکن، بسیار افزایش یافته و این بیم را ایجاد کرده است که در آیندهای نه چندان دور، ورزش به یک کالای لاکچری تبدیل شود؛ حال آنکه همواره ورزشکاران قهرمان و موفق اکثرا از اقشار متوسط به پائین جامعه به لحاظ اقتصادی بودهاند.
خداجو، تغییر در روش واگذاری اماکن ورزشی و نگاه تک بعدی به عنوان یک مسیر کسب درآمد به آن را یک الزام برای فراگیر کردن فعالیتهای ورزشی در سطوح مختلف جامعه دانست.
او یکی از مهمترین مسائل را لزوم تقویت و توسعه ورزش تربیتی ذکر و خاطرنشان کرد که توجه به اخلاق مداری، تسری منش پهلوانی و ... نیز جامعه ورزشی اعم از مدیر، مسئول، مربی، ورزشکار، سرمایهگذار و اهالی رسانه، اهمیت ویژه دارد؛ اگر اخلاقیات را ملاک قرار دهیم، بسیاری از معضلات بروز نخواهد کرد.
خداجو خاطرنشان کرد که شیراز را به عنوان ویترین ورزش فارس میداند و در این راستا برای رفع مشکلات ورزش و جوانان در این کلانشهر، به ویژه به نتیجه رسیدن پروژههای کلان در آن تلاش خواهد کرد.
مدیرکل ورزش و جوانان فارس، همچنین یکی از راهکارهای اثرگذار را به کارگرفتن ظرفیت دیگر سازمانها و نهادها برای تقویت زیرساختها و اثرگذاری اقدامات شایسته در عرصه ورزش و جوانان برشمرد.
خداجو در بخشی از سخنان خود وعده داد که نشستهای منظمی را به شکل ماهیانه با اهالی ورزشی رسانهها برگزار کرده و از ظرفیت موجود، در مسیر رشد ورزش و دستیابی به اهداف متعالی این حوزه، بهره مطلوبی ببرد.
انتهای پیام