غبار و فرونشست در کمین «نصف جهان»/ میراث فرهنگی در خطر است
سانتیمتر به سانتیمتر خاک استان اصفهان، از دلِ دشتهای چند دهگانه تا بافت تاریخی بینظیر شهرها و روستاها بهتدریج پایین میرود تا شکاف «فرونشست»، در بیتدبیری چند دهه اخیر مسئولان، هم هویت و پیشینه این استان را هدف بگیرد هم ساختمانهای مسکونی را ویران کند.
فرونشست زمین پدیدهای تدریجی بوده که در طول زمان رخداده و دلیل اصلی آن پایین رفتن سطح آبهای زیرزمینی است، در سالهای اخیر با تشدید پدیده خشکسالی، در نقاط مختلف کشور زنگ خطر تازهای را بهویژه برای ساکنان کلانشهرها به صدا درآورده است.
فرونشستها گاهاً باعث ایجاد ترک و شکافهایی در زمین شده و بر الگوی جریانهای زیرزمینی و سطحی، کیفیت آبهای زیرزمینی، شکل سطح زمین و سیلخیزی مناطق تأثیر میگذارند.
اصفهان نیز از این پدیده بینصیب نبوده و ترکهای بهجای مانده بر دیوارهای بسیاری از خانههای شهری و روستایی در پنج دهه اخیر، نشان میدهد که حرکت تدریجی فرونشستها میتواند یکی از جدیترین دغدغههای اصفهان باشد.
این دغدغه البته مسکوت نمانده و به بهانههای مختلف مسئولان استانی از آن سخن به میان آوردهاند؛ بهویژه آنکه در سالهای اخیر اصفهان از نعمت زایندهرود بیبهره مانده و یکی از اثرات جاری نبودن این رودخانه، همین فرونشستهاست.
فرونشست، یکی از بحرانهای ناشی از خشکاندن زایندهرود
استاندار اصفهان یکی از آخرین دفعاتی که از خطر فرونشست سخن گفت، در شورای اداری استان اصفهان بود که با حضور رئیس قوه قضائیه برگزار میشد؛ عباس رضایی در این جلسه با بیان اینکه آب شرب شش میلیون نفر در حوضه آبریز زایندهرود و تولید برق و فولاد وابسته به این رودخانه است، گفت: خواسته مهم مردم اصفهان تأمین آب موردنیاز این استان است زیرا این امر بحرانهای مختلف روحی، اجتماعی، اقتصادی و حتی امنیتی را به همراه دارد.
مدیرکل ستاد مدیریت بحران استان اصفهان همچنین تشکیل کارگروه ویژه برای کنترل و پیشگیری در خصوص پدیده فرونشست در استان را یکی دیگر از اقدامات استان برای مقابله با فرونشست عنوان کرد که ذیل آن شوراهای حفاظت از منابع آب زیرزمینی با محوریت آب منطقهای در تمام شهرستانهای استان تشکیل میشوند.
به گفته وی در استان اصفهان ۱۶ دشت ممنوعه شناسایی و تاکنون با حکم قضائی پنج هزار چاه غیرمجاز پر و مسدود شدهاند، ۶۲ تیم گشت و بازرسی از ابتدای امسال بیش ۲۰۰ مورد ادوات حفاری غیرمجاز چاه در سطح استان را کشف و ضبط کردهاند، محدودیت زمانی برای برداشت از چاههای مجاز نیز در دستور کار قرار گرفت و با نصب چهار هزار کنتور هوشمند، از برداشت بیرویه چاهها جلوگیری بهعملآمده است.
جبران سالها غفلت در برابر فرونشست
شیشهفروش اضافه کرد: باهدف تقویت سفرههای زیرزمینی، آبخیزداری در مناطق مختلف در حال انجام است و منابع طبیعی استان حدود ۲۸ پروژه را به ارزش ۴۵ میلیارد تومان در این رابطه در دست اقدام دارد؛ طبق دستورالعملی به تمام دستگاههای اجرایی گفتهشده اگر طرح توسعهای در خصوص مسکن، کشاورزی، راه و ساختمان و تأسیسات در مناطق اولویتدار دارند، باید با استعلام از آب منطقهای انجام دهند و ساختوسازها باید متناسب با نرخ فرونشست انجام شود.
مقابله با فرونشست در شهرها هم در دستور کار قرارگرفته است و به اذعان مدیرکل ستاد مدیریت بحران استان اصفهان، مشاوران طرحهای تفصیلی، جامع و هادی در شهرها و روستاها الگوهای موردنظر دراینارتباط را دریافت کردهاند، نرخ فرونشست سالانه در دشت مهیار به دستگاههای اجرایی ابلاغ و سازمان زمینشناسی کشور بهعنوان مسئول پهنههای خطرپذیر فرونشست نیز مجری تهیه نقشههای پهنهبندی فرونشست در استان اصفهان شده است.
آیا فرونشست میراث تاریخی اصفهان را تهدید میکند؟
نگرانی درباره شهر اصفهان، بیش از هر کجای دیگر معطوف میراث تاریخی این کهنشهر است؛ شیشهفروش اظهارنظر دراینباره را به زمان اعلام مطالعات مربوطه موکول کرده و گفت: اداره کل میراث فرهنگی با همکاری آب منطقهای در خصوص خطر فرونشست بر میراث تاریخی اصفهان مطالعهای انجام داده اما تاکنون چیزی گزارش نشده است؛ بااینحال تحقیقات علمی در این خصوص تا حصول نتیجه همچنان ادامه دارد؛ از طرفی شهرداری اصفهان نیز قرارداد مطالعاتی در این زمینه منعقد کرده و مطالعات برای پهنه فرونشست در شهر اصفهان بهزودی آغاز میشود و تا سال آینده نیز نتایج آن اعلام خواهد شد.از خطر فروریزش هم که بگذریم فروچالهها از دیگر مخاطرات استان محسوب میشوند؛ مسعود برهانی که پیشتر خطر فرونشستها را بیان کرده بود، این بار از فرو چالهها سخن به میان آورده و اظهار داشت: این پدیده در مناطقی مانند سمیرم وجود دارد و دلیل آن جنس لایههای زیرین زمین است که آهکی بوده و باعث میشود فرونشست به شکل فروچاله بروز پیداکرده و بهیکباره چالهای با ابعاد و عمق بالا ایجاد شود.
وی اضافه کرد: اگر افتادگیها به اشکال مختلف در حد چند سانتیمتر باشد نیز ممکن است خسارات جبرانناپذیری را به دنبال داشته باشد، بنابراین لازم است نوع بهرهبرداری از آبها همگام با طبیعت باشد و اگر این همگام شدن رعایت نشود، یکی از واکنشهای طبیعت همین فرونشست و فروچالهها خواهد بود.
برهانی تصریح کرد: لازم است برداشتها متناسب با بیلان آبی هر منطقه باشد چون اکثر دشتهای استان ممنوعه هستند بنابراین نهتنها باید برداشت جدیدی نداشته باشیم بلکه برداشتهای قبلی را نیز باید کاهش دهیم.قانونمداری و اصلاح الگوها، راه نجات از فرونشست
اصفهان ازجمله مناطقی است که به دلیل مهاجرت و اسکان جمعیت بیشازحد ظرفیت و استقرار صنایع آببَر در آن با کاهش منابع زیرزمینی آب مواجه بوده است و بارشها نیز نظیر آنچه امسال بارید شاید بتواند تا حدودی آبخوانها را تغذیه کند اما نمیتواند پاسخگوی چاههای خالی استان اصفهان باشد.
به نظر میرسد با اجرای طرحهای آبخیزداری، حجم قابلتوجهی از منابع آبی موجود براثر بارش باران و جاری شدن روان آبها وارد سفرههای زیرزمینی شده و با تقویت بستر خاک از فرونشست آن جلوگیری کند؛ از طرفی بنا به آنچه گفته شد میتوان با کشت محصولات کم آببر موجبات کاهش بهرهبرداری از آبهای زیرزمینی را فراهم کرد بهعنوانمثال بهجای کشت سیبزمینی، چغندر و صیفیجات، از کشتهای مقاوم به خشکی استفاده کنیم.
جدی گرفتن مطالعات و قانونمندی ساختوسازها و حساسیت بیشتر نسبت به مناطق میراثی اصفهان نیز میتواند از خطرهایی که فرونشست برای بافت تاریخی شهرهایی مانند اصفهان دارد، جلوگیری کند.