جستجو
رویداد ایران > رویداد > فرهنگی > ۹ اختراع مفید که مدیون تمدن باستان هستیم

۹ اختراع مفید که مدیون تمدن باستان هستیم

تمدن باستان در شکل گیری تمدن مدرن تاثیر بسیاری داشته و بسیاری از محصولات مفید کنونی هزاران سال پیش اختراع شده است

گاهی قدمت محصولاتی را که امروزه مورد استفاده قرار می‌گیرند فراموش می‌کنیم؛ این اشیاء باستانی هستند. انسان از ابتدای شکل‌گیری تمدن تاکنون تحت تاثیر دوران‌های متعددی از آفرینش و اختراع بوده است. کشاورزی، معماری، سرگرمی، سیاست، اقتصاد و همه جنبه‌های تمدن دستخوش تغییرات توسط مخترعانی شده است که سازنده تمدن آینده خودشان بوده‌اند. در ادامه همراه ما باشید تا ۹ مورد از این اختراع‌های مفید که ریشه در تمدن باستان دارند را به شما معرفی کنیم.

۱. قطب‌نمای مغناطیسی

انسان‌ها پیش از اختراع کاغذ از سطوح مختلفی برای ثبت افکار خود در قالب نوشته یا تصویر استفاده می‌کردند. کلمه انگلیسی Paper درواقع از کلمه لاتین Papyrus گرفته شده که منشا اصلی آن هم در اصل یونانی است. می‌گویند کلمه یونانی Papyrus از کلمه مصری pa-per-aa به معنی فرعون گرفته شده است؛ چراکه این محصول اولین بار در زمان فرعون به تولید رسید.

کاغذی که امروزه استفاده می‌کنیم، با روند متفاوتی تولید می‌شود و دیگر شبیه کاغذ اولیه مصری نیست؛ بلکه به نسخه چینی خود شباهت دارد. این متد توسط کای لون چینی که در سال ۲۰۰ میلادی می‌زیست توسعه یافت. در این روند خمیر چوب در منسوجات بافته فشرده می‌شد که به نحوی پیش درآمد اصلی بر متد امروزی ساخت کاغذ هم شناخته می‌شود. چند صد سال طول کشید تا تکنولوژی ساخت کاغذ به تمدن مسلمان‌ها و مسیحیان اروپایی برسد.

کاغذ، یکی از اختراع‌های مفید تمدن باستان، برخلاف ورود عصر دیجیتال و تکنولوژی مدرن همچنان جایگاه خود را حفظ کرده است. علاوه بر این انتظار می‌رود که تقاضا برای کاغذ در خلال دهه آینده همچنان صعودی باشد.

۳. چرخ

وقتی سبک زندگی انسان‌ها از شکارچی و مهاجر به یکجانشینی تغییر کرد، کشاورزی اهمیت ویژه‌ای یافت. به دنبال آن هم موضوع پیش‌بینی دقیق فصل‌های سال مطرح شد. از زمان تمدن باستان تاکنون، تقویم یکی از مهم‌ترین ابزارها شناخته می‌شود.

گاهشماری از زمان نوسنگی اهمیت داشت، اما تقویم بعدها در عصر برنز و سال ۳۱۰۰ قبل از میلاد اختراع شد. سومری‌ها اولین تمدن باستان هستند که تقویم را اختراع کردند. تقویم سومری‌ها هم براساس ۱۲ ماه قمری شکل گرفته بود که هرماه آن ۲۹ یا ۳۰ روز داشت. پس از آن مصری‌ها تقویم مشابهی شامل ۱۲ ماه ساختند که البته صور فلکی در آن دخیل بود.

بابلی‌ها تقویمی اختراع کردند که ماه سیزدهم از سال هر دو یا سه سال یکبار به آن اضافه می‌شد. این تقویم بعدها الهام‌بخش تقویم یهودیان شد. پس از این تقویم‌های تمدن باستان، هر تمدنی تقویم مخصوص خودش را ارائه کرد. در این میان می‌توان به چینی‌ها اشاره کرد که با بهره گرفتن از صور فلکی زودیاک و آزتک، تقویمی شامل ۱۸ ماه ساختند که هر ماه ۲۰ روز داشت و قرن آن هم ۵۲ سال بود. تقریباً همه تمدن‌های آمریکای میانه هم تقویم خود را از اقوام مایایی وام گرفته‌اند که به حق ریاضیدانان و نجوم‌شناسان خبره‌ای بودند.

۵. بتن

گفته می‌شود که تلسکوپ یا دوربین نجومی اولین بار در سال ۱۶۰۸ توسط یک عینک ساز هلندی ساخته شد. همچنین باور داریم گالیله، ستاره‌شناس معروف، از اولین افرادی شناخته می‌شود که از تلسکوپ استفاده کرده است. از طرفی هم گالیله خودش اذعان داشته است که مردم هزاران سال پیش از خودش از تلسکوپ استفاده می‌کردند.

سند این ادعا در لنز نمرود خفته که قطعه‌ای باستانی با قدمت ۳۰۰۰ ساله و تکه سنگی کریستالی با قدرت بزرگنمایی ۳ برابری است. صاحبنظران علمی قانع نشده‌اند که لنز نمرود متعلق به یک تلسکوپ بوده باشد؛ اما همچنان کشف آن گواهی دیگر بر دانش زیاد نئو آشوریان در زمینه ستاره‌شناسی است.

در هر صورت گالیله اعتقاد داشت اختراع تلسکوپ به تمدن باستان پیش از خودش بازمی‌گشت و همچنین خودش را در تلسکوپ‌شناسی خبره می‌دانست.

۷. سامانه حرارت مرکزی

تقریباً ۸۰۰۰ سال می‌شود که شراب هوشیاری مردم را به چالش کشیده است. اولین نشانه از تولید شراب به ۶۰۰۰ سال پیش از میلاد و کشور گرجستان بازمی‌گردد. همچنین مدارکی وجود دارد که در همان زمان چینی‌ها هم انواع میوه‌های قرمز و انگور را برنج ترکیب می‌کردند تا پس از تخمیر، نسخه محلی خودشان را از شراب بسازند.

همانطور که انتظار می‌رفت، اثر سرخوش کننده این اختراع تمدن باستان در میان مردم بسیار محبوب واقع شد. درنتیجه شراب به سرعت میان تمدن‌های مختلف گسترش یافت و به یکی‌ از محبوب‌ترین محصولات تاریخ تبدیل شد.

۹. صفر

zero-1-620x413

مفهوم صفر مفهوم تازه‌ای نیست اما زمانی طولانی طی شد تا صفر به عنوان یک سمبل و نشانه پذیرفته شود. صفر به عنوان یک عدد اولین بار 1770 سال پیش از میلاد و در مصر به ثبت رسید. تمدن باستانی مصر از حروف تصویری nfr به معنی زیبا، خوشایند و خوب برای بیان مفهوم هیچ استفاده می‌کردند.

بابلی‌ها از نشانه خاص برای بیان صفر استفاده می‌کردند، اما این سمبل‌ها به تنهایی یا در انتهای یک عدد استفاده نمی‌شد. بدین ترتیب بود که برخی اعداد متفاوت بودند، اما یکسان نوشته می‌شدند و این روند تمییز دادنشان در متن را دشوار می‌کرد.

یونانی‌ها هم از سامانه نوشتاری بابلی‌ها استفاده می‌کردند؛ اما سپس اعداد را به سمبل‌های یونانی تغییر دادند. به نظر می‌رسد که یونانی‌ها با صفر مشکل فلسفی داشتند!

چینی‌ها از سامانه میله‌ای برای شمارش استفاده می‌کردند؛ اما در این روش باستانی هم صفر تنها یک جایگزین بود و عدد شناخته نمی‌شد. هندی‌ها بودند که در خلال قرن سوم تا دوم پیش از میلاد ایده صفر امروزی را اختراع کردند. آن‌ها به صفر ماهیت عددی و ارزش شمارشی دادند. سمبل هندی‌ها برای صفر یک نقطه بزرگ بود که به تدریج به شکل امروزی ۰ درآمد.

اختراع‌های تمدن باستان: نتیجه‌گیری

بسیاری از محصولات امروزی درواقع طرحی از اختراع دوباره گذشته هستند؛ اما نمی‌توانیم انکار کنیم که تمدن باستان با امکانات و تکنولوژی محدود و اولیه توانست دستاوردهایی فوق‌العاده کسب کند. تمدن باستانی با همان محدودیت‌ها توانست محصولاتی اختراع کند و ایده‌هایی ارائه دهد که در طول زمان به سوی پیشرفت تکامل یافت تا زندگی مدرن را به این شکل تحت تاثیر بگذارد.

منبع: برترین ها

منبع: faradeed-162639

برچسب ها