رد خون در شهر ۵هزار ساله
غزه از پنجهزار سال تاریخ به صورت لایهبهلایه ساخته شده است. با پایان یافتن هر دوره، مردم آن بقایایی از دوران خود، از جمله کلیساها، صومعهها، کاخها و مساجد و همچنین هزاران اثر باستانی گرانبها را به جا گذاشتند، اما محدودیتهایی که برای کاوشهای باستانشناسی در این شهر ایجاد شده بود، باعث شده است آثار زیادی همچنان زیر خاک غزه بماند.
هیام البتر ـ باستانشناس وزارت گردشگری و آثار باستانی غزه ـ در مصاحبهای که سالها پیش در بیبیسی منتشر شده، گفته بود: «در زیر غزه یک غزۀ دیگر وجود دارد، هرچند اینجا مکانها و آثار باستانی تصادفی پیدا میشوند. مثلا زمانی که کارگران مشغول حفاری برای ساختن خیابان صلاحالدین بودند، کلیسای بیزانسی را پیدا کردیم و به طور تصادفی با یک موزاییک زیبا مواجه شدیم.»
اکنون بسیاری از آثار و اماکن تاریخی غزه که تصادفی و یا با کاوشهای باستانشناسی از زیر خاک بیرون آورده شده بودند، زیر بمبارانهای اخیر نیروهای اسرائیلی آسیب دیده و یا در معرض تخریب همیشگی قرار گرفتهاند.
چندی پیش نیز شورای بینالمللی موزهها درباره خطر تخریب و دزدی آثار تاریخی و ضرورت حفاظت از آنها هشدار داد. با این حال، جنگی که به نسلکشی میماند، هنوز اجازه بررسی وضعیت آثار و اماکن تاریخی غزه را نداده است.
آثار تاریخی غزه آنچنان که مقامات وزارت آثار باستانی غزه گفتهاند پیش از جنگ نیز به شکل دیگری در معرض تخریب تعمدی قرار داشت؛ رژیم صهیونیستی به دلایلی که «امنیتی» عنوان کرده بود، ورود و خروج به غزه را به شدت کنترل میکرد و اجازه نمیداد ماشینآلات و سایر تجهیزات به منظور حفاظت از آثار تاریخی وارد این منطقه شود، چون این گمان را مطرح کرده بود که این ابزار و ماشینآلات ممکن است علیه خودش استفاده شود.
منبع: faradeed-162485