جستجو
رویداد ایران > رویداد > اقتصادی > طرح «بنزین برای همه» به نفع کدام دهک‌های درآمدی است

طرح «بنزین برای همه» به نفع کدام دهک‌های درآمدی است

با اجرای طرح «بنزین برای همه» و تخصیص بنزین به هر کد ملی به جای هر خودرو، علاوه بر بهره‌مندی همه مردم از یارانه بنزین این امکان فراهم می‌شود که هزینه مصرف بالای اقشار پردرآمد به جای جیب دولت از جیب خودشان پرداخت شود.

به گزارش شبکه شرق، طبق آمار شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی، میانگین مصرف بنزین از ابتدای سال تا شهریورماه، روزانه 116 میلیون لیتر بوده است ولی در دوره مشابه سال 1401 این عدد 102.5 میلیون لیتر بوده که حاکی از رشد 13.5 میلیون لیتری است.

با توجه به صفر بودن تراز بنزین در سال 1401 و توقف صادرات بنزین در این سال، افزایش مصرف بنزین در سال 1402 به معنای ایجاد ناترازی بنزین بوده و دولت مجبور است با اجرای راهکارهای مختلف از طریق تهاتر اقدام به تامین بنزین موردنیاز کرده و عدم‌النفع ارزی ناشی از آن را بر دوش بکشد.

طبق روند رشد مصرف بنزین در سال‌های گذشته، پیش‌بینی می‌شود که در سال 1402 ناترازی بنزین ایران به صورت میانگین به 15 میلیون لیتر در روز برسد که به معنای عدم‌النفع 3 میلیارد دلار کشور برای جبران عرضه و تقاضاست.

 

 

تعبیه تعرفه‌گذاری پلکانی در گاز و برق باعث شده، سهم دهک دهم از یارانه گاز و برق نسبت به دهک اول 2.7 و 3.4 برابر باشد. مقایسه این شاخص در بنزین و سهم 17.5 برابری دهک دهم نسبت به اول نشان می‌دهد بی‌عدالتی در توزیع رفاه بنزینی بیشتر از سایر حامل‌هاست.

*توقف در طرح بنزین برای همه بدون دلیل منطقی!

اما با وجود موفقیت‌‎آمیز بودن اجرای آزمایشی طرح «بنزین برای همه» در کیش، سرنوشت این طرح در هاله‌ای از ابهام قرار گرفت تا اینکه سیداحسان خاندوزی وزیر اقتصاد روز گذشته درباره این طرح توضیح داد: در زمینه سیاست‌گذاری اصلاح نرخ حامل‌های انرژی، هزینه زیاد داده‌ایم اما درس کمتر گرفته‌ایم. در همان 6 ماه اول شروع به کار دولت سیزدهم، پیشنهادی را به ستاد هماهنگی دولت بردیم و تا حد اجرای آزمایشی هم پیش رفتیم اما متأسفانه به جهت عدم موافقت دستگاه متولی، کار متوقف شد. چه بسا اگر طرح مزبور در آن نقطه متوقف نمی‌شد، تا امروز به یک نقطه بلوغی رسیده بودیم.

مرتضی زمانیان استاد دانشگاه صنعتی امیرکبیر در گفت‌وگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس با اشاره به اینکه طرح بنزین کیش با وجود موفقیت، کنار گذاشته شد، عنوان کرد: در مسیر اجرای آزمایشی این طرح، مکانیسم سوخت‌گیری بدون اشکال بود. حالا اینکه عرض می‌کنم بدون اشکال، بالاخره هر طرح آزمایشی ممکن است یک بالا و پایینی داشته باشد، اما بدون هیچ خدشه‌ای در فرایند سوخت‌گیری و بدون اینکه صفی ایجاد شود و بدون اینکه کسی از سهمیه سوختش محروم شود، کاملاً عملیاتی شد و به‌خوبی انجام شد.

وی افزود: حتماً اگر طرح بخواهد در سطح کل کشور توسعه پیدا کند، باید تغییراتی در آن اتفاق بیفتد. حتماً مدل اجرایی و عملیاتی طرح کیش برای اجرا در کل کشور باید دچار تغییر شود اما به ‌هر حال این مدل در کیش کار کرد. طرح کیش، یک طرح کاملاً موفق بود و متأسفم که برخی دوستان حداقل از نظر بنده، بدون اطلاع و شناخت کافی، مدام در محافل مختلف صحبت می‌کنند و می‌گویند طرح کیش شکست خورد! هیچ شکستی وجود نداشت و فقط موعد اجرای طرح تمام شد. حالا اگر تمام شدن یک کار را معادل شکست در نظر بگیریم، مسئله دیگری است.

*7 دهک اول جامعه منتفع تخصیص بنزین به هر کد ملی

اما یک سوال باقی مانده؛ دولت چگونه می‌تواند در طرح «بنزین برای همه» از تحمیل تورم ناشی از واردات بنزین به عموم مردم از جیب ثروتمندان پرمصرف جلوگیری کند؟ در تصویر 3، میزان مصرف بنزین هر دهک درآمدی به تفکیک شهری و روستایی طبق گزارش مرکز آمار آورده شده است.

با تخصیص 20 لیتر بنزین به هر کد ملی، تقریبا هر خانوار سالانه 960 لیتر بنزین خواهد داشت که این رقم از مصرف بنزین 7 دهک اول جامعه بیشتر است. به بیان دیگر در صورت شناور شدن قیمت بنزین غیرسهمیه‌ای در بازار انرژی، سه دهک بالای جامعه برای تامین نیاز مازاد خود باید بنزین را در بازار و با قیمت شناور از 7 دهک پایین جامعه خریداری کنند.

14020827000418_Test_NewPhotoFree

 

اگر مصرف بنزین در تولید پیشی گرفت، دولت و یا بخش خصوصی می‌تواند با واردات بنزین و عرضه آن در بازار انرژی به سایر نیازهای 3 دهک بالای جامعه نیز پاسخ دهد. در این مدل تنها فشار هزینه قیمت بنزین بر دهک بالای جامعه وارد شده و سایر دهک‌ها اتفاقا منتفع خواهند شد.

البته این طرح به صورت ساده‌‌سازی شده برای مخاطب توضیح داده شده است و پیچیدگی‌های اجرایی و تبصره‌هایی وجود خواهد داشت که باید مسئولان در پیاده‌سازی این طرح به آن توجه کنند. حال باید منتظر ماند و دید چرا دولت سیزدهم طرح بنزین برای همه را کنار گذاشته است؛ آیا این اقدام مربوط به ناتوانی در اجراست یا پای منافع در میان است؟

 

منبع: sharghdaily-906056

برچسب ها
نسخه اصل مطلب