هیولای باستانی «دریایی» که در ارتفاع ۲۸۰۰ متری «کوهستان آلپ» پیدا شد!
فرادید| ایکتیوسورها حدود ۲۰۰ میلیون سال پیش در اواخر دوره تریاسه از اقیانوسها شروع به محو شدن کردند، اما از آنجا که بخشهایی از کره زمین به هم فشرده شدند و کوهستان آلپ را شکل دادند، برخی از بقایای این شکارچیان غولآسای اقیانوسی هم بالا آمدند و در ارتفاعات کوهستانی جا خوش کردند.
به گزارش فرادید، از عجایب زمینشناسی همین است که دانشمندان نمونههای خزندگان دریایی ماقبل تاریخ را در ارتفاع هزاران متری از سطح دریا پیدا کردهاند و حالا مشخص شده است که برخی از آنها هیولاهای دنداندار موسوم به ایکتیوسور بودهاند.
ایکتیوسورهای غولپیکر تنها در فصول پایانی حضور این خزندگان ماقبل تاریخ روی زمین تکامل یافتند؛ برخی از این گونهها قدشان به بیش از 18 متر و وزنشان به بیش از ۸۰ تن میرسید. با این حال، به رغم جثه عظیمی که داشتند، انسانها بقایای کمی از این حیوانات را یافتهاند. پروفسور مارتین ساندر از موسسه علوم زمین در دانشگاه بن گفته است: «دلیل این موضوع تا به امروز یک راز بزرگ باقی مانده است.»
مارتین ساندر با دنده ایکتیوسوری که در زمان حیاتش احتمالا حدود ۲۰ متر طول داشته است
این مجموعه از بقایای باستانی شامل دندهها، مهرهها و بزرگترین دندان ایکتیوسوری میشود که تاکنون پیدا شده است.
ساندر میگوید: «این [دندان] از نظر استانداردهای ایکتیوسوری، بسیار بزرگ است. ریشه آن ۶۰ میلیمتر قطر دارد، قبلاً بزرگترین نمونهای که تا به امروز در یک جمجمه کامل دیده بودیم ۲۰ میلیمتر بود و متعلق به یک ایکتیوسور با طولی نزدیک به ۱۸ متر بود.»
هاینز فورر با بزرگترین مهرهی ایکتیوسور در دستش
حتی اگر این ایکتیوسور جثه متوسطی داشت، باز هم با وجود بزرگترین دندانهای شناختهشده برای علم، منظره وحشتناکی در دریا بوده است.
محققان خوشبین هستند که با ادامهی مطالعاتشان، اطلاعات جدیدی از زندگی و اندازهی ایکتیوسورها بدست آورند.
ساندر میگوید: «برای دیرینشناسی مایه شرمساری بزرگی است که از این ایکتیوسورهای غولپیکر با وجود اندازه شگفتآور فسیلهایشان، اطلاعات کمی در دست است.»
مترجم: زهرا ذوالقدر
منبع: faradeed-161243