به گزارش اکوایران، میزان تغییرات قیمت‌ کالاهای صادراتی در بهار 1402 نسبت به سال گذشته مثبت برآورد می‌شود اما بر اساس داده‌های مرکز آمار، شدت افزایش آنها کمتر شده است. 

با توجه به اینکه ایران نقش تعیین کننده‌ای در تعیین قیمت‌های جهانی ندارد، تورم کالاهای وارداتی می‌تواند تا حد زیادی نشان‌دهنده تغییرات قیمت‌های جهانی نیز باشد. به همین ترتیب مشاهده می‌شود برخی از کالاها در سطح جهانی احتمالا با افزایش قیمت مواجه بوده‌اند اما ایران قیمت کالاهای صادراتی مربوط به این گروه را با قیمت‌های جهانی تعدیل نکرده و ظاهرا با قیمت پایین‌تری فروخته است.  

میزان تورم دلاری کالاهای وارداتی به تفکیک گروه‌های عمده

بر اساس گزارش مرکز آمار، شاخص قیمت کالاهای وارداتی به بیست گروه عمده تقسیم می‌شوند، می‌توان مشاهده کرد شش گروه‌ از کالایی وارداتی - «محصولات نباتی»، «روغن و چربی» ، «محصولات معدنی»، «پوست و چرم» و «خمیر چوب و اشیا چوبی» - دچار تورم منفی یا همان کاهش قیمت در بهار 1402 نسبت به بهار پارسال بوده‌اند. 

باتوجه به اینکه تورم کالاهای وارداتی عموما بر اساس شرایط جهانی یا عوارض گمرکی دچار تغییر می‌شود، می‌توان اظهار کرد یا قیمت جهانی این محصولات کاهش یافته یا میزان عوارض واردات آن‌ها با تخفیفاتی همراه شده است. 

بقیه گروه‌های کالایی وارداتی در بازه زمانی مورد بررسی با تورم مثبت و بین 0.2 تا 5 درصد مواجه شده‌اند. بیشترین افزایش شاخص قیمت محصولات وارداتی در مقایسه با بهار 1402 در گروه‌های «دستگاه‌های اپتیک و عکاسی» با نرخ 4.9 درصد ، «مواد نساجی» با تورم 4.4 درصد و «ماشین‌آلات، وسایل مکانیکی و ادوات برقی» با نرخ 4.3 درصد به ثبت رسیده است.

کاهش قیمت‌ها یا ارزان‌فروشی در بازار جهانی؟

نکته شایان توجهی دیگری در داده‌های مربوط به تورم کالاهای صادراتی و وارداتی منتشر شده از مرکز آمار وجود دارد که عبارت از تفاوت چشمگیر تغییر قیمت دلاری صادراتی و وارداتی کالاهای مربوط به گروه «صنایع پتروشیمی» و «مواد پلاستیکی و لاستیکی» است. 

بر این اساس مشاهده می‌شود این دو گروه به همراه گروه «فلزات معمولی و مصنوعات آن‌ها» به قدری در تعیین شاخص قیمت کل کالاهای صادراتی اثرگذار بوده‌اند که علی‌رغم مثبت بودن تورم دیگر گروه‌های صادراتی، شاخص کل قیمت کالاهای صادراتی منفی شده است؛ در صورتیکه بررسی تورم کالاهای وارداتی که تا حدی نشان‌دهنده تغییرات قیمت‌های جهانی کالاها نیز هست، نشان می‌دهد دو گروه «صنایع پتروشیمی» و «مواد پلاستیکی و لاستیکی» به ترتیب تورم‌هایی با نرخ‌های 3.5 و 1.5 درصد تجربه کرده‌اند. 

بنابراین این احتمال وجود دارد که تفاوت ذکر شده به دلیل ارزان‌ تر فروختن این گروه‌های کالایی از سوی ایران در بازارهای جهانی باشد. برخی از کارشناسان معتقدند زمانی که نرخ ارز دچار جهش می‌شود، تولیدکنندگان به دلایل مختلفی به سرعت قیمت‌های دلاری کالاهایشان را تعدیل نمی‌کنند تا بتوانند به فروش بیشتری دست یابند. البته میزان موفقیت این سیاست باید با آمارهای جزئی‌تر و دقیق‌تری همراه شود.