سفری به یافتآباد قدیم؛ از کلاه پهلوی تا سواریهای فورد
منطقه ۱۸ امروز را فراموش کنید، این صفحه قرار است شما را ببرد به یافتآباد قدیم؛ میان مردمانی که به شکل خاصی لباس میپوشیدند و با مشاغل خاصی پول درمیآوردند؛ روزگاری که در آن از بزرگراه و مترو و اتوبوسهای پرسرعت خبری نبود و مدرنترین وسایل نقلیه، اتومبیلهای فورد آمریکایی بود.
اگر از قدیمیهای محله یافتآباد که یکی از محلههای اصلی و مهم منطقه است بپرسید، حتماً به شما خواهند گفت که تا قبل از انقلاب اسلامی تعداد مساجد محله حتی به تعداد انگشتان یک دست هم نمیرسید.
از ایام قدیم نام روستای یافتآباد با نام منطقه عجین بوده و حتی زمان دادن نشانی برای شناخت بیشتر و راحتتر از پسوند یافتآباد استفاده میشد، مثل «اسماعیلآباد یافتآباد».
در لغتنامه دهخدا، یافتآباد چنین توصیف شده است: «یافتآباد دهی است از شهرستان ری نزدیک تهران به میانه مغرب و جنوب غربی آن با ۱۹۰۵تن سکنه» و در کتاب «طهران قدیم» جلد اول، یافتآباد را به دلیل باغات سرسبز و مزارع کشاورزی یکی از تفرجگاههای مهم طهران نام بردهاند.
«محمد زندیه» و «رضا یوسفی» ساکن قدیمی و مطلع یافتآباد، اطلاعات ارزشمند دیگری را درباره سبک زندگی یافتآبادیهای قدیم در اختیارمان گذاشتند که در ادامه آمده است.
کسب و کار یافتآبادیها
یافتآبادیهای قدیمی برای خودشان کسب وکاری داشتند تا بتوانند نان در بیاورند و امور خانوادهشان را بگذرانند. در یافتآباد قدیم هم مشاغل مختلف و جالبی وجود داشت که درآمد برخی از آنها خوب بود و برخی متوسط و برخی هم چنگی به دل نمیزد.
البته شغل اصلی ساکنان قدیمی منطقه ما کشاورزی و باغداری و دامپروری بود. در ضمن نخستین کارخانههای پایتخت بیشتر در منطقه ما شکل گرفتند و به همین دلیل یکی از مشاغل قدیمی در یافتآباد، کارگری در این مراکز صنعتی بود که باعث شکلگیری بیشتر محلههای منطقه شد.
به هر حال برخی از مشاغل جدید امروزی در گذشتههای نه چندان دور وجود نداشتند. جارچیها هم در یافتآباد قدیم شغل مهمی داشتند و اخبار را به گوش مردم میرساندند و مردم به گفته جارچیها اعتماد داشتند. زنبورکچیباشی، فراشباشی، میرآخوندی و... از دیگر مشاغل درآمدزای منسوخ شده است.
منبع: همشهری
منبع: faradeed-158203