استراتژی بایدن این است که در انظار کنار نتانیاهو و در خفا برای مهار او تلاش کند
پایگاه خبری آمریکایی «آکسیوس» در گزارشی به قلم «باراک راوید» به بررسی استراتژی دولت آمریکا در قبال غزه پرداخته و مدعی شده بایدن رویکردی دوگانه در قبال بحران غزه در پیش گرفته که حمایت قوی از بنیامین نتانیاهو نخستوزیر رژیم صهیونیستی در انظار عمومی است، در حالی که در خلوت تلاش میکند او را مهار کند.
به گزارش فارس و به نوشته این گزارش، ایالات متحده از اسرائیل حمایت میکند اما نمیخواهد به عملیات نظامی بزرگ و یا طولانی دیگری در غرب آسیا کشیده شود و در حال حاضربزرگترین چالش دولت بایدن سروسامان دادن به این اوضاع است.
به تحلیل آکسیوس، بایدن در سخنرانی ۱۰ اکتبر زمانی که حماس را با داعش مقایسه کرد، لحن واکشن ایالات متحده را مشخص کرد. این سخنرانی در زمان پربیننده در فلسطین اشغالی پخش شد و یکی از پرببینندهترین رویدادهای تلویزوین در تاریخ آن بود.
به باور «تام نایدز» سفیر سابق آمریکا در فلسطین اشغالی، این سخنرانی هم در بین سران سیاسی و هم عموم صهیونیستها مورد استقبال قرار گرفت و در همان ابتدای بحران به بایدن اعتبار داد. وی در این خصوص گفت: «چه بایدن را دوست داشته باشید یا از او متنفر باشید، نمیتوانید درباره تعهد او به اسرائیل شکایت کنید».
طبق این تحلیل، بایدن از این اعتبار با ظرافت استفاده کرده و بهرغم سابقه پرتنش او و نتانیاهو، به گفته مقامهای آمریکایی، در طول تماسهایشان که تقریباً هر رزو انجام میشود بایدن از فشار مستقیم به او اجتناب کرده است. در عوض او با طرح سوالاتی، راهی آرامتر را برای مطرح کردن همان نگرانیها به کار گرفته است.
به ادعای این گزارش، «یکی از اهداف اصلی بایدن جلوگیری از تبدیل درگیری غزه به یک جنگ منطقهای است. فرستادن ناوهای هواپیمابر به منطقه بخشی از آن تلاش است. همینطور پیامهایی که بایدن برای ایران و حزب الله هم به طور عمومی و هم خصوصی فرستاده است».
به گفته مقام های آمریکایی، بایدن همچنین چند بار از نتانیاهو پرسیده چطور قصد دارد مانع تشدید تنش شود که حزبالله را به این جنگ میکشاند. به نوشته آکسیوس، «بایدن از نتانیاهو و سایر مقامهای اسرائیلی درباره گزینههای جایگزین حمله زمینی به غزه پرسیده و این که آیا برنامهای برای انجام دادن پس از برچیده شدن حماس در غزه دارند. آنها به او گفتند هنوز برنامهای ندارند».
یک مقام اسرائیلی به آکسیوس گفت: «بایدن تلاش کرد از موضع عشق و دوستی به اسرائیلیها بگوید طولانی فکر کنند و همان اشتباهاتی را که ما بعد از ۱۱ سپتامبر انجام دادیم، مرتکب نشوند». به نوشته این گزارش، بایدن با سفر به اسرائیل این استراتژی را به مرحله بعد رساند.
به نوشته این گزارش، «این سفر که نمایش بیسابقه حمایت در زمان جنگ با حضور در محل بود، این فرصت را به بایدن داد به طور خصوصی با اسرائیلیها تعامل کند تا آنها را وادار کند گامهایی را بردارد که آمریکا میخواهد».
مقامهای صهیونیست و آمریکایی به آکسیوس گفتند هم بایدن و هم وزیر خارجهاش به طرف مقابل گفتند به نفع آنهاست که اجازه دهند کمکهای بشردوستانه به غزه برسد. آنها گفتند، این اقدام به حفظ حمایت بینالمللی از عملیات رژیم صهیونیستی کمک میکند و آنها موافقت کردند. یکی مقام ارشد صهیونیست به آکسیوس گفت بعد از حمایت زبانی و عملی بایدن، آنها نمیتوانستند نه بگویند.
طبق این گزارش، افراد آشنا با این روند گفتند که خود بایدن نیروی محرک پشت بخش بیشتری از این استراتژی است. به گفته یک منبع آگاه به روند نوشتن متن سخنرانی بایدن، همه سخنرانی ۱۰ اکتبر او متعلق به خودش بود. وی گفت بایدن مانع تلاش دستیارانش برای متعادل کردن پیامها یا تقلیل زبان شد. و به گفته خود بایدن، بسیاری از افراد در تیمش نمیخواستند او به فلسطین اشغالی برود اما تصمیم گرفت این کار را بکند
به ادعای دو مقام آمریکایی، بایدن از همان کتاب دستوربازی که برای میانجیگری آتشبس در ۱۱ روز در طول جنگ مه ۲۰۲۱ غزه استفاده کرد، استفاده کرده است. اما به نوشته آکسیوس، «این بار استراتژی عمومی-خصوصی به زمان بیشتری برای عملی شدن نیاز دارد. دستیاران ارشد بایدن میدانند به این زودی آتشبس در کار نخواهد بود و برای آن اصرار نمیکنند. هدف فوری، تاثیرگذاری بر تحرکات اسرائیل در میدان است. بایدن نخواهد توانست جنگ را متوقف کند اما به استفاده از محبوبیت و اعتبار خود در بین اسرائیلیها برای اثرگذاری بر مسیر ادامه خواهد داد».
منبع: etemadonline-637306