(تصاویر) کشف تصادفی یک گورستان ۳۰۰۰ ساله با قبرهای عجیب کوزهای
فرادید| گورستانی که به تازگی کشف شده، روی صخرههای شیبدار مشرف به رودخانه دجله قرار دارد که با یک پیادهروی کوهستانی پنج کیلومتری قابل دسترسی است.
به گزارش فرادید، باستانشناسان در آغاز هشت گودال را باز کردند و گورستانی را کشف کردند که تقریباً ۱۵۰ متر مربع را در بر میگیرد و قدمت آن به هزاره اول قبل از میلاد میرسد و متعلق به تمدن آشوری عصر آهن است. آنها در این گورستان، حدود ۱۰۰ قبر سفالی، قبرهای سنگی و خاکی پیدا کردند.
متین آغراک باستانشناس میگوید: «اینجا یک مکان بسیار مهم برای باستانشناسی منطقهای است. این نخستین بار است که این همه گلدان محتوی خاکستر مرده در یک منطقه گورستانی کشف میشود. تاکنون ۲۷ مورد آنها در منطقۀ هویوک کشف شده است. به همین دلیل، این کشف برای باستانشناسی منطقه اهمیت زیادی دارد. بیشتر گلدانهای محتوی خاکستر مرده که پیدا شدند دارای درب هستند.»
«در کوزههایی که هنوز سالم هستند، استخوانهای باقیماندۀ مردگان نیز کشف شده است اما در آنهایی که به مرور زمان شکسته شدهاند، خاک وارد شده و بقایا را از بین برده است. برای کسانی که گمان میرود جنگجویان مرد هستند، شمشیر، نیزه و چاقو و برای کسانی که گمان میرود زن هستند، دستبندهای برنزی یا آهنی در کوزهها کشف شده است. در چند کوزه، دربهای برنزی شبیه نمونههای دوره اورارتویی نیز یافت شده است. این یک سایت بسیار پیچیده است. با ادامه حفاری با چیزهای مختلفی مواجه میشویم. ما یک صندوق بزرگ تدفین هم در همان مکان پیدا کردیم».
به گفتۀ آغراک، «کار ما از طلوع خورشید آغاز میشود و بسته به شرایط آب و هوایی تا ظهر یا بعد از ظهر ادامه مییابد. ما آثار کشف شده در اینجا را با رعایت اقدامات امنیتی لازم به اداره موزه حسنکیف میبریم. یافتههای ما در موزه حسنکیف تحت حفاظت است. آنها پس از پاکسازی و مستندسازی در موزه به نمایش گذاشته خواهند شد.»
آغراک با اشاره به اینکه در ابتدا برای ثبت غارهای نقاشی شده در روستای دوروک به منطقه رفتند و به طور اتفاقی به این کشف مهم دست پیدا کردند، میگوید: «با هشدار روستاییان، ما به این منطقه آمدیم. متوجه شدیم در چند گودال کوزههای سفالی وجود دارد. بعد کارمان را گسترش دادیم و حالا گودال هشتم را باز کردهایم. در این کاوشها تقریباً به ۱۵۰ قبر سفالی برخوردیم. کار مرمت همچنان ادامه دارد. قدمت آنها پس از بررسی استخوانها در آزمایشگاه مشخص میشود».
مترجم: زهرا ذوالقدر
منبع: faradeed-157131