کشف دیوار شرقی دروازه پارسه تختجمشید/ عکس
به گزارش شبکه شرق، سیزدهمین فصل کاوشهای باستانشناسی «دروازه پردیس پارسه تخت جمشید» در محوطه باستانی تل آجری در مرودشت استان فارس، به سرپرستی علیرضا عسکری چاوردی از دانشگاه شیراز و پییر فرانچسکو کالیری از دانشگاه بولونیای ایتالیا به صورت مشترک و با همکاری اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان فارس، پایگاه میراث جهانی تخت جمشید، پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری و معاونت میراث فرهنگی وزارت میراثفرهنگی، گردشگری و صنایع دستی در حال انجام است.
علیرضا عسکری چاوردی ـ سرپرست این هیأت باستانشناسی ـ مهمترین دستاورد پژوهشی این فصل از کاوشهای باستانشناسی، را کشف کامل دیواره شرقی دروازه پارسه تخت جمشید و شناسایی پلان کامل بنای دروازه اعلام کرد.
او گفت: دیوار شرقی این دروازه به طول ۴۰ متر و پهنای ۱۰ متر سرتاسر از آجر و خشت و هسته این دیوارِ سترگ به ضخامت پنج متر از خشت خام و از هر طرف نمای داخلی و بیرونی به پهنای ۲.۵ متر با آجر بنا شده است.
نمای سرتاسر دیوارها با آجرهای لعابدار تزئین شده است. تزئین بخش پایین دیوارها دارای نقوش هندسی و گل است. آجرهای لعابدار متعدد مکشوفه از آوارهای بنا نشان میدهد سرتاسر سطوح دیوارها با نقوش حیوانات اسطورهای گاو نر و حیوان ترکیبی «موشخوشو» تزئین شده بود.
این بنای تاریخی امکان دسترسی به یک باغ سلطنتی (پردیس) را فراهم میکرد که شامل یک کاخ بزرگ بود و اکنون ویرانههای آن در محوطه فیروزی ۵ موجود است. این دروازه یادمانی در دوره هخامنشی متروک شد، سپس بر اثر زمین لرزهای بزرگ، تخریب شد و در دورههای بعد دیوارهای آن به غارت رفت.
پارسه شکوهمندترین شهر ایران باستان دارای دروازهای زیبا همطراز با دروازه بابل بوده است. این دروازه در کهنترین بخش شهر در فاصله سه کیلومتری غرب کاخهای تخت جمشید واقع است. کیفیت ساخت هنری، حجم، ابعاد فنی و روش ساخت بنا برابر با دروازه ایشتار بابل، فاخر است. این دروازه در مسیر کاخها و بناهای سلطنتی بخش کهن شهر در همان آغاز عصر هخامنشی بنا شد.
منبع: sharghdaily-900531