(تصاویر) سفر به اعماق تاریخ؛ دیدنیترین کاروانسراهای ایران
کاروانسراها از مهم ترین و دیدنی ترین آثار تاریخی ایران هستند که روزی روزگاری به عنوان پناهگاههایی امن برای استراحت مسافران کاربرد داشتند. با افزایش رفت و آمد در مسیر جاده ابریشم تعداد کاروانسراها نیز بیشتر شد.
این سازه ها اغلب در بیرون شهر یا روستا ساخته می شدند و دور تا دور آنها را دیوارهای عظیمی شبیه به یک قلعه با برجهای دیدهبانی احاطه کرده بودند. این بناهای تاریخی جذاب که زمانی بسیار پررونق بودند، اتفاقات بسیاری را به خود دیده اند.
امروزه برخی از این کاروانسراهای قدیمی بازسازی شده و به هتلهای سنتی برای اقامت مسافران تبدیل شدهاند. در ادامه با معرفی معروف ترین کاروانسراهای ایران با ما همراه باشید.
1- کاروانسرای سعدالسلطنه
کاروانسرای بیستون معروف به کاروانسرای شاه عباسی یکی از مکان های دیدنی کرمانشاه است که در 30 کیلومتری شمال شرقی کرمانشاه، در محل روستای بیستون کھنه در مقابل فرهاد تراش (نقش برجسته مشهور داریوش بر سینه کوه بیستون)، در محوطه تاریخی و فرهنگی بیستون واقع شده است.
قدمت این کاروانسرا به دوره صفوی بازمی گردد و بنای آن هم اکنون تحت مالکیت شرکت توسعه گردشگری استان کرمانشاه قرار داشته و به هتل سنتی 5 ستاره تغییر کاربری داده شده است.
معماری این کاروانسرا مطابق با کاروانسراهای دوره صفوی ساخته شده و در زمان ناصرالدین شاه قاجار مرمت شده است. در دوره پهلوی از این بنا به عنوان انبار غله استفاده می شد. مدتی نیز در اختیار خانواده های بی بضاعت بیستون بود.
3- کاروانسرای زین الدین
کاروانسرای قصر بهرام که با نامهای کاروانسرای شاه عباسی و رباط سیاهکوه نیز شناخته می شود، یکی از مکان های دیدنی گرمسار است که توسط شاه بهرام ساسانی یا همان بهرام گور ساخته شده است و سپس با بازسازی توسط شاه عباس صفوی به عنوان کاروانسرا مورد استفاده قرار گرفت.
این کاروانسرا هنوز هم به عنوان محل توقف و استراحت برای گروههایی که علاقهمند به دیدن آسمان پر ستاره شب هستند، مورد استفاده قرار می گیرد. کاروانسرای قصر بهرام معماری ساده و در عین حال جذابی دارد و با قرارگیری در میان منطقه حفاظت شده پارک ملی کویر، به مکانی عالی برای افرادی که به دنبال تجربه صلح و آرامش کویر هستند، تبدیل شده است.
این کاروانسرا یکی از محبوب ترین نقاط برای تماشای آسمان پرستاره شب است که عکاسان نجوم و عاشقان آسمان را به سوی خود می کشاند.
5- کاروانسرای رباط شرف
کاروانسرای مشیر یزد در زمان مظفرالدین شاه قاجار به دست فتح الله مشیر الممالک در شهر تاریخی و کهن یزد بنا گردیده است. این کاروانسرای 150 ساله که زمانی مأمن اقامتگاه مسافران خسته از رنج راه بود، اکنون به هتلی زیبا و چشم نواز تبدیل شده است.
این هتل دو ستاره در 19 مرداد 1379 به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. کاروانسرای مشیر دارای 19 اتاق است که همگی به شکل کاملا سنتی و با تختها و گلدانهای چوبی ترئین شده اند. نمای داخلی نیز با انواع طاقهای گنبدی شکل و بدون هیچ گونه سقف مسطحی تزئین شده اند.
منبع: روزیاتو
منبع: faradeed-156090