جستجو
رویداد ایران > رویداد > وداع با عیار بازیگری ایران

آتیلا پسیانی درگذشت

وداع با عیار بازیگری ایران

هفته تلخ هنر در ایران با فوت یکی از ارزشمندترین و مهم‌ترین چهره‌های سینما، تئاتر و تلویزیون به پایان رسید. ظهر روز گذشته خبری غم‌انگیز از فرانسه کام هنردوستان و مردم را تلخ کرد. آتیلا پسیانی که پیش‌تر خبر رسیده بود با بیماری سرطان مبارزه می‌کند درحالی‌که در سفری شخصی به فرانسه رفته بود در سن ۶۶ سالگی، در کشور فرانسه دار فانی را وداع گفت.

هفته تلخ هنر در ایران با فوت یکی از ارزشمندترین و مهم‌ترین چهره‌های سینما، تئاتر و تلویزیون به پایان رسید. ظهر روز گذشته خبری غم‌انگیز از فرانسه کام هنردوستان و مردم را تلخ کرد. آتیلا پسیانی که پیش‌تر خبر رسیده بود با بیماری سرطان مبارزه می‌کند درحالی‌که در سفری شخصی به فرانسه رفته بود در سن ۶۶ سالگی، در کشور فرانسه دار فانی را وداع گفت.

 انجمن صنفی بازیگران سینما در پی درگذشت زنده‌یاد آتیلا پسیانی در اطلاعیه‌ای اعلام کرد:  «با قلبی اندوهگین و دردبار و زبانی الکن به اطلاع می‌رسانیم متأسفانه هنرمند ارزشمند و بی‌بدیل سینما، تئاتر و تلویزیون کشورمان آتیلا پسیانی عزیز پس از دوران سخت و طولانی بیماری و در خارج از وطن از میان ما رفت و به آرامش بیکران پیوست. انجمن صنفی بازیگران سینما این سوگ بزرگ را به خانواده محترم و هنرمند ایشان، خانم فاطمه نقوی، خانم ستاره پسیانی و آقای خسرو پسیانی و همچنین به حضور همکاران گرامی، جامعه تئاتری کشور  و تمامی دوستداران ایشان تسلیت عرض می‌نماید. همچنین با هماهنگی‌های انجام‌گرفته منتظر انتقال پیکر این هنرمند به ایران هستیم و پس از آن متعاقبا زمان و مکان تشییع به اطلاع خواهد رسید.»

پسیانی فعالیت‌های تئاتری خود را از دهه چهل و در همراهی با مادرش آغاز کرد و در سنین جوانی و بزرگسالی به یکی از تأثیرگذارترین چهره‌های بازیگری و کارگردانی تئاتر ایران تبدیل شد.

پس از فردوس کاویانی، آتیلا پسیانی دومین بازیگر سینما، تئاتر و تلویزیون است که جامعه هنری در چند روز اخیر ازدست‌داده است.

پسیانی فعالیت‌های تئاتری خود را از دهه چهل و در همراهی با مادرش آغاز کرد و در سنین جوانی و بزرگسالی به یکی از تأثیرگذارترین چهره‌های بازیگری و کارگردانی تئاتر ایران تبدیل شد. پسیانی که تجربه حضور و فعالیت در کارگاه نمایش و همکاری با آربی آوانسیان را داشت، گروه تئاتر «بازی» را به‌عنوان یکی از تأثیرگذارترین گروه‌های حرفه‌ای تئاتر ایران تشکیل داد که این گروه تاکنون به فعالیت خود ادامه داده است.

او نمایش های زیادی را بازیگری یا کارگردانی کرده است و یکی از ارکان اصلی تئاتر ایران محسوب می‌شود. «کشتی آنجلیکا»، «دو فیلم با یک بلیت»، «مسافران»، «خاکستر سبز»، «هیوا»، «گاوخونی»، «آآب‌وآتش، «شام آخر»، «فرزند صبح»، «پاداش سکوت»، «آتش‌بس»، «مجردها»، «کما»، «یک عاشقانه ساده»، «پل چوبی»، «زندگی خصوصی»، «نازنین»، «نیمه‌شب اتفاق افتاد»، «نگار»، «کارگر ساده نیازمندیم»، «جاده قدیم»، «سرخ‌پوست»، و «سیاه‌باز» تنها تعداد اندکی از فیلم‌های سینمایی او هستند که در همکاری با بسیاری از فیلمسازان مطرح سینمای ایران از جمله بهرام بیضایی، رسول ملاقلی‌پور، محمد بزرگ‌نیا، فریدون جیرانی، کمال تبریزی و مانی حقیقی ساخته شده است.

قابی به‌یادماندنی که حالا هیچ‌کدام از آن‌ها در قید حیات نیستند: حسین محب اهری، امین تارخ، آتیلا پسیانی، داوود رشیدی

 

در تلویزیون سریال «برف بی‌صدا می‌بارد» پوریا آذربایجانی از جمله آخرین حضور آتیلا پسیانی در قاب جادویی است. در کنار آنها به مجموعه‌های ماندگار دیگری همچون «محله بروبیا»، «محله بهداشت»، «اولین شب آرامش»، «زیر تیغ»، «مدینه»، «رستگاران»، «پرده‌نشین»، «زیر پای مادر» و «مرضیه» می‌توان اشاره کرد.

«گنک خواب‌دیده - ۱۳۹۳»، «باغ آلبالو - ۱۳۹۴»، «عرق‌خورشید، اشک ماه - ۱۳۹۲»، «پرفسوربوبوس - ۱۳۸۹»، «کشتی شیطان - ۱۳۸۸»، «متابولیک - ۱۳۸۷»، «نجوای خاک - ۱۳۸۲»، «کالیگولا شاعر خشونت - ۱۳۸۲»، «بحرالغرایب - ۱۳۸۲»، «بازی در گالری - ۱۳۸۱»، «بسه دیگه خفه شو - ۱۳۸۱»، «قهوه قجری - ۱۳۷۹»، «در دل با سگ - ۱۳۷۹»، رستاخیز - ۱۳۷۸»، «تبار خون - ۱۳۷۷»، «برف سبز - ۱۳۷۷»، «اینم ازاین - ۱۳۷۶»، «آبی که مار می‌خورد، زهر می‌شود - ۱۳۷۵»، «بودن یا نبودن - ۱۳۷۳»، «فاطمه عنبر - ۱۳۷۳»، «آئورا - ۱۳۷۲»، «مجلس تقلید هفت خوان - ۱۳۶۹»، «ارکستر زنان آشویتس - ۱۳۶۸»، «چهار تک پرده - ۱۳۶۷»، «هفت خوان رستم - ۱۳۶۳» و تعدادی دیگر از جمله آثار نمایشی‌ای بوده که زنده یاد پسیانی در آن‌ها به عنوان کارگردان و بازیگر حضور داشته است.

آخرین حضور زنده‌یاد آتیلا پسیانی در قاب تصویر سریال «بی‌گناه» مهران احمدی در شبکه نمایش خانگی بود. پسیانی علاوه بر آموزش و معرفی بازیگران و هنرمندان بسیاری در تئاتر، سینما و تلویزیون کشور، فرزندان هنرمندی داشت و ستاره پسیانی و خسرو پسیانی هردو در عرصه بازیگری مشغول به فعالیت هستند. با درگذشت آتیلا پسیانی نسل طلایی از هنرمندان ایران دیگر در میان ما نیستند و جامعه هنری با فقدان بزرگی روبه رو شده است.

برچسب ها
نسخه اصل مطلب
نویسنده
راضیه چنگیز نائین
حوالی فرهنگ و هنر
دانش و فناوری و محیط زیست