به گزارش اکوایران، یکی از شاخص‌هایی که می‌تواند وضعیت اقتصادی و اداری کشور را به شکل متفاوتی نسبت به شاخص‌های رایج نشان دهد، «امنیت سرمایه‌گذاری» است. آخرین گزارشی که از این شاخص منتشرشده وضعیت سه نماگر «ثبات اقتصاد کلان»، «عملکرد دولت» و «شفافیت و سلامت اداری» را در ایران و در پاییز 1401 بررسی کرده است.

نکته جالب توجه در گزارش منتشر شده این است که هیچ یک از استان‌های ایران وضعیت مناسبی در نماگرهای این شاخص ندارند. به طور نسبی، بهترین نمره‌ای که ایران در کارنامه امنیت سرمایه‌گذاری خود ثبت کرده مربوط به «شفافیت اداری» و بدترین نمره آن مربوط به «عملکرد دولت»‌ بوده است.

بی‌ثباتی اقتصاد کلان در کرمانشاه

یکی دیگر از مولفه‌های اثرگذار بر امنیت سرمایه‌گذاری نماگر «ثبات اقتصاد کلان» است. این نماگر نشان می‌دهد ثبات قیمت مواد اولیه، شاخص تورم مصرف‌کننده و نرخ ارز در ایران چطور بوده است. نمره‌ای که این نماگر در کارنامه کشوری خود ثبت کرده، 7.52 بوده که سطح بالایی به شمار می رود. 

در مقایسه تفکیک استانی نیز، سه استان یزد، سمنان و بوشهر بهترین وضعیت را در «ثبات اقتصاد کلان» به ثبت رسانده اند چرا که نمره آن‌ها بین 0.6 تا یک واحد از نمره کشوری پایین‌تر است.

بدترین عملکرد نیز مربوط به کرمانشاه، ایلام و لرستان است که نمره ثبات اقتصاد کلان در آن‌ها بیش‌تر از 8 ثبت شده است.

بدترین وضعیت شفافیت اداری در استان گلستان

نماگر دیگر «شفافیت و سلامت اداری» است که مواردی مثل «شیوع رشوه در ادارات دولتی»،‌ «دسترسی آزاد به اطلاعات و تصمیم‌های مسئولان»‌ و «اعمال نفوذ و تبانی در معاملات حکومتی» را بررسی می‌کند و در کل کشور نمره 6.95 را کسب کرده است.

بهترین وضعیت این نماگر در خراسان جنوبی، مرکزی و زنجان دیده شده است. برای مثال نمره شفافیت و سلامت اداری در خراسان جنوبی 6.35 است.

در مقابل استان‌های گلستان، سیستان و بلوچستان و تهران بدترین وضعیت را در این شاخص ثبت کرده و به نمره 7.9 دست یافته اند.

پایش امنیت سرمایه گذاری