پژوهشگران ژاپنی و دارویی برای رشد دوباره دندانها در انسان!
توانایی رشد مجدد دندان، یکی از مواردی است که کوسهها را به آبزیانی جذاب برای مطالعه تبدیل میکند؛ و در شرایطی که گروهی از پژوهشگران ژاپنی مدعی نیستند که باید تلاش کنیم شبیه به کوسهها باشیم، اما ممکن است روزی از توانایی رشد دوباره دندانها برخوردار شویم.
به گزارش عصر ایران، مطالعهای در سال ۲۰۲۱ که در نشریه Scientific Reports منتشر شد، چگونگی تاثیر دارویی که پروتئین سنتز شده توسط ژن USAG-۱ را هدف قرار میدهد بر رشد دندانها در حیوانات را نشان داد. پس از آن، تیم پژوهشی توجه خود را به سوی بررسی این ویژگی در انسانها معطوف کرده است.
بنابر اعلام پژوهشگران، آزمایش بالینی این دارو در سال ۲۰۲۴ انجام خواهد شد و این امید وجود دارد تا در سال ۲۰۳۰ برای استفاده عموم آماده شود.
به گفته کاتسو تاکاهاشی، پژوهشگر ارشد و رئیس بخش دندانپزشکی و جراحی دهان در بیمارستان کیتانو در اوزاکا، ایده رشد دندانهای جدید رویای هر دندانپزشکی است. من از زمانی که دانشجوی کارشناسی ارشد بودم، روی این موضوع کار کرده ام. ما امید داریم شاهد زمانی باشیم که داروی رشد دوباره دندان در کنار پروتز و ایمپلنت به عنوان گزینه سوم مطرح شود.
تاکاهاشی سالها روی پتانسیل رشد دوباره دندانها پژوهش انجام داده و بر نقش ژنها در این زمینه متمرکز بوده است. به گفته وی، تعداد دندانها از طریق جهش تنها یک ژن متفاوت است. اگر ما آن را هدف پژوهش خود قرار دهیم باید راهی برای تغییر تعداد دندانهایی که مردم دارند، وجود داشته باشد.
پژوهشگران متوجه شده اند که پروتئین USAG-۱ میتواند رشد دندانها را در موشها محدود کند، از این رو حصول اطمینان از عدم تشکیل این پروتئین میتواند به طور بالقوه رشد دندان را تشویق کند. تیم پژوهشی دارویی را برای مسدود کردن این پروتئین تولید کرده و آزمایش روی موشها رشد دوباره دندانهای آنها را نشان داد.
مقالهای که در سال ۲۰۲۳ در Regenerative Therapy منتشر شد، این که درمان پادتنی ضد USAG-۱ چگونه میتواند پیشرفتی در درمان ناهنجاریهای دندانی در انسان ارائه دهد را برجسته کرد.
با توجه به این که حدود یک درصد از انسانها از آنودنشیا (Anodontia)، یک بیماری ژنتیکی که اجازه رشد مجموعه کامل دندانها را نمیدهد، رنج میبرند، امید به رشد دوباره دندانها در انسانها فراتر از آزمایشهایی با حضور سوژههای حیوانی افزایش یافته است.
پژوهش پیشین تاکاهشی نشان داد که انسانها دارای مجموعه سومی از دندانها در دهان خود هستند. این به وضوح در افراد مبتلا به هایپردنشیا، رشد بیش از یک مجموعه کامل از دندان ها، آشکار است. تاکاهاشی بر این باور است که فعال کردن مجموعه سوم جوانهها با دستکاری ژنی درست میتواند رشد دوباره دندانها را موجب شود.
منبع: fararu-664736