(عکس) اسرار کوچه سلام در محله سرتخت/ کاروانسرای دوقلو و ماجرای انتقال نفت از باکو به تهران
جارچی در کوچهپسکوچهها قدم میزند و با فریاد میگوید: «سلطان به تخت مینشیند. اهالی گرد هم بیایید. سلطان برای رتق وفتق امور بر تخت مینشیند.»
به گزارش همشهری آنلاین، همینطور که جارچی فریاد میزند. ملاکها، کشاورزان، تاجران و حتی رعیتها یکی یکی در میدان جمع میشوند. نامههای سربه مهر، اسناد، شکایتها و... در بین منشیها دست به دست میشود تا به دست سلطان برسد. سلطان بر تخت میدانگاهی نشسته، آب در آب انبار پر شده است، درختهای توت بر میدان سر تخت سایه افکنده و همه دور تا دور میدان ایستادهاند تا به امور کشاورزی، تجاری و اختلافهایشان رسیدگی شود.
هنوز محله سرتخت نام خود را از آن روزها یدک میکشد، روزهایی که در این محدوده پرقدمت به امور تجاری و دادو ستدهای مردمی رسیدگی میشد. این نام از اوایل دوران قاجاریه براین محل گذاشته شده. از آنجا که شهرری یکی از آبادترین و غنیترین شهرهای ایران بوده است، محل رفت و آمد بزرگان و داد و ستدهای کلان بوده و محله سرتخت نیز از این رفت و آمدها بینصیب نبوده است.
میدان سر تخت با وجود بافت قدیمی که دارد هنوز برای خیلی از اهالی قدیمی از باارزشترین و اصیلترین مکانهای ری است. بسیاری از مبارزان انقلابی، سیاسیون و عالمان از همین محله به پا خواستهاند. میدان سرتخت از ۴ طرف به مسجد سر تخت (باقر العلوم (ع))، کوچه سلام، کوچه جاده قم و بازار بزرگ ری میرسد. اهالی کوچههای میدان سر تخت برای رسیدن به حرم حضرت عبدالعظیم (ع) و عرض سلام به آن حضرت باید از کوچهای گذر میکردند. از اینرو این کوچه به نام کوچه سلام نامگذاری شده بود، چون هر شخص که وارد کوچه میشد و چشمش به گنبد بارگاه حضرت میافتاد بیدرنگ دست ادب بر سینهاش میرفت و سلام میداد.
/
زاهد سرتخت
مسجد باقرالعلوم (ع) در محله سر تخت را به نام مسجد (آقا زمانی) میشناسند. حجتالاسلام رمضانعلی زمانی نجفآبادی سالهای زیادی پیشنماز این مسجد بوده است. علاوه بر آن نقش همسایگیاش برای اهل این محله پررنگ است. خیلی از جوانان و ریش سفیدها در مسائل زندگیشان با او مشورت میکنند. حجتالاسلام زمانآبادی ساکن کوچه طراوت است. پلاک ۸خانه قدیمی او از بین آپارتمانهای قد کشیده باز هم خودش را نشان میدهد.
اهالی سرتخت حاج آقا زمانی را به پرهیزگاری میشناسند و به ایشان لقب زاهد شهرری دادهاند. قدیمیها هنوز جلسات مکتب الهادی (ع) که در منزل ایشان برگزار میشد را خوب به خاطر میآورند. سال۱۳۴۱وقتی محمدرضا پهلوی لایحه انجمنهای ولایتی و ایالتی را مطرح کرد، حاج آقا زمانی در اعتراض اعلامیهای را تنظیم کرد و مردم شهرری را متوجه شرایط موجود کرد. در روزهای اوجگیری انقلاب، برگزاری جلسات مکتب الهادی (ع)، توجه ساواک را به منزل این روحانی مبارز جلب کرده بود.
قابله محله سرتخت
قدیمیهای محله، شوکت خانم را خوب به خاطر میآورند. خیلیها که دیگر امروز پیر شدهاند به کمک شوکت خانم به دنیا آمدهاند. شوکت خانم حقالزحمه نقدی دریافت نمیکرد مگر چند تا تخممرغ، چند پیمانه برنج و...
او آنقدر نسبت به خانمهای باردار محل تعصب داشت که سعی میکرد پایش را از محله بیرون نگذارد بخصوص اگر خانم پا به ماهی در همسایگی بود. نیکوکاری شوکت خانم قابل تأمل است. وقتی خانهاش مأمنی برای پسر بچه عقبمانده ذهنی به نام «حسن» بود. شوکت خانم تنها کسی بود که اجازه داد او در خانهاش شبها را سر کند. او اگر امروز بود بیگمان حمایتگر سرسخت بچههای بیسرپرست بود. حتی بچههایی که معلولیت ذهنی دارند.
منبع: fararu-660333