فرمانده ماموریت فضایی ناسا
بیوگرافی یاسمین مقبلی فضانورد ناسا و همسرش با عکس
از یاسمین مقبلی به عنوان اولین فضانورد ایرانی یاد می شود. اگر تأخیری پیش نیاید، حوالی ساعت ۱۱:۱۹ پیش از ظهر فردا (جمعه)، پرتابگر فالکن ۹ شرکت اسپیسایکس با غرشی سهمگین، یاسمین مقبلی و سه فضانورد همراهش را با خود به فضا خواهد برد. کپسول کرو دراگون به نام پایداری قرار است در سومین ماموریت خود در روز ۲۵ اوت (سوم شهریور) به فضا پرتاب شود. یاسمین مقبلی، فضانورد ایرانی آمریکایی ناسا، فرماندهی پایداری را بر عهده دارد. برای ایرانیها اما بیتردید یاسمین مقبلی ستاره این مأموریت فضایی است.
بیوگرافی کامل یاسمین مقبلی
کودکی
یاسمین مقبلی ۲۴ ژوئن ۱۹۸۳ در شهر باد نائوهایم واقع در آلمان غربی چشم به جهان گشود. پدرش کامی و مادرش فرشته نام دارد که این زوج اصالتی مهابادی دارند.
تحصیلات
یاسمین مقبلی پس از پایان دوران تحصیلاتش در بالدوین، به دبیرستان ارشد بالدوین رفت و در آن جا تحصیلات خود را ادامه داد. او علاوه بر درس های مدرسه اش، به علم نجوم و فضا شناسی علاقه داشت به طوری که در کمپ آموزشی واقع در هانتسویل واقع در ایالت آلاباما در آمریکا شرکت می کرد. این کمپ در نزدیکی محوطه موزه مرکز فضایی و موشکی آمریکا قرار دارد. اما او برای تحصیل در رشته مهندسی هوافضا به موسسه فناوری ماساچوست (MIT) رفت. یاسمین مقبلی در این دانشگاه عضو تیم بسکتبال بود و کمی بعد توانست مدرک کارشناسی خود را از این دانشگاه خصوصی کسب کند.
یاسمین مقبلی و همسرش
ثمره ازدواج یاسمین مقبلی، دو دختر که دوقلو است و در وبستر تگزاس به همراه همسر و فرزندانش زندگی می کنند. والدین او هم در دلری بیج، فلوریدا و کاوه، برادر بزرگترش در پیتسبورگ، پنسیلوانیا زندگی میکنند. یاسمن مقبلی در آستانه اعزام برای ماموریت جدید خود در ناسا عکسی به همراه همسر و فرزندانش منتشر کرد.
فعالیت نظامی
یاسمین مقبلی برای ادامه تحصیلات خود در مقطع کارشناسی ارشد به مدرسه تکمیل تحصیلات دولتی که توسط نیروی دریایی آمریکا اداره می شود، مراجعه کرد. وی در رشته هوافضا از این مدرسه که واقع در کالیفرنیا است، فارغ التحصیل شد. یاسمین مقبلی از دانشکده خلبانی آزمایشی نیروی دریایی آمریکا واقع در مریلند، خلبانی را به طور کامل فرا گرفت. او همچنین در ایستگاه هوایی نیروی دریایی رودخانه پاتوکسنت به عنوان خلبان آزمایشی فعالیت کرد. از دیگر سوابق وی می توان به حضور در ایستگاه هوایی نیروی دریایی یوما واقع در آریزونا اشاره کرد. یاسمین مقبلی در سپاه تفنگداران دریایی آمریکا که از شاخه های خدمات نیروی زمین به دولت آمریکا است، به عنوان افسر در سال ۲۰۰۵ میلادی (۱۳۸۴ شمسی) ماموریت هایی را انجام داد. از ماموریت های وی به عنوان افسر می توان، استقرار در خارج از کشور (به طور محرمانه) و انجام ۱۵۰ ماموریت جنگی اشاره نمود. او که به واسطه آموزش های خلبانی که با هلیکوپتر تهاجمی دو موتوره که AH-۱ Super Cubra نام داشت، ماموریت های خود را به سر انجام می رساند.
ورود به ناسا
در سال ۲۰۱۷ میلادی (اواخر سال ۱۳۹۵ شمسی) یاسمین مقبلی از طرف اداره ملی هوانوردی و فضایی به عنوان عضوی از یک گروه ۲۲ نفره از فضانوردان برگزیده شد که از همین رو به مدت دو سال تحت تعلیم قرار گرفت. این ۲۲ نفر از بین ۱۸۳۰۰ نفری که ثبت نام کرده بودند، برگزیده شدند. این افراد باید با توجه به شرایط موجود در فضا، آموزش میدیدند تا نقش خود را به خوبی در ماموریت خود ایفا کنند.
در اوایل سال ۲۰۲۰ میلادی (اواخر ۱۳۹۸ شمسی) یاسمین مقبلی از برنامه ای که ناسا تدارک دید تا کاندیدان خود را آموزش دهند، فارغ التحصیل شد و به یکی از واجدین الشرایط پرواز فضایی به ماه و مریخ در کنار ۱۳ نفر قرار گرفت. یاسمین مقبلی از طرف ناسا منتخب گردید تا به اولین زنی تبدیل شود که قدم بر روی سطح ماه گذاشته است، وی بین ۹ زن که کاندید بودند، انتخاب شد.
اولین ماموریت این گروه برنامه آرتمیس نام داشت که هدف اکتشاف رباتیک و انسانی در کره ماه بود که این ماموریت توسط سازمان ملی هوانوردی و فضایی آمریکا تدارک دیده شد.
مقصد نهایی این برنامه نیز، سفر به قطب جنوب ماه بود که بازه این ماموریت تا سال ۲۰۲۴ میلادی (۱۴۰۳ شمسی) تخمین زده شد. ناسا در سال ۲۰۲۱ میلادی (۱۴۰۰ شمسی) قصد داشت تا از فضانوردان آموزش دیده خود، در قدرتمند ترین و پیشرو ترین موشک تاریخ، برای سفر به مریخ استفاده کنند. اما موفقیت های یاسمین مقبلی در انتخاب شدن به عنوان یکی از اعضای این سفر خلاصه نمی شود بلکه ایشان در هفتمین ماموریت اعزام فضاپیمای اسپیس ایکس (SpaceX)، وظیفه فرماندهی را بر عهده داشت.
این فضاپیما توسط خلبانی به نام آندریاس مورگنسن که اصالتی دانمارکی داشت به پرواز درآمد. این سفر در سال ۲۰۲۳ میلادی (۱۴۰۲ شمسی) به اولین سفر یاسمین مقبلی در قامت فرمانده با فضاپیما اسپیس ایکس که توسط ایستگاه فضایی بین المللی تدارک دیده خواهد شد، صورت خواهد گرفت. مبدا این پرواز در فلوریدا و در مرکز فضایی کندی خواهد بود.
فعالیت های حرفه ای
مقبلی به عنوان افسر سپاه تفنگداران دریایی ایالات متحده آمریکا و خلبان بالگرد بل ایاچ-۱ سوپرکبرا آموزش دید و در این دوره ۱۵۰ مأموریت رزمی از جمله چند سورتی در افغانستان را به انجام رساند. او مدرک کارشناسی ارشد مهندسی هوافضا را از مدرسه عالی نیروی دریایی ایالات متحده دریافت کرد. او همچنین دوره آموزشی خلبانی را در پایگاه نیروی هوایی-دریایی یوما گذراندهاست.
مقبلی، از سال ۲۰۰۸ خلبانی هواپیماهای جنگنده را شروع کرد. او بیش از دو هزار ساعت پرواز با ۲۵ نوع هواپیمای مختلف را در سابقه خود دارد. مقبلی در دوران خدمت خود در نیروهای مسلح ایالات متحده آمریکا، در سالهای ۲۰۰۹ تا ۲۰۱۰ در عملیاتهای نظامی آمریکا در افغانستان شرکت داشتهاست. در ژوئن ۲۰۱۷، مقبلی یکی از دوازده نفری بود که به عنوان عضو گروه ۲۲ فضانوردان ناسا (ملقب به لاکپشتها) انتخاب شد و دوره آموزشی ۲ ساله خود را آغاز کرد. مقبلی به همراه چهار زن و هفت مرد دیگر از میان ۱۸ هزار فرد داوطلب برای شرکت در این دوره، برگزیده شدهبود.
در دسامبر ۲۰۲۰ ناسا اعلام کرد که مقبلی یکی از فضانوردانی خواهد بود که نامزد حضور در برنامه فضایی آرتمیس ناسا هستند و در صورت قبولی، در آینده به ماه و احتمالاً مریخ فرستاده میشود. همچنین اگر او از بین ۹ زن نامزد سفر به ماه انتخاب شود، اولین زنی خواهد بود که به ماه میرود. ناسا با انتشار بیانیهای اعلام کرد که مقبلی بهطور رسمی به عنوان فرمانده هفتمین مأموریت اعزام سرنشیندار فضاپیمای اسپیس اکس به ایستگاه فضایی بینالمللی انتخاب شده و آندریاس مورگنسن فضانورد اروپایی، خلبانی این عملیات را برعهده خواهد داشت. این مأموریت قرار است در سال ۲۰۲۳ از مرکز فضایی کندی در فلوریدا انجام شود.
فیلم های یاسمن مقبلی
مصاحبه یاسمن مقبلی درباره نحوه ورودش به ناسا و علاقه اش به نجوم و فضانوردی را در ویدیو زیر می بینید:
افتخارات
مقبلی چهار نشان هوایی، مدال ستایش، سه مدال موفقیت در نیروی دریایی و نشان ویلی مککول، در دوره فعالیت خود به دست آوردهاست.
سخن آخر
گزارش ها مبنی بر آن است که قریب به 70 تا 80 ایرانی در ناسا در حال فعالیت هستند و و این رقم یعنی 43 درصد از کادر پژوهشی ناسا از پژوهشگران ایرانی است.