نوید حاجی بابایی در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: امسال افزایش دمای فراتر از نرمال در اصفهان از پیش مشخص بود و پیشبینی میشد تابستانی گرمتر از معمول خواهیم داشت.
وی ادامه داد: با وجود این، بررسیها نشان میدهد که افزایش دماها در استان اصفهان طی تابستان امسال بی سابقه نبوده است و این استان در گذشته هوای گرمتری نیز داشته اما نسبت به پنج سال اخیر در برخی مناطق شمالی مانند اردستان، خور و بیابانک، بادرود و کاشان امسال شاهد افزایش دما هستیم.
افزایش ۲ درجهای دمای بیشینه اصفهان نسبت به بلندمدت
معاون توسعه و پیش بینی اداره کل هواشناسی استان اصفهان خاطرنشان کرد: تابستان امسال دمای بیشینه در بیشتر نقاط استان نسبت به دوره بلند مدت (۳۰ ساله) بین ۱.۵ تا ۲ درجه سلسیوس و دمای کمینه آنها یک درجه سلسیوس افزایش یافته است.
حاجی بابایی با اشاره به اینکه دمای میانگین استان نیز تابستان امسال ۱.۲ افزایش داشته است، افزود: طی یک هفته اخیر نیز افزایش ۲ تا ۳ درجهای دمای کمینه (خنکترین دما در طول شبانهروز) استان را در بیشتر مناطق استان شاهد بودیم بطوری که کمینه دمای شهر اصفهان با سه- چهار درجه افزایش در برخی روزها به ۲۶ درجه سلسیوس رسید.
وی ابراز داشت: در مجموع بیشتر نقاط استان تابستان امسال با افزایش ۱.۵ تا ۲ درجهای بیشینه دما درگیر بوده و این شرایط کمابیش تا ۲۰ مرداد ادامه خواهد داشت.
معاون توسعه و پیش بینی اداره کل هواشناسی استان اصفهان اضافه کرد: هوا طی این مدت هم در ساعات بعد از ظهر گرمتر و هم در ساعات اولیه روز و اواخر شب گرمتر از معمول است.
النینو عامل تابستان گرمتر از معمول است
حاجی بابایی خاطرنشان کرد: به طور عمده سالهایی که النینو یا جریانات گرم اقیانوس آرام فعال میشود، افزایش دما بدیهی است و این موضوع پیچیدهای نیست و با بازگشت النینو تابستانهای گرمتر از معمول اتفاق میافتد.
وی اضافه کرد: هر سالی که النینو حاکم شده افزایش دما داشتیم و این شرایط گرما پدیدهای نادر نیست و سراسر کشور درگیر است.
بارندگی داریم اما موسمی نیست
معاون توسعه و پیش بینی اداره کل هواشناسی با بیان اینکه ابرناکی هوای شهر اصفهان و مناطق شمالی استان طی این هفته بدلیل گذر امواج ناپایدار از غرب است و ارتباطی به سامانه بارشی موسمی ندارد، گفت: استان اصفهان تابستان امسال درگیر جریانات مانسون مشابه سال گذشته نخواهد بود زیرا این جریانات حتی در خود منطقه هند ضعیف و منطقه شمال غرب اقیانوس هند دچار خشکسالی شدند.
حاجی بابایی تاکید کرد: انتظار بارندگیهای سیل آسا مشابه سال گذشته نداریم و هیچ الگوی هواشناسی این شرایط را نشان نمیدهد؛ هرچند احتمال وقوع رگبارهای موقت و لحظهای وجود دارد اما بارش اثر گذار در استان نخواهیم داشت.
شرق و شمال اصفهان ۱۰۰ درصد درگیر خشکسالی است
وی درخصوص فعال شدن کانونهای گردوغبار داخلی استان اصفهان، اظهار داشت: بررسیهای هواشناسی نشان میدهد که در حال حاضر مناطق شرق و شمال استان ۳۰ تا ۴۰ درصد کاهش بارش دارند و متأسفانه این مناطق تقریباً تا ۱۰۰ درصد درگیر خشکسالی بلند مدت و کوتاه مدت شدند که باعث تشدید خشکسالی این مناطق است.
معاون توسعه و پیش بینی اداره کل هواشناسی استان اصفهان ادامه داد: با تشدید خشکسالی این مناطق آستانه جدا شدن خاک از سطح زمین خیلی پایین است و زمانیکه باد میوزد علاوه بر کانونهای گردوخاک موجود، سایر کانونهای منطقه فعال و در مسیر حرکت تقویت میشوند و امسال شهرستان ورزنه قطعاً درگیر ریزگردهای تالاب گاوخونی خواهد بود.
تداوم باد و گردوخاک در مناطق شمالی اصفهان تا ۳ هفته آینده
حاجی بابایی افزود: شهرستان اردستان و مناطق شمالی استان نیز متأسفانه جزو مناطقی هستند که علاوه بر کانونهای داخلی تحت تأثیر گردوخاک کانونهای برون استانی هستند که با تقویت گردوغبار داخلی شرایط نامساعد ایجاد کردند.
وی اضافه کرد: نیمه شمال استان، بیشتر کاشان و آران و بیدگل و مناطق همجوار با استان قم تا ۲- سه هفته پیش رو درگیر باد و گردوخاک و کاهش شعاع دید خواهند بود.
به گزارش خبرنگار مهر، اِلنینو (El Niño) یکی از چرخههای مشهور آب و هوایی جهان است که هر ۲ تا هفت سال یکبار باعث ایجاد ناهنجاریهای بزرگی در آب و هوای سراسر سیّارهٔ زمین میشود از جمله این ناهنجاریها میتوان به سیلابهای ناگهانی، خشکسالی، قحطی و اپیدمی اشاره کرد.
چرخه نوسانات جنوبی النینو (ENSO) به نوسانات دمایی بین اقیانوس و اتمسفر در قسمتی از اقیانوس آرام که روی خط استوا قرار دارد گفته میشود. میزان انحراف از این دمای طبیعی میتواند تأثیراتی روی فرآیندهای اقیانوسی و در نتیجه اقلیم و آب و هوای مناطق مختلف زمین داشته باشد.
النینو در زبان اسپانیایی به معنی «پسر کوچک» است و اولین بار ماهیگیران حاشیه آمریکای جنوبی در قرن هفدهم میلادی این تغییر آب و هوایی را تشخیص دادند. معمولاً اولین نشانه آغاز النینو گرم شدن غیرعادی آب اقیانوس است که در اواخر پاییز رخ میدهد.
بروز مدهای بلندتر از همیشه و توفانهای تخریبکننده برای کشاورزان نشانههای دیگر بروز النینو است. معمولاً النینو روی جریانهای آب و هوایی آمریکای شمالی و غربی و کانادای مرکزی تأثیرگذار است و تأثیرات ثانویه در شمال غربی اقیانوس آرام پدیدار میشود و بارشهای فراوانی به دنبال دارد.
بررسیها نشان میدهند که در پنجاه سال گذشته بسامد وقوع خشکسالی در جهان کاملاً با وقوع النینو منطبق است. شاید حتی بتوان بخش قابل توجهی از خشکی سالیان اخیر خاورمیانه را به النینو نسبت داد. نشانههای آشکاری میگویند که افزایش ۲۲ درصدی مناطق فوق خشک جهان (بر اساس شاخص پالمر) که در قرن بیستم رخ داده، عمدتاً تحت تأثیر فعالیت ال نینو در دهه هشتاد بودهاست.
النینو (El Niño) و لانینا (La Niña) الگوهای پیچیده آب و هوایی و مربوط به تغییرات دمایی در اقیانوسهای زمین است. لانینا، در زبان اسپانیایی به معنی «دختر کوچک» و چرخه مخالف النینو است. رویداد لانینا نشاندهنده سرد شدن تناوبی سطح دریا در مرکز شرقی خط استوا روی اقیانوس آرام است. در زمان رخ دادن لانینا زمستان در نیمکره جنوبی گرمتر از همیشه و در نیمکره شمالی سردتر از سالهای دیگر میشود.
منبع: mehrnews-5846727