جستجو
رویداد ایران > استان ها > ویژه استان ها > مرکزی| صنعت بلای جان فرش دستباف مرکزی

مرکزی| صنعت بلای جان فرش دستباف مرکزی

مرکزی| صنعت بلای جان فرش دستباف مرکزی
صنعت فرش دستباف در استان مرکزی قدمت طول و درازی دارد و کار به‌جایی رسیده که به اعتقاد کارشناسان، هنر - صنعت فرش دستبافت یکی از دلایل اصلی ‌شکل‌گیری هسته شهری اراک بوده و به‌عنوان یکی از پایه‌های تجارت خارجی این خطه محسوب می‌شده که امروز به دلایل متعدد در تاروپود رکود گرفتارشده، اما راهکارهایی چون توجه به صادرات و نیز تأمین رفاه بافندگان از راهکارهای حل این مشکل است.

 به گزارش ایرنا، یکی از صاحبان کارگاه بافت قالی دست‌بافت اراک گفت: صنعتی بودن استان باعث شده دستمزد بافندگان در مقایسه با دیگر شغل‌ها کمتر باشد و بافندگان نسبت به اشتغال در کارگاه‌های فرش تمایلی نشان نمی‌دهند. علی‌اصغر جیریایی افزود: آپارتمان نشینی و مهاجرت روستاییان به شهر، سبب کمرنگ شدن تولید قالی دست‌بافت شده که می‌طلبد مسئولان امر نسبت به این مسئله مهم چاره‌اندیشی کنند. او اظهار داشت: مشکلات فرش باید در درون استان توسط مسئولان ذی‌ربط، بافندگان و تولیدکنندگان تبیین و برای رفع آن چاره‌اندیشی شود و نباید تنها به دریافت دستورالعمل‌ها از تهران اکتفا کرد بلکه باید مشکلات پس از مشخص شدن در استان، برای رفع نهایی به مرکز ملی فرش کشور ارائه شود. این فعال حوزه فرش اراک بیان کرد: فرش استان مرکزی با نقشه‌های قدیمی معرفی‌شده اما این نقشه‌ها امروز در حال کمرنگ شدن و از بین رفتن است و طراحان خوش‌ذوق باید با نیاز امروز جامعه این بخش را متحول و کارآمد کنند. جیریایی اضافه کرد: ارتباط چندانی بین طراح و بافنده وجود ندارد که این امر باعث می‌شود بافنده در زمان بافت نقش خلاقانه‌ای نداشته باشد و نتواند از تجربیات خود استفاده کند. او توضیح داد: بافنده تجربیات ارزنده‌ای دارد و می‌تواند نظرات خوبی برای رنگ‌آمیزی ارائه دهد اما صرفا به نقشه اکتفا می‌شود و بافنده تنها مثل یک ماشین باید گره بزند درصورتی‌که هم‌فکری بین طراح و بافنده به نقش‌آفرینی زیباتر و بهتر منجر می‌شود که باید این مهم موردتوجه تولیدکنندگان قرار گیرد. جیریایی افزود: بیمه قالی‌بافان، ارائه تسهیلات به بافندگان، آموزش به‌بافی، راه‌اندازی مجتمع‌های قالی‌بافی و کلاس‌های ‌تخصصی ازجمله اقدامات برای برطرف شدن مشکلات صنعت فرش در استان مرکزی است.

لزوم نیازسنجی و ارزیابی سلایق بازارهای هدف

استاندار مرکزی گفت: نیازسنجی و ارزیابی بازارهای هدف صادراتی رکن اصلی توسعه صادرات فرش دست‌بافت است. سید علی آقازاده افزود: با تقویت ارتباط بخش خصوصی با دولتی و حل مشکلات و چالش‌های داخلی می‌توان تحریم‌های آمریکا را به‌راحتی دور زد و زمینه صادرات هر چه بیشتر فرش را فراهم کرد. او ادامه داد: دولت باوجود محدودیت منابع از هیچ کمکی به حوزه فرش دریغ نداشته به‌طوری‌که سال گذشته بیش از ۹۰ میلیارد ریال تسهیلات به فعالان این حوزه پرداخت‌شده است. استاندار مرکزی اضافه کرد: سال گذشته بیش از سه میلیون دلار فرش دست‌بافت از این استان به نقاط مختلف جهان صادر شد که باید زیرساخت‌های صادرات هر چه بیشتر این کالا را فراهم کرد. آقازاده بیان کرد: بر اساس آخرین آمار ۶۴ کارگاه فرش دست‌بافت در استان مرکزی فعال است و درمجموع بیش از ۳۰ هزار بافنده فرش دست‌بافت استان فعالیت می‌کنند که شمار قابل‌توجهی از آن‌ها تحت پوشش بیمه تأمین اجتماعی قرار دارند. او بیان کرد: صنعت فرش از دیرباز در ایران اسلامی و به‌خصوص استان مرکزی منبع درآمد ارزشمندی برای مردم و برای نظام حاکمیتی کشور بوده و این صنعت در سال‌های اخیر با مشکلاتی مواجه شده که بخش دولتی و خصوصی باید دست در دست یکدیگر داده و مشکلات این بخش را حل کنند. استاندار مرکزی گفت: درگذشته‌ای نه‌چندان دور صنعت فرش دستبافت ایران به‌خصوص استان مرکزی در همه نقاط دنیا شناخته‌شده بود و صادرات این هنر صنعت نقش مؤثری در بالا بردن تولید ناخالص ملی داشت و اکنون نیز مسئولان صنعتی و فرهنگی باید نسبت به احیای موقعیت فرش ایرانی بیش‌ازپیش بکوشند.

معاون توسعه تجارت خارجی سازمان صنعت، معدن و تجارت استان مرکزی بر فعالیت در بازارهای جهانی برای گسترش تولید فرش دستبافت تأکید کرد و گفت: صادرات این محصول از استان در سال جاری به بیش از ۲۰۰ هزار دلار رسید. جعفر اصغری افزود: محموله‌های صادراتی فرش دستبافت استان امسال بیشتر به مقصد کشورهای ایالات‌متحده آمریکا، کویت، فرانسه و هلند ارسال‌شده است. او ادامه داد: بیش از ۱۵ هزار مترمربع فرش امسال در نقاط مختلف این استان بافته شد که اراک، دلیجان، خمین و محلات بیشترین تولید دست بافته‌های سنتی استان مرکزی را در سال جاری را داشته‌اند. معاون توسعه تجارت خارجی سازمان صنعت، معدن و تجارت استان مرکزی بیان کرد: میزان تولید فرش در استان مرکزی بر اساس عرضه این زیرانداز در فروشگاه‌ها و نمایشگاه‌های فرش محاسبه می‌شود و بسیاری از بافندگان تولید خود را به دلایل مختلف برای فروش عرضه نمی‌کنند که با احتساب این مهم بیش از ۲۰ هزار متر فرش در استان مرکزی بافته‌شده است. اصغری افزود: این استان به‌خصوص مناطق فراهان، ساروق، جیریا، غیاث‌آباد، محلات و دلیجان قطب تولید فرش‌های دستبافت نفیس در کشور است و حمایت از بافنده‌های استان از طریق معرفی به بیمه تأمین اجتماعی و ارائه تسهیلات کم‌بهره به کارگاه‌های بافندگی، یکی از برنامه‌های اولویت‌دار سازمان صنعت، معدن و تجارت استان مرکزی است. او اضافه کرد: استان مرکزی از دیرباز در حوزه فرش دستبافت یکی از قطب‌های ملی و جهانی بوده است و برجسته‌سازی این ظرفیت اقتصادی و پیوند زدن آن با علم و دانش برای بهره‌برداری هر چه بیشتر از این ظرفیت در دستور کار سازمان صنعت، معدن و تجارت قرار دارد.

فرش دست‌بافت راهکاری مناسب در حل معضل بیکاری بانوان

رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان مرکزی نیز گفت: رونق هنر- صنعت فرش می‌تواند یکی از بهترین راهکارها برای حل معضل بی‌کاری باشد و برای زنان خانه‌دار مناسب‌ترین رشته مشاغل خانگی است. محمدرضا حاجی‌پور ادامه داد: ایجاد اشتغال اصلی‌ترین دغدغه دولتمردان است که برخی بسترها برای آن وجود دارد اما باید به احیای فرش در استان مرکزی به‌عنوان مهد این هنر صنعت توجه ویژه شود. او اضافه کرد: سالانه به حدود ۱۵ هزار مترمربع فرش دستباف در استان مرکزی بافته می‌شود که میزان قابل‌توجهی از آن به کشورهای مختلف اروپا، کشورهای حوزه خلیج‌فارس و حتی ایالات‌متحده آمریکا صادر می‌شود. رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان مرکزی تأکید کرد: نبود ارزیاب فرش در گمرک استان مرکزی ازجمله مشکلات صادرات فرش از این استان است و نبود آن موجب شده تا فرش استان از گمرکات استان‌های قم، اصفهان و دیگر نقاط صادر شود. حاجی‌پور تولید فرش را یکی از ابزارهای توسعه روستایی دانست و گفت: گسترش بازارهای صادراتی فرش اثر مثبتی برافزایش رفاه و بالا رفتن درآمد سرانه روستاییان خواهد داشت.



برچسب ها
نسخه اصل مطلب