ماجرای پولی شدن پخش اینترنتی مسابقات فوتبال چیست؟
ماجرا از آنجا آغاز شد که تیمهای لیگ برتری و سازمان لیگ به دلیل مشکلات مالی بارها از مسئولین وزارت ورزش گلایه کردند تا راهی برای خروج از بحران مالی پیداکنند. مسئولین این وزارتخانه هم هربار از برگزاری جلسات، برای حل این مشکل از طریق حق پخش تلویزیونی واینترنتی سخن میگفتند. اما پس از اینکه مذاکرات وزارت ورزش با صداوسیما بر سر حق پخش مسابقات فوتبال به نتیجه نرسید، بالاخره سازمان لیگ اعلام کرد که قصد دارد حق پخش اینترنتی مسابقات فوتبال را از طریق مزایده واگذار کند.
در نهایت ۵ آذرماه روابط عمومی سازمان لیگ کشور گفت که پس از طی مراحل مزایده، موسسه فرهنگی دیجیتال رسانه گستر فراکاو به عنوان کارگزار اختصاصی عرضه و انتشار محتوای مسابقات فوتبال در فضای مجازی معرفی شده است.
سازمان لیگ در مورد اهداف این واگذاری گفته که این اقدام و توافق با همکاری سازمان اقتصادی فدراسیون فوتبال در راستای درآمدزایی مناسب و دفاع از منافع باشگاهها صورت میپذیرد و بر این اساس هرگونه انتشار، پخش و بازپخش محتوای مسابقات فوتبال کشور در کلیه بسترهای فضای مجازی و دیجیتال صرفا با مجوز کتبی این موسسه امکان پذیر خواهد بود.
نامه سازمان لیگ به شرکت ها، سازمانها و رسانههای فضای مجازی در رابطه با حق پخش اینترنتی مسابقات فوتبال
البته سازمان لیگ گفته که این توافق ارتباطی با پخش تلویزیونی رقابتهای لیگ برتر ندارد و تنها شامل محتوای اینترنتی فوتبال ایران میشود.
درودگر رئیس سازمان اقتصادی فوتبال هم با اشاره به اینکه، باشگاهها هیچ درآمدی از پخش تلویزیونی و اینترنتی مسابقات فوتبال نداشته اند و درآمد این حوزه تنها به جیب صداوسیما و برخی شرکتها رفته است، گفته که ۱۶ مدیر لیگ برتری از سال ۹۷ گفته بودند که اگر صداوسیماییها حق پخش ندادند، بازیها پخش نشود. با این حال ما سعی کردیم که طوری رفتار کنیم که جلوی پخش بازیها را نگیریم و با تعامل مشکل را حل کنیم.
او ادامه داد: "تنها چیزی که میتوانست به دستمان برسد و انجام پذیر بود، کسب درآمد از انتشار محتوا فوتبال در فضای مجازی و اینترنت بود که بالاخره عملیاتی شد. "
واکنشها به پولی شدن پخش اینترنتی مسابقات فوتبال
پس از اینکه سازمان لیگ از واگذاری رایت اینترنتی مسابقات فوتبال ایران خبر داد. بسیاری از مدیران باشگاهها و کارشناسان فوتبال نسبت به این موضوع واکنش مثبت نشان دادند و البته برخی هم از صداوسیما انتقاد کردند. منزوی عضو هیئت مدیره باشگاه استقلال در واکنش به این خبر گفته که "این موضوع میتواند اتفاق خوبی در راه گرفتن حقوق ورزش باشد و صدا و سیما هم میتواند از همین الگو استفاده کند. "
او اضافه کرد: "این اقدام برای باشگاه استقلال و همه باشگاههای فوتبال ایران مهم است. این که حق باشگاهها محترم شمرده میشود اتفاق خوبی است. "
بهرام رضاییان مدیرعامل پیشین پارس جنوبی جم از صداوسیما انتقاد کرده و گفته است که "امروز در فوتبال ایران نه حق پخش تلویزیونی وجود دارد و نه تبلیغات محیطی پولی به باشگاهها میرساند. از این رو تیم داری در فوتبال ایران صرفا زیان ده است و هیچ عایدی برای بخش خصوصی و دولتی ندارد. "
وی افزود: "واقعا حیف است که تیمهای ریشه دار این فوتبال روبه نابودی میروند و باعث سرخوردگی فوتبالیستها شده است. به همین خاطر است که امید است حق پخش اینترنتی بتواند دردهای این فوتبال را کاهش دهد."
نصیرزاده مدیرعامل باشگاه تراکتور سازی هم در این رابطه گفته که "واقعیت این است ۷۵ درصد از درآمدها باشگاهها از حق پخش تلویزیونی است و باشگاههای ایرانی از این پول محروم هستند. "
وی با بیان اینکه واگذاری حق پخش اینترنتی میتواند بخشی از مشکلات مالی باشگاهها را حل کند، ادامه داد:" با این کار بخشی از مشکلات باشگاهها حل خواهد شد. در حال حاضر غیر از دو سه باشگاه دیگر باشگاهها نتوانستند بیش از ۲۰ درصد از قراردادهایشان را پرداخت کنند. "
مذاکرات بی نتیجه با صداوسیما
مسئولین وزارت ورزش و فدراسیون فوتبال بارها از حق پخش تلویزیونی انتقاد کرده اند و گفته اند که جلساتی هم با مدیران ارشد سازمان صداوسیما برگزار شده، اما نتیجه نداده است. سلطانی فر وزیر ورزش دراین باره گفته که "نگاه ما از ابتدا به حق پخش تلویزیونی برد-برد بود. ولی در صداوسیما اراده و تصمیمی برای حل این موضوع ندیدم. "
او ادامه داد: "از ابتدای حضورم در وزارت ورزش با نگاه برد - برد به دنبال حل این موضوع با صدا وسیما بودم. بعد از چندین جلسه کارشناسی و نشست در سطح وزارتخانه و حتی مجلس و فدراسیون فوتبال نتیجهای حاصل نشد و ظاهرا تمایل و ارادهای در صدا وسیما برای حل و فصل این موضوع مهم ورزش کشور وجود ندارد."
تاج رئیس فدارسیون فوتبال هم گفته که بارها موضوع حق پخش تلویزیونی را پیگیری کرده، اما جوابی نگرفته است. او در نامهای به وزیر ورزش مینویسد: "با وجود مصوبه روشن مجلس شورای اسلامی، مسئولان صداوسیما هیچگونه اقدام عملی جهت تأدیه حق پخش تلویزیونی مسابقات فوتبال که جزو حقوق مسلم و بینالمللی این رشته ورزشی است، صورت ندادند و به نظر نمیرسد که هیچگونه عزم و اراده جدی نیز در این خصوص وجود داشته باشد."
با این حال مدیران باشگاههای لیگ برتری و سازمان لیگ ابراز امیدواری کرده اند که حق پخش اینترنتی مسابقات فوتبال در رفع مشکلات مالی مثمر ثمر خواهد بود و باید دید که صداوسیما بالاخره حق وحقوق پخش تلویزیونی مسابقات فوتبال را پرداخت میکند یا خیر!