میل پر؛کباده،مرشد و گود زورخانه پر!
ریحانه اسکندری: آخرین بار هم توییتر رسمی یونسکو بود که با یک اطلاع رسانی خبر از این داد که « فرهنگ پهلوانی،ورزش زورخانهای» در یونسکو به نام جمهوری باکو ثبت شده است! آنها در شرایطی اقدام به انجام این کار کرده اند که سال ۲۰۱۰ و پس از رایزنی های مختلف این رشته ورزشی در یونسکو به نام ایران ثبت شده بود.
چه شد که این طور شد؟ خواب عمیق مسئولان
رشته ای که در آذربایجان هیچ خواستگاهی ندارد و به قول همه آنهایی که در این رشته فعالیت می کنند:«آذربایجانی ها حتی گود زورخانه هم ندارند،چه برسد به اینکه این رشته برای خودشان باشد!»
اما چه اتفاقی می افتد که پس از ۱۲ سال یونسکو آذربایجان را به رسمیت می شناسد و این رشته ورزشی را به نام آنها ثبت می کند؟آیا این غیر از خواب و غفلت مسئولان ورزش کشور است؟ این تقریبا به یک رویه تبدیل شده است که هر سال در سالگرد ثبت آیین های پهلوانی زورخانه ای نه تنها فعالیت ویژه ای در ایران انجام نمی شود بلکه حتی یک پیام تبریک هم روی سایت این فدراسیون گذاشته نمی شود
سندسازی به سبک آذربایجانی ها
۴ نوامبر ۲۰۲۱ (۱۳ آبان ۱۴۰۰) بود که آذربایجانی ها با سندسازی درخواست ثبت این رشته به عنوان میراث فرهنگی این کشور را ارائه کردند تا پس از گذشت تقریبا یک سال این رشته را به نام خودشان سند بزنند.نکته ای که دردآور است و از همه جالب تر این است که آذربایجانی ها حتی فدراسیون ورزش زورخانه ای هم ندارند.جالب تر این است که محسن مهرعلیزاده که رئیس مادام العمر این رشته ورزشی در فدراسیون بین المللی است اظهار نظری در این مورد نمی کند و اصلا تلفن همراهش را پاسخ نمی دهد! فدراسیونی که در سال حتی یک خبر از دل آن بیرون نمی آید اما سالانه بودجه قابل توجهی را دریافت می کند.فدراسیونی که شاید تنها وظیفه مهمش این باشد که از این رشته به عنوان یک میراث فرهنگی ایران به خوبی دفاع کند.
بی خبری یا خاموشی آقایان مسئول؟
آنچه قصه را دردآورتر می کند عدم واکنش مسئولان به این اتفاق است.نه تنها مهرعلیزاده بلکه رئیس فدراسیون فدراسیون ملی ورزش زورخانه ای(مهر علی باران چشمه) که مشاور عالی مهرعلیزاده در فدراسیون بین المللی است هم واکنشی به این اتفاق نداشته است.
آذربایجانی ها از میزبانی کشورهای اسلامی در فکر این تغییر بودند
همان سالی که آذربایجانی ها میزبانی چهارمین دوره بازی های کشورهای اسلامی را در اختیار گرفتند تلاش های خودشان برای ثبت این رشته ورزشی به نام خودشان را آغاز کردند.آنها حتی همان زمان یک شیطنت هم کردند.آنها در سایت رسمی بازی ها و در گزارشیاز ورزش زورخانهای مبدا این رشته را به آذربایجان نسبت دادند. در این گزارش ذکر شده بود که طبق واقعیتهای تاریخی منبع ورزش ملی آذربایجان ورزش زورخانهای است که اساس آن به ۷۰۰ سال قبل برمیگردد که به دست پوریای ولی چارچوب مشخصی گرفت! آن زمان و پس از پیگیری های زیاد،آذربایجانی ها مجاب شدند تا این اشتباه فاحش(که مشخص بود عمدی بوده است)را روی سایت بازی ها اصلاح کنند اما پس از گذشت این همه سوال مشخص شد که از همان زمان برای سند زدن ورزش های پهلوانی و زورخانه ای به نام خودشان برنامه داشته اند.
پروژه چوگان را برای زورخانه اجرا کردند
چند سال قبل بود که آذربایجانی ها در اقدامی مشابه،چوگان را هم به نام خودشان به ثبت رساندند.آن زمان واکنش رسانه ها مسئولان ورزش را از خواب غفلت پراند و در نهایت آذربایجانی ها مجبور شدند چوگان قره باغ را ثبت کنند و میراث ملی ما شریک پیدا کرد!
سال ها هزینه برای هیچ
سال هاست که ایران برای جهانی کردن ورزش زورخانه ای هزینه های زیادی کرده است.فدراسیونی که بین المللی اش را ثبت کردیم و سالانه هزینه های زیادی را برای آن می دهیم اما ظاهرا دیگر عنان کار از دست مهرعلیزاده و رفقایش خارج شده که حالا اگر شکایتی هم شود شاید در نهایت کار را به اینجا برساند که مثل چوگان،آذربایجان هم در رشته زورخانه ای شریک ایران شود!
دیر شد آقایان،از خواب بیدار شوید
نه جواب تلفن را می دهند و نه اظهار نظری روی سایت خودشان می کنند.این نحوه مدیریت باید هم کار را به جایی برساند که آذربایجانی ها پیش دستی کنند و با سوء استفاده کردن از غفلت مسئولان ورزش ما،رشته ای را به نام خودشان سند بزنند که ورزشکارانش آموزش دیده ایران هستند،بدون اینکه حتی یک فدراسیون داشته باشند،زورخانه ای داشته باشند و....
۲۵۱۲۵۴
منبع: khabaronline-1702154