در آستانه سفر رئیسجمهور
مطالبه احیای زایندهرود
این در حالی است که در پنج نوبت، بازگشاییهای نزدیک به 10 روزهای صورت گرفت که از زمستان سال پیش آغاز شد و اکنون مرحله پنجم آن به پایان رسید تا بار دیگر مردم اصفهان تن به خداحافظی با زایندهرود داده و برای بازگشایی مجدد آن چشم به آسمان پاییز و زمستان داشته باشند. تا شاید با بارندگیهای قابلتوجه حجم پشت سد آنقدری افزایش یابد که جاری شدن دوباره زایندهرود را رقم بزند. معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری اصفهان در مورد جزئیات این بازگشاییها بیان داشت: آخرین مرحله بازگشایی زایندهرود که در سال جاری انجامشده اکنون پایانیافته و بازگشایی دیگری در سال جاری نخواهیم داشت، مگر اینکه در پاییز و زمستان بارندگی قابلتوجهی داشته باشیم.
مهران زینعلیان افزود: این بازگشاییهای که در 5 مرحله و هرکدام به مدت 10 روز انجام شد بهمنظور استفاده حداقلی کشاورزان اصفهان برای کشت 25 درصد از زمینهایشان بود که بهصورت بخشبندی و مقطعی صورت گرفت. او تصریح کرد علت اینکه بازگشاییها دائمی انجام نشد این بود که در این صورت آب به شبکه آبرسانی نمیرسید و چارهای جز روش مرحلهبندی و مقطعی وجود نداشت. زینلیان با بیان اینکه ظرفیت کلی حجم آب پشت سد زایندهرود یک میلیارد و 250 میلیون مترمکعب و ذخیره فعلی در حال حاضر 350 میلیون مترمکعب است افزود: برنامهریزیشده در سال جاری مدیریت لازم صورت گیرد تا در تابستان با مشکل کمبود آب در اصفهان مواجه نباشیم. او در خصوص درخواست و مطالبه آب و زایندهرود از رئیسجمهور بیان داشت: یک برنامه راه تحت عنوان بسته راهکار زایندهرود تدوین کردهایم که در آن احیای زایندهرود سرفصل برنامههای ماست و آن را به وزارت نیرو و تهران نیز فرستادهایم. این برنامه بهگونهای تنظیمشده است که منافع همه استانهای درگیر با زایندهرود نیز در آن رعایت شود.
کشتهای صورت گرفته در شرق اصفهان مرغوب نیست
این در حالی است که پیشازاین حسین وحیدا عضو هیئتمدیره نظام صنفی کشاورزان اصفهان گفته بود: کشتهای صورت گرفته در شرق اصفهان مرغوب نیست و بخشی از اراضی شرق اصفهان چرای دام و بخشی دیگر دچار تنش شد، اما امیدواریم در نوبت پنجم تحویل حقابه کشتها به ثمر برسد.
اگر آب از زایندهرود برداشت نشود، اصفهان نیازمند انتقال آب نیست
اما حل شدن مشکل آب اصفهان و بازگشایی زایندهرود ازجمله مطالبات دیرینه مردم و مسئولان اصفهان بوده و هرکسی به فراخور توان و مسئولیتش در جایگاهی که دارد این مهم را پیگیری کرده است. عباس مقتدایی ازجمله پرکارترین نمایندگان مجلس اصفهان در این خصوص بوده است که بهعناوینمختلف در خصوص این مسئله مطالبه گری داشته است. او دریکی از نطقهای خود در جلسات علنی مجلس که در فروردینماه جاری انجام شد اعلام کرد: اگر آب زایندهرود منتقل نشود، اصفهان از انتقال آب بینیاز است. نماینده مردم اصفهان در مجلس با استناد به آمار ۱۶ سانتیمتر فرونشست زمین در اصفهان نسبت به تخریب ابنیه تاریخی این منطقه هشدار داد و در تذکر ماده ۷۵ آییننامه داخلی مجلس گفت: اصفهان یک شهر و منطقه ملی و شناختهشده جهانی است. ازآنجاییکه آب زایندهرود را در سالهای گذشته به بیرون حوضه منتقل کردهاند، اکنون نیازمند آب شدیم، اگر آب از زایندهرود برداشت نشود و به سایر استانها منتقل نشود، اصفهان نیازمند انتقال آب نیست. نماینده مردم اصفهان در مجلس یازدهم با بیان اینکه دخالتهای انسانی و مدیریتی زایندهرود را تا مرز نابودی پیش برده است، ادامه داد: اکنون فرونشست زمین اصفهان را به خطر انداخته است. فرونشست سالانه حدود ۱۶ سانتیمتر، ابنیه تاریخی این دیار را نابود میکند و این موضوع غیرقابلبرگشت است. نایبرئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس خطاب به رئیسجمهور گفت: تمام ایران و اصفهان از شما توقع دارند اهمیت این موضوع را در کانون توجه قرار دهید. اگر دولت به این موضوع رسیدگی کند، نیازی نیست که نمایندگان در مجلس با یکدیگر در این زمینه صحبت کرده و فردی اظهارنظری داشته باشد که من امروز به دنبال جواب به این اظهارات باشم. وزیر نیرو باید با جدیت و سرعت به این موضوع ورود کند؛ زیرا حوضه آبریز زایندهرود دو استان اصلی دارد؛ یکی از این استانها که اصفهان است ۹۸ درصد جمعیت را دارد و دیگری دو درصد. اصفهان ۹۳ درصد وسعت حوضه آب ریز را دارد و دیگری ۷ درصد. چرا باید حقابه تاریخی و مستند اصفهان نادیده گرفته شود؟ او با بیان اینکه صدها روستا در اصفهان با تانکر آبرسانی میشود، گفت: زمانی که غیرقانونی بودن آب بن و بروجن مطرح میشود، منظور مخالفت با منطقهای نیست. سازمان محیطزیست اعلام کرده بندهای متعدد بالادست بر رودخانه موجب اختلال شده است. در حال حاضر صدها روستا با تانکر آبرسانی میشوند و ما باید برای موضوع آب درخواستهای بسیار داشته باشیم. ما هیچ هیاهویی نکردیم و حرف منطقی داریم. از وزیر نیرو، شورای عالی آب و رئیسجمهور برای احقاق حق و اجرای قانون کمک میخواهیم.
زایندهرود در صدر 30 مطالبه شورای شهر اصفهان از رئیسجمهور
همچنین در جلسه فوقالعاده اعضای شورای شهر اصفهان که در آستانه سفر رئیسجمهور به اصفهان برگزار شد، ۳۰ مطالبه مهم مردم اصفهان در حوزههای مختلف برای ارائه به رئیسجمهور و هیئت همراه تدوین و منتشر شد که در صدر آنها مسئله زایندهرود مطرحشده و بیان شد: وزارت نیرو موظف شود در جهت احیای رودخانه زایندهرود و جاری شدن دائمی آب در آن طی زمانبندی حداکثر دوساله اقداماتی مشتمل بر شفافسازی مصارف، جلوگیری از برداشتهای غیرمجاز از منابع آب سطحی و زیرزمینی و مطالعات لازم برای شناسایی منابع جدید و آبهای درون استانی و اجرای طرحهای تأمین آب در تعهد دولت و بهبود الگوی مصرف در تمامی بخشها و برنامهریزی اشتغال جایگزین بدون آب (با کمک وزارتخانههای جهاد کشاورزی، کار، رفاه و تأمین اجتماعی، سازمان مدیریت و برنامهریزی و وزارت کشور و وزارت صمت) اقدام نماید.
پیگیری قضایی برای توقف طرح انتقال آب از اصفهان
از سوی دیگر یکی از مسائلی که در سال جاری در میان مطالبه گران زایندهرود سروصدای زیادی پیدا کرد تصویب طرح بن بروجن بود که آنقدر واکنش و پیگیری مسئولان استان اصفهان را در پی داشت تا درنهایت رئیسکل دادگستری استان اصفهان با حضور در جلسه علنی شورای شهر اصفهان در 11 اردیبهشتماه از پیگیریهای صورت گرفته از طریق استاندار و دستگاههای نظارتی استان اصفهان در سطح ملی سخن گفته و از توقف طرح بن- بروجن به دنبال پیگیریهای قضایی خبر داد.
جمعآوری امضا برای زایندهرود از طریق کارزار
این در حالی است که هرچه به سفر رئیسجمهور به اصفهان نزدیکتر میشویم این مطالبه ملی مردم اصفهان در اشکال گوناگون مطرح میشود. در همین راستا بهتازگی گروهی از مردم در سایت کارزار که در بستری مستقل به بیان یک مسئله و مطالبه و جمعآوری امضا میپردازد درخواست توقف پروژه بن بروجن و نجات اکوسیستم زایندهرود را مطرح کردهاند. در متن این درخواست خطاب به محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی و علی سلاجقه رئیس سازمان حفاظت محیطزیست آمده است: «مردم اصفهان با اجرای پروژه انتقال آب بن-بروجن از حوضه زایندهرود بهشدت مخالف بوده و معتقدند که این پروژه خلاف مصوبات قانونی است. پروژه مذکور اکوسیستم زایندهرود را نابود خواهد کرد و تهمانده حیات اصفهان نیز از بین خواهد رفت. خواهشمندیم به داد کشاورزان مظلوم اصفهان برسید.» شروع کارزار این کارزار از ٢٥ فروردين ١٤٠١ و پایان تا ٣١ خرداد ١٤٠١بوده و از طرف جمعی از کشاورزان و فعالان محیطزیست اصفهان با هشتگ رسمی: #توقف-پروژه-بن-بروجن در حال انجام است.
آب در صدر مطالبات اصفهان در سفر رئیسجمهور
درنهایت مردم اصفهان در شرایطی که تاکنون وعدههای عمل نشده زیادی از سوی مسئولان کشوری در خصوص رفع معضل زایندهرود دریافت کردهاند، در آخرین تلاش و امید خود منتظر سفر سید ابراهیم رئیسی، رئیسجمهور کشور به اصفهان هستند تا هرکدام بهزعم و منظر خود این مطالبه را مطرح کنند. این در حالی است که تاریخ سفر رئیسجمهور به اصفهان تاکنون چندین بار تغییر کرده و امید است در هفته آینده این سفر صورت پذیرد.