آذربایجان غربی| بیرغبتی کشاورزان به کشت چغندرقند
به گزارش تسنیم، چغندرقند بهعنوان محصول شاخص آذربایجان غربی سالها است که در آتش بیمهری مسئولان میسوزد و هیچ نظارتی بر روی بازار فروش و قیمتگذاری این محصول طی سالهای متمادی صورت نگرفته است و این دلالان هستند که در این میان سودهای کلان عایدشان میشود. آذربایجان غربی باوجود تولید انبوه چغندرقند درگذشته و سهم عظیم آن در رساندن کشور به مرز خودکفایی و بارندگیهای خوب امسال به خاطر فریز کردن قیمتها از سمت دستگاههای دولتی کشت و تولید این محصول در استان بهشدت کاهشیافته که این موضوع علاوه بر سطح استانی کل کشور را تحتالشعاع قرار میدهد.
تعیین قیمتهای ناعادلانه عامل اصلی نارضایتی چغندرکاران
یکی از دخالتهای دولت تغییر مداوم یا قیمتگذاری بدون مطالعه برای کالاهای اساسی است معمولا کشاورزان هرساله در دو نوبت بهاره و پاییزه اقدام به کشت محصولات میکنند و قیمتی که برای کشت بهاره چغندرقند اعلامشده بود معادل 3 هزار و 403 ریال و برای کشت پاییزه مبلغ 3 هزار و 338 ریال بود. این قیمتها باوجوداینکه مورد اعتراض کشاورزان بوده اما درنهایت همین قیمت تصویب میشود درصورتیکه همین تصمیم دلیل اصلی بیرغبتی کشاورزان به کشت محصول چغندرقند است چراکه با کشت محصول دیگری میتوانستند سود بیشتری بهدست بیاورند. کاهش کشت چغندرقند و کاهش تولید شکر در کشور، یک معنا بیشتر ندارد نیاز به واردات شکر این در حالی است که تولید سالانه شکر در کشور چیزی در حدود 2 میلیون تن شکر است و در مقابل مصرف سالانه شکر 2/2 میلیون تن است که با کاهش کشت چغندرقند، نیاز به واردات بیشتر از هر زمان دیگری شده است. بهاینترتیب در حالتی که نیازی به واردات مازاد شکر در کشور وجود نداشت، با قیمتگذاری نامناسب، فضا برای واردکنندگان شکربار دیگر بازشده است.
آذربایجان غربی صاحب رتبه اول کشوری درکشت چغندرقند
رئیس جهاد کشاورزی آذربایجان غربی با تأکید بر تسریع در پرداخت بهموقع بهای باقیمانده محصول خریداریشده توسط کارخانجات قند استان میگوید: کشت نشایی چغندرقند برای اولین بار در استان در شهرستانهای بوکان و میاندوآب در سطح 13 هکتار با موفقیت اجرا شد که امسال توسعه کشت نشایی این محصول در سطح بیش از 200 هکتار را در دست اجرا داریم. رسول جلیلی تصریح میکند: امسال در نظر داریم علاوه بر توسعه کشت نشایی این محصول در جهت کاهش مصرف آب و افرایش راندمان تولید در واحد سطح، روشهای نوین آبیاری ازجمله اجرای نوار تیپ در اراضی زیر کشت این محصول را توسعه دهیم که در این راستا در سال زراعی گذشته، 416 هکتار نوار تیپ از محل اعتبارات ستاد احیای دریاچه ارومیه خریداری شد. جلیلی بابیان اینکه آذربایجان غربی در تولید محصول استراتژیک چغندرقند دارای رتبه اول تولید در کشور است، تأکید میکند: با توجه به اینکه معیشت تعداد زیادی از کشاورزان استان و صنایع تبدیلی مرتبط، به زراعت این محصول وابستگی دارد، نقش فعالیت کارخانههای قند در تولید و اشتغالزایی در منطقه، ساماندهی و ایجاد تعادل بین تولید و جذب محصول، ازجمله موضوعهایی است که باید به آن توجه اساسی شود و نهادههای موردنیاز زراعت این محصول نیز باید بهموقع برای زارعین تأمین و توزیع شود.
پای دلالها به مزارع چغندر هم رسید
علی مراد چونگرالی یکی از کشاورزان چغندرکار که به کشت عمده این محصول مشغول است با توجه به قیمتهایی که بهطور ناعادلانهای برای محصولات کشاورزی ازجمله چغندرقند پیریزی میشود، میگوید: معمولاً به چند صورت سر کشاورزان کلاه میرود یکی قیمتگذاری تضمینی است که باعث میشود عمدا محصولات کشاورزی ضرر ده شوند و دوم دلالانی که چغندر را باقیمت کم میخرند و تا سه برابر قیمت به فروش میرسانند. او میافزاید: این غیرطبیعی است که قیمت شکر در کارخانه 2300 تومان باشد، اما همین کالا با قیمت 4 هزار تومان و بیشتر بهدست مصرفکننده برسد دلالان حوالههای کاغذی را از تولیدکنندگان میگیرند و مثلاً با 5 میلیون تومان قیمت کمتر میخرند که خودشان آن را با سه برابر قیمت در بازار میفروشند اما نکته سوم و مهمتر اینکه جریانی عمداً کارشکنی میکند تا واردات شکر را بهصرفه و کشت چغندرقند را ضرر ده نشان دهد این جریان مدتی است به رانت دولتی و گرفتن ارز عادت کرده و طبیعی است که تولید داخلی و هزینههای جاری کشاورزان برایش اهمیت ندارد و تنها میخواهد کاری کند که واردات شکر از سر گرفته شود.