تورم خوراکی در استانهای محروم بیشتر است؟
ضریب اهمیت اقلام خوراکی در تعیین تورم کل کشور بالغ بر ۲۷ برآورد شده بر همین اساس نیز ضریب اهمیت اقلام غیر خوراکی در محاسبه تورم در حدود ۷۳ است. به بیان دیگر اثر تورم غیرخوراکی در تورم کل نزدیک به ۳ برابر اثر تورم خوراکی ها در تورم کل است.
ضرایب گفته شده میانگین کل کشور بوده و به طبع برای هر یک از استان ها با اعداد متفاوتی در این ضریب مواجه خواهیم بود. استان سیستان و بلوچستان در میان تمامی استان های کشور بالاترین ضریب اهمیت کالاهای خوراکی را داراست، بنابراین چنانچه تورم بیشتر از سمت افزایش قیمت خوراکی ها باشد بیش از هر استان دیگری تورم سیستان و بلوچستان تحت تاثیر قرار خواهد گرفت. کمترین مقدار این ضریب نیز در میان استان های کشور به استان تهران تعلق دارد. بررسی ها نشان می دهد ضریب اهمیت کالا های خوراکی در استان هایی کم برخوردار و کم درآمد تر هستند نسبت به سایر استان ها بالاتر است، که در ادامه گزارش به علت این مهم پرداخته شده است.
ضریب اهمیت خوراکی ها و فقر
در محاسبه تورم کل از دو شاخص استفاده می شود که در یک سو تورم اقلام خوراکی، آشامیدنی و دخانیات و در سویی دیگر تورم غیر خوراکی ها قرار دارد. هر یک از موارد ذکر شده در تعیین تورم دارای ضریب اهمیت هستند، به عبارت دیگر این ضرایب تعیین می کنند تورم کل تا چه اندازه متأثر از تغییرات قیمت در این دو گروه خواهد بود. به عنوان مثال هرچه ضریب اهمیت اقلام خوراکی بالاتر باشد با افزایش قیمت خوراکی ها یا شوک قیمتی به آن ها، تورم کل بیشتر تحت تأثیر قرار خواهد گرفت.
به طبع در هر یک از استان های کشور این ضرایب اعداد متفاوتی را نشان می دهند. تفاوت این ضریب میان استان ها تحت تاثیر الگوهای مصرفی خانوار و اینکه هر اینکه از کالا ها چه وزنی در سبد مصرفی خانوار دارند تعیین می شود، در نتیجه هرچه سهم اقلام خوراکی در سبد مصرفی خانوار بالاتر باشد، ضریب اهمیت خوراکی ها هم در محاسبه تورم بالاتر خواهد بود.
مهم ترین عامل تعیین کننده الگوی مصرفی خانوارها، درآمد است. به طور میانگین هرچه یه خانواده کم درآمدتر باشد، سهم اقلام خوراکی در سبد مصرفی آن خانواده نسبت به یک خانواده مرفه بیشتر است. احتمالا این ابهام ایجاد می شود که اقشار پول دار جامعه که بیشتر برای تغذیه خود هزینه می کنند، اما توجه به این نکته بسیار حائز اهمیت است مقدار مطلق هزینه کردن در اینجا مدنظر نیست بلکه نسبتی که خانوار از درآمد خود را صرف خوراکی ها و آشامیدنی ها می کنند اهمیت دارد. احتمالا یک خانواده با درآمد کم مقدار کمتری را نسبت به یک خانواده ثروتمند خرج اقلام خوراکی می کند ولی به یقین سهمی که این هزینه در کل بودجهاش دارد بیش از سهم آن در یک خانواده پر درآمد است.
۲۱۷ ۴۶
کد خبر 1661556منبع: khabaronline-1661556