جستجو
رویداد ایران > خبرها > یادداشت > خبرنگار و خبرنگاری عاشورایی

خبرنگار و خبرنگاری عاشورایی

17 مردادماه سال 1401 یعنی روز خبرنگار امسال مصادف با روز عاشورای حسینی بود. سرور آزادگان و سالار شهیدان و نهضت بی‌همتایش الگویی برای همه اقشار و اصناف جامعه در طول تاریخ بوده و خواهد بود.

 

17 مردادماه سال 1401 یعنی روز خبرنگار امسال مصادف با روز عاشورای حسینی بود. سرور آزادگان و سالار شهیدان و نهضت بی‌همتایش الگویی برای همه اقشار و اصناف جامعه در طول تاریخ بوده و خواهد بود. پرسشی که می‌توان با گزاره‌های آموزنده عاشورا به آن پرداخت و تا حدودی درباره پاسخ آن به بحث نشست این است که: خبرنگار و خبرنگاری عاشورایی چه نوع خبرنگار و خبرنگاری است؟ عاشورا چه الگویی را می‌تواند در اختیار خبر و اهالی آن قرار بدهد؟ علاقه‌مندان و عاشقان به اباعبدالله حسین علیه‌السلام، وقتی سراغ موضوعات خبری می‌روند، در زاویه دید و نحوه پرداخت با دیگران چه تفاوت‌هایی دارند؟ و آیا اصلاً باید تفاوتی داشته باشند؟
قبل از اینکه به پاسخ پرسش‌های بالا بپردازیم بد نیست تا سری به نهضت امام حسین علیه‌السلام و عاشورا بزنیم. چه کسانی در دودسته کارزار، خبرها را در عاشورا منتقل می‌کردند؟ چه کسانی و چگونه خبرهای واقعه عاشورا را به دست ما رساندند؟ اکنون در مقابل خبرهای رسیده، وظیفه ما چیست؟ به کدام خبرها می‌توانیم اطمینان بیشتری داشته باشیم و نسبت به کدام خبرها باید با تردید نگاه کنیم؟ ما در مقابل کدام خبرنگاران، تعظیم فرود می‌آوریم؟ آنهایی که واقعیت‌ها را بی کم‌وکاست و با نگاه درست و صادقانه روایت کردند، نزد ما اعتبار بیشتری ندارند؟ آنهایی که جریان‌های مختلف را با هم مقایسه کردند و علل مختلف ایجاد این واقعه و وقایع پس از آن را گزارش دادند، تحلیل گران عمیق‌تری نیستند؟ گزارش‌های آن دسته‌ای که در دستگاه‌های حکومت‌های وابسته و جریان‌های متضاد با اهل‌بیت عصمت و طهارت بوده‌اند، شک و تردید را در ذهن علاقه‌مندان به این واقعه ایجاد نمی‌کند؟ چه عوامل اجتماعی و فردی باعث شده تا خبر یک فرد و یک گروه با فرد و گروه دیگر گاه تا این حد متفاوت و گاه متضاد باشد؟  پاسخ به این پرسش‌ها راه را برای پاسخ گفتن به پرسش‌های دسته اول، آسان‌تر می‌کند. 
خبرنگاری که در مکتب عاشورا بزرگ شده است، کارش را کامل و تمام انجام می‌دهد. تعهد اخلاقی و انسانی بالایی دارد. او واقعیت‌ها را بی کم‌وکاست و بدون دخالت ذوق و سلیقه خاص به مخاطب می‌رساند همچنین به عواملی که باعث ایجاد این خبر شده، نگاهی دارد. بی‌تفاوت نسبت به خبرهای ساختگی نیست. خودش را در هر لحظه در محضر خداوند می‌بیند و تقوای رسانه‌ای پیشه خود می‌گیرد. شاید خبرنگار عاشورایی به معنای کامل آن، برای کسی امکان‌پذیر نباشد ولی باید در این مسیر بزرگ گام برداریم و تلاش کنیم تا هر روز و هر ماه و هرسال عاشورایی تر باشیم. چه در انتخاب خبرها، چه در اولویت خبرها، چه در تحلیل و چه در ارائه گزارش‌هایمان به‌گونه‌ای عمل کنیم که راه آزادگی و زیر بار ظلم نرفتن را هم انتخاب کرده باشیم و هم به مخاطب خود، نشان بدهیم. به امید روزی که جامعه خبری با همه آموزه‌های عاشورایی خود، خبر ظهور منتقم اباعبدالله را به بهترین نحو، منتشر کند.

برچسب ها
نسخه اصل مطلب
نویسنده
سعید آقایی جشوقانی
سعید آقایی، بیش از همه یک "دوست کتاب" به حساب می‌آید.
او کارشناسی ارشد هنر دارد، ۴ مجموعه شعر و ۱ مجموعه داستان و ۲ کتاب نثر ادبی منتشر کرده. ۱۲ نمایشگاه انفرادی نقاشی داشته و نوشتن را در گونه های مختلف تجربه کرده است.