جستجو
رویداد ایران > رویداد > ماجرای جالب نامگذاری هیئت‌های قدیمی / از هیئت «علی پیرزن» تا هیئت «هفت کچلون» ، هیئت «طیب» و ...

ماجرای جالب نامگذاری هیئت‌های قدیمی / از هیئت «علی پیرزن» تا هیئت «هفت کچلون» ، هیئت «طیب» و ...

همشهری آنلاین نوشت: محرم که در تهران قدیم از راه می‌رسید، همه از کوچک و بزرگ و زن و مرد در تدارک عزاداری سرور و سالار شهیدان برمی‌آمدند و تکایا و هیئت‌ها مهیا می‌شدند. می‌گویند در اواخر عهد قاجار حدود ۲۰۰ هیئت عزاداری در تهران وجود داشته که برخی از آنها تا به امروز به حیات خود ادامه داده‌اند.

نام برخی از این ‌هیئت‌ها و تکایای مذهبی در نوع خودش جالب است. در گزارش پیش‌رو برخی از این هیئت‌های قدیمی و مشهور را معرفی کرده‌ایم.

«علی پیرزن» هیئت معروف محله امامزاده‌یحیی(ع)
یکی از هیئت‌های قدیمی تهران «هیئت علی پیرزن» است که ١۵٠ سال قدمت دارد. این هیئت عزاداری در کوچه معروف به خشتی در محله امامزاده یحیی (ع) راه‌اندازی شده است. بانی این هیئت عزاداری مرحوم «حاج علی قنادها» برای راه‌اندازی و ماندگاری این هیئت حسینی زحمات بسیاری کشید. این هیئت عزاداری جزء منسجم‌ترین و منظم‌ترین هیئت‌های مذهبی دوران خود بوده است. از ویژگی‌های بارز آن پوشیدن لباس مشکی یکدست عزاداران بود که باعث نظم و انضباط عزاداری‌ها می‌شد. این هیئت فقط در داخل هیئت عزاداری می‌کردند و در بیرون دسته راه نمی‌انداختند.
ماجرای جالب نامگذاری این هیئت عزاداری این است که حاج علی قنادها موهای سپید و روشنی داشت و طبق عادت روی موهایش حنا می‌گذاشت تا کمی رنگ بگیرد، اما اغلب اوقات موهایش به رنگ قرمز در می‌آمد. برای همین او به «علی پیرزن» شهرت پیدا کرد و بعدها که هیئت عزاداری حسینی در محله راه‌اندازی کرد، نام «هیئت علی پیرزن» سالیان سال بر روی آن باقی ماند و پس از فوت حاج علی قنادها، این هیئت عزاداری به جوانان سید الشهدا(ع) تغییر نام داد.

قدیمی‌ترین روضه‌های تهران کجا خوانده می‌شد؟ عزاداری ماه محرم تهرانی های دوره قاجار / عکس ها

هیئت آهن‌کوبان بازار؛ یادگار حاج صدرالعلما
در روزگار قدیم که اصناف مختلف بازار برای خودشان سازوکار ویژه‌ای داشتند، راه اندازی تکیه و هیئت‌های عزاداری به نام صنف مورد نظرشان امری رایج و متداول بود. مانند «هیئت آهن‌کوبان بازار تهران» که آن دوران، در حرفه ساخت سقف‌های شیروانی خانه‌ها مشغول به کار بودند و در ایام ماه محرم و مناسبت‌های خاص از جمله شهادت و رحلت ائمه اطهار (ع) دست از کار می‌کشیدند و به عزاداری و سوگواری مشغول می‌شدند. این‌طور که کسبه قدیمی بازار عنوان می‌کنند، بانی راه‌اندازی و شکل‌گیری هیئت عزاداری آهن‌کوبان بازار تهران، در محدوده بین الحرمین، فردی به نام حاج آقا «صدرالعلما» بوده که در دوران حیاتش این حسینیه را وقف مراسم عزای امام حسین (ع) و اهل بیت عصمت و طهارت (ع) کرده است. ساختمان حسینیه و هیئت آهن‌کوبان معماری سنتی و قدیمی دارد و هنوز هم در ایام محرم مورد استفاده کسبه و بازاریان قرار می‌گیرد.

هیئت طیب با ۱۰۰ دیگ مسی و ۶۰۰ سماور زغالی
در روزگار قدیم، در محله دروازه غار، هیئت‌ها و دسته‌های عزاداری مختلفی وجود داشت که از معروف‌ترین آنها هیئت و دسته عزاداری طیب بود. حاجی رضایی، سال‌ها در خیابان شهید معروفخانی محله دروازه غارسکونت داشت. «احمد مسجد جامعی» در کتاب نگاهی به دروازه غار به نقل از «بیژن حاجی رضایی» نوشته است:«دسته طیب حوالی سال ١٣٢٧ هجری شمسی تاسیس و راه اندازی شده است. مکان اصلی و قدیمی این هیئت عزاداری، در خیابان انبار گندم، بنگاه پنبه مرحوم «حاج علی نوری» بوده که اکنون به فضای سبز تبدیل شده است. اینطور که می‌گویند بنیانگذار اولیه این هیئت عزاداری فردی به نام «اصغر شاطررضا» بوده که در دوران جوانی از دنیا رفته وآن زمان به ‌بعد طیب حاجی رضایی اداره این هیئت و دسته عزاداری را بر عهده گرفته و آن را به محله انبار گندم انتقال داده است. استفاده از ۱۰۰ دیگ مسی، حدود ۶۰۰ سماور زغالی، ۵۰ پاتیل خورشت، ۴۰ هزار استکان و نعلبکی قجری در مراسم عزاداری دسته طیب از نکات جالب در سبک خدمت‌رسانی به عزاداران حسینی است.»

۲۱۲۲۰

کد خبر 1659321

منبع: khabaronline-1659321

برچسب ها
نسخه اصل مطلب