سالروز اولین نمازجمعه پس از انقلاب / امامان جمعه دوره قاجار و پهلوی ؛مجیزگوی حکومت ، دور از رنج های مردم
اولین نماز عبادی ـ سیاسی جمعه پس از انقلاب، ۵ مرداد سال ۱۳۵۸ برگزار شد.
پیشنهاد برگزاری نمازجمعه توسط مرحوم آیت الله طالقانی ارائه شد و حضرت امام خمینی (س)، این مهم را به خود ایشان سپرد و بدین ترتیب در ۵ مرداد ۱۳۵۸ برابر با سوم رمضان سال ۱۳۹۹ اولین نماز جمعه بعد از پیروزی انقلاب اسلامی به امامت مرحوم آیت الله طالقانی در دانشگاه تهران برگزار شد.
واگذاری این تکلیف عظیم و سنگین در آن برهه حساس بر عهده آیت الله طالقانی که زبان گویایی برای بازگو نمودن حقایق داشت، امری خطیر به حساب می آمد. انبوه جمعیتی که در آن روز تکبیر گویان به نماز جمعه هجوم آوردند، در واقع سنگ بنای یکی از مهمترین عوامل حفظ و تداوم انقلاب بود و از آن پس نماز جمعه در کوران حوادث و بویژه در رابطه با پشتیبانی همه جانبه جنگ تحمیلی، نقشی بسیار ارزنده و انسانی ایفا کرد.
به مناسبت فرارسیدن ۵ مرداد سالروز برگزاری اولین نماز جمعه پس از انقلاب به بررسی سابقه برگزاری نماز جمعه در تاریخ ایران پرداختیم:
بیشتر بخوانید :
* نماز جمعه در دوره قاجار
در دوره قاجار امامت جمعه مانند دوره صفویه، منصبی حکومتی به حساب میآمد. اما بعد از مدتی با کاهش اعتبار مباحث مذهبی، به تدریج اهمیت مسائل سیاسی و مذهبی از دست رفت. این کاهش اعتبار که از زمان افشاریه به دلیل سیاست زدگی نادر شاه اتفاق افتاده بود، ادامه داشت. علاوه بر آن ساختار سیاسی حکومت ایلی قاجاریه، برای پذیرش موقعیت علما در مجموعه هیات حاکم، ناسازگار بود و نمیتوانست موقعیت آنها را بپذیرد.
اولین امام جمعه در دوران قاجار، مرحوم میر عبدالباقی خاتون آبادی بود که در شهر اصفهان نماز جمعه برگزار میکرد. نام بسیاری از ائمه جمعه شهرهای بزرگ مانند تهران، اصفهان و مشهد در طول دوره قاجاری ثبت شده است.
بیشتر ائمه جمعه اصفهان و تهران، از خاندان خاتون آبادی بودند و این مساله موروثی بودن امام جمعه در این دوران را اثبات میکند. در چنین وضعی روشن بود که بحث «عدالت» و عادل بودن امام جمعه کمتر مورد توجه قرار میگیرد و مباحث موروثی و فامیلی مطرح میشود.
در دوران قاجار در بعضی موارد، امامان جمعه آلت دست حاکمان قرار میگرفتند که این مورد در زمان ناصر الدین شاه بیشتر دیده میشود.
بیتوجهی امام جمعه به شرایط لازم در دوره قاجار و وابسته شدن آنان به حکومت، سبب بیاعتمادی مردم به آنان شد. در این شرایط، مردم مراجع دینی مستقل را ترجیح میدادند و امام جمعهها نیز خود را مقابل مردم و مدافع حکومت میدانستند، هرچند که در دوران مشروطه برخی از امامان جمعه در مقابل حکومت استبدادی قرار گرفتند ولی تعداد آنها زیاد نیست.
بنابراین در این دوره نیز مضامین خطبهها همچون دوران صفویه اشاره خاصی به شرایط سیاسی، اجتماعی و معیشتی مردم نداشت اما در دوران مشروطه که اطلاع چندانی از آن در دسترس نیست، روحانیون بیشتر در عرصههای سیاسی حضور یافتند اما تاثیر چندان خاصی بر روند خطبههای کلی در کشور نداشتند.
از سوی دیگر این جریان موروثی بودن و خویشاوندی میان امام جمعهها و حاکمان باعث شده مردم از امام جمعهها دلسرد شوند و علمای مستقلی را برای خود در نظر بگیرند.
* اولین نماز جمعه پس از انقلاب
اولین نماز جمعه پس از انقلاب اسلامی ۵ مرداد ۱۳۵۸ برابر با سوم رمضان سال ۱۳۹۹ ه.ق در شهر تهران به امامت آیتالله طالقانی در دانشگاه تهران برگزار شد، واگذاری این تکلیف عظیم و سنگین در آن برهه حساس بر عهده آیت الله طالقانی که زبان گویایی برای بازگو نمودن حقایق داشت، امری خطیر به حساب می آمد.
انبوه جمعیتی که در آن روز تکبیر گویان به نماز جمعه هجوم آوردند، در واقع سنگ بنای یکی از مهمترین عوامل حفظ و تداوم انقلاب بود و از آن پس نماز جمعه در کوران حوادث و بهویژه در رابطه با پشتیبانی همهجانبه جنگ تحمیلی، نقشی بسیار ارزنده و انسانی ایفا کرد.
تاپیش از انقلاب ائمه جمعه به دلیل دوری از مردم باعث شده بودند که جامعه از نماز جمعه دور شود ولی این فریضه عبادی ـ سیاسی، پس از سرنگونی رژیم پهلوی به دلیل رویکرد انقلابی توانست جایگاه خود را به دست آورد و مورد استقبال مردم قرار گیرد.
از آنجایی که نماز جمعه نقش بسزایی در خنثی کردن نقشه های دشمنان دارد؛ بدخواهان ایران همواره درصدد بودند تا به این فریضه عبادی ـ سیاسی ضربه وارد کنند که از جمله آن میتوان به بمب گذاری در حین ایراد خطبههای نماز جمعه تهران به امامت حضرتآیت الله خامنه ای اشاره کرد.
اقداماتی که نه تنها تاکنون بیثمر مانده بلکه باعث گرایش بیشتر مردم به این فریضه عبادی ـ سیاسی شده است.
۲۱۲۲۰
کد خبر 1655439منبع: khabaronline-1655439