حقوق بشر آمریکایی، از مرگ کودکان پروانه ای تا نقض حق سلامت
به گزارش خبرنگار مهر، حقوق بشر طبق نظر کارشناسان، حقوقی است که با تولد انسانها محقق میشود و مستقل از حکومتها و قدرت هاست. حقوق بشر حقوقی از آنِ همه انسان هاست و به همین منظور در همه جا باید یکسان اجرا شده و بین افراد در برخورداری از آن تفاوتی نباشد.
اما همین مفهوم انسانی که با کرامت و ذات انسانی گره خورده است امروز، مهمترین دستاوردی است که قدرتهای بزرگ از آن برای تحت فشار قرار دادن کشورهای دیگر استفاده میکنند تا به اهداف سلطه گرانه خود برسند.
به طور ویژه یکی از کشورهایی که از این عنوان مقدس سو استفاده میکند و در چند دهه اخیر با دخالت در مسائل امنیتی جهان، منجر به ایجاد ناامنی و جنایات و کشتار مردم بیگناه شده، ایالات متحده آمریکا است.
بر اساس گواه تاریخ در این میان کشور ایران بیشترین صدمه را از جانب آمریکا متحمل شده است. از جمله این مصادیق تحریمهای ظالمانه است. آمریکا با یکجانبه گرایی و تشدید تحریمهای اقتصادی خارج از مجوز سازمان ملل و بدون معافیتهای قانونی با هدف اجبار به تغییر سیاست دولتها مرتکب نقض فاحش و نظام مند حقوق بشر شده است. این روند، منجر به گسترش دامنه اختیارات تحریمهای اقتصادی در روابط بین الملل شده است.
استفاده از ابزار تحریم برای تحت فشار قرار دادن کشورهایی که به لحاظ سیاسی مستقل بوده و با رویههای بین المللی آمریکا مخالف هستند، دهههاست که ادامه دارد و در سطوح مختلف، منجر به نقض صریح حقوق بشر شده است. این تحریمها تأثیر منفی زیادی بر ملتهای جهان برجای گذاشته و شهروندان در کشورهای مختلف را از حقوق خود محروم ساخته است.
یکی از مواردی که آمریکا با استفاده از تحریمهای ظالمانه آن را نقض کرده است، نقض حق سلامت و بهداشت است. حق سلامت و بهداشت یکی از بنیادیترین و اساسیترین حقهای بشری به معنای بهره مندی از حد اعلای سلامت جسمی و روانی است که مورد تاکید ویژه اسناد بین المللی حقوق بشر قرار دارد.
بند ۲ ماده ۱۲ میثاق بین المللی حقوق اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی، حق برخورداری از بالاترین سطح استاندارد بهداشت جسمی و روانی را به رسمیت شناخته و از دولتهای عضو میخواهد که برای تحقق کامل این حق، اقدامات لازم را جهت «پیشگیری، درمان و کنترل بیماریهای فراگیر و مقابله با آنها» و ارائه کلیه خدمات و مراقبتهای پزشکی انجام دهند.
تحریمهای یکجانبه آمریکا، اثرات جبران ناپذیری را درحوزه سلامت و بهداشت بر افراد آسیب پذیر وارد کرده است. آثار منفی تحریمها و چالشهای ناشی از آن در برخی حوزهها از جمله، عدم همکاری شرکتهای تأمین کننده کالا و تجهیزات سلامت با شرکتهای ایرانی؛ اختلال در تأمین تجهیزات، لوازم و اقلام پزشکی و دارویی جهت تشخیص، کنترل و درمان کرونا به دلیل نگرانی شرکتهای صادر کننده از اقدامات تبیهی آمریکا؛ کاهش درآمدهای دولت تحت تأثیر تحریمها و تأثیر منفی آن بر نظام تأمین سلامت، تحریم هواپیمایی کشوری و مختل نمودن حمل و نقل سریع و به موقع اقلام پزشکی.
مرگ بیماران پروانهای به علت تحریمها
در رابطه با نقض حق سلامت و اقدامات آمریکا در این رابطه میتوان به مرگ بیماران ای بی یا پروانهای به عنوان یکی از صدها تأثیرات تحریمهای ظالمانه آمریکا اشاره کرد.
پروندهای که با دادخواستی ۲ هزار صفحه در شعبه ۵۵ دادگاه حقوقی روابط بین المللی رسیدگی شد. در این پرونده خواسته دعوای حاضر تقاضای صدور حکم علیه خواندگان از جمله دولت ایالات متحده آمریکا، ترامپ رئیس جمهور سابق آمریکا، ماک پمپئو وزیر امور خارجه آمریکا و سایر اشخاص حقیقی و حقوقی مطرح شد که مستقیم و غیرمستقیم در وضع تحریمها علیه ایران نقش ایفا کردند و باعث ایجاد آسیبهای روحی و روانی، جمسی بیماران ایبی شدند.
خانواده این کودکان به استناد ۵۰ فرقه معاهدات داخلی و کنونسیونها و قراردادهای بینالمللی خواستار جبران خسارتهای مادی و معنوی و اعمال مجازاتهای تنبیهی هستیم.
پانسمان بیماران ایبی از سوی یک شرکت سوئدی تأمین میشد تا اینکه این شرکت اعلام کرد نمیتواند به واسطه تحریمهای اقتصادی آمریکا این پانسمانها را در اختیار بیماران ایرانی قرار دهد از آن زمان بیماران ای بی درد و رنجی را تحمل کردند که وصف ناشدنی است.
شیرخشک های خاص کودکان معلول هم مشمول تحریم شد
علاوه بر این، موضوع مهم دیگر وضعیت افراد دارای معلولیتهای جسمی و ذهنی و مشکلات موجود در دسترسی آنها به داروها و تجهیزات پزشکی، کمکی و توانبخشی مناسب به دلیل رعایت افراطی تحریمها توسط تامینکنندگان خارجی و موانع موجود در پرداختهای بینالمللی است.
برخلاف برخی ادعاها، اقلامی همانند شیرخشکهای خاص کودکان معلول یا سمعک نیز شامل محدودیتهای تحریمیشده و در مواردی نیز به طور کلی به دلیل قطع مبادی ارتباطی و بسته شدن نمایندگیها توسط شرکت تولید کننده، امکان تهیه این اقلام به صورت مستقیم دیگر وجود ندارد.
این موضوع در کنار رکود اقتصادی ناشی از تحریمها و کاهش ارزش کمکهای مالی دریافتی از دولت در قالب حمایتهای اجتماعی، مشکلات این قشر را دو چندان کرده است. بنا بر گزارشها، هزینههای برخی داروها و تجهیزات توانبخشی از سال ۱۳۹۷ تا سال جاری ده برابر افزایش یافته است.
دولت آمریکا، علیرغم اینکه در گستره بینالملل، ژست دفاع از حقوق بشر را به خود میگیرد اما دچار تناقض گویی های فراوانی در مورد حقوق بشر است.
اقدامات ضد حقوق بشری آمریکا موضوع جدیدی نیست و شهادت ۱۷ هزار نفر انسان بیگناه در اثر اقدامات تروریستی، شهادت بیش از ۲۰۰ هزار نفر و مجروحیت بیش از ۷۰۰ هزار نفر در جریان جنگ تحمیلی هفت ساله، شهادت بیش از ۱۳ هزار نفر و مجروحیت بیش از ۱۰۰ هزار نفر در اثر کاربرد سلاحهای شیمیایی، شهادت بیش از ۴ هزار نفر از مأموران نیروی انتظامی و مرزی در راه مبارزه با مواد مخدر و نقض گسترده حقوق ملت ایران در اثر تحریمهای ظالمانه و غیرقانونی تنها برخی از این مصادیق هستند.
منبع: mehrnews-5528401