ایران با صدور بیانیه ای دوربینهای فراپادمانی آژانس را قطع کرد
رویداد ایران| به نقل از پایگاه اطلاع رسانی سازمان انرژی اتمی ایران بر اساس آنچه در این بیانیه آمده است؛ جمهوری اسلامی ایران تاکنون همکاریهای گستردهای با آژانس بینالمللی انرژی اتمی داشته است که متأسفانه آژانس بدون اینکه در نظر داشته باشد که این همکاریها ناشی از حُسن نیت ایران است نه تنها قدردان این همکاریها نبوده بلکه به نوعی آن را وظیفه ایران نیز تلقی کرده است؛ به همین دلیل تصمیم گرفته شد از امروز فعالیت دوربینهای فراپادمانی دستگاه اندازه گیری بر خط سطح غنا OLEMو فلومتر آژانس قطع شود که دستور آن به مسئولین مربوطه داده شده است. البته بیش از 80 درصد از دوربینهای موجود آژانس دوربینهای پادمانی هستند که کمافیالسابق فعالیت این دوربینها ادامه خواهد یافت.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران امروز با حضور در یکی از مراکز هسته ای بر قطع فعالیت دو دوربین آژانس نظارت کرد. بهروز کمالوندی در حاشیه نشست فوق العاده امروز کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی، با اشاره به اطلاعیه سازمان انرژی اتمی، اظهار کرد: امروز یک اطلاعیه ای از سوی سازمان انرژی اتمی صادر شد بر این مبنا که ما همکاری های گسترده ای با آژانس داشتیم اما متاسفانه رفتار آژانس بین المللی انرژی اتمی مناسب این همکاری نبوده است.
او افزود: از طرف دیگر کشورهای غربی به خصوص سه کشور اروپایی و آمریکا تحرکاتی علیه کشور ما آغاز کردهاند لذا تصمیم بر این شد تا بخشی از همکاری های فراتر از پادمان که جزو تعهدات ما نبود و بر مبنای حسن نیت انجام می شد، متوقف شود مثلا ضبط برخی از فعالیت ها توسط دوربین های آژانس و دستگاه سنجش غنای بر خط و فلومتر آژانس در ایران.
کمالوندی گفت که امروز دستور داده شد تا فعالیت این دوربین ها قطع شود، البته در گذشته هم قرار نبود اطلاعات این دوربین ها مگر در حالت پذیرش شرایط ایران، به آن ها داده شود. مبنای این کار هم قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریم ها و صیانت از منافع ملت ایران است.
او ادامه داد: اطلاعات را به آن ها نمی دادیم و از امروز هم این اطلاعات ضبط نمی شود. امروز در یکی از این سایت ها حضور داشتم و از نزدیک برای قطع فعالیت این دوربین ها نظارت کردم. مردم در جریان باشند این اقدام عملی انجام شد و اقدامات دیگر هم در نظر است. امیدواریم به خودشان بیایند و جواب همکاریهای ایران را با همکاری دهند؛ نمی شود ایران همکاری داشته باشد اما از آن طرف رفتار نامناسبی از خودشان نشان دهند.
الجزیره: احتمالا قطعنامه شامل توصیهای برای ارجاع موضوع ایران به شورای امنیت نیست
شبکه خبری الجزیره در گزارش خود به بررسی احتمال تصویب یک قطعنامه ضد ایرانی در نشست فصلی شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی که این روزها در وین، مقر این سازمان در حال برگزاری است، پرداخته و در آن بخشهایی از مصاحبه اخیر محمد اسلامی رئیس سازمان انرژی اتمی ایران با این شبکه را نیز منتشر کرده است.
به گزارش الجزیره، همزمان که قدرتهای غربی با حمایت اسرائیل پیشنویس قطعنامهای را برای محکومیت ایران به دلیل برنامه هستهایاش به شورای حکام ارائه دادهاند، رئیس سازمان انرژی اتمی ایران استقلال سیاسی دیدهبان هستهای سازمان ملل را زیر سوال برده و خاطر نشان کرد که آژانس باید به تعهدات خود پایبند باشد و مانع از "نفوذ دشمنان ایران" در اجرای وظایف خود شود.
اسلامی در ادامه با انتقاد از انتشار گزارشهای آژانس توسط رسانههای غربی پیش از ارائه آن به شورای حکام تاکید کرد: ایران پاسخهای قانع کنندهای به سوالات آژانس (درباره سه مکان هستهای) داده است اما این نهاد ارادهای برای اعلام اینکه پاسخهای ما برایشان قانعکننده بوده است، ندارد.
وی همچنین تصریح کرد: گزارشهای آژانس بر مبنای یک سری اطلاعات ساختگی و غلط تهیه میشود که دشمنان ایران، بهویژه تحت هدایت رژیم اسرائیل آنها را ارائه میدهند.
شبکه الجزیره در ادامه گزارش خود آورده است: در این میان، انگلیس، فرانسه و آلمان به همراه آمریکا پیشنویس قطعنامه خود را به شورای حکام ارائه داده و در آن پیشرفتهای هستهای ایران و آنچه همکاری نامناسب ایران با ژانس عنوان شده است را محکوم کردهاند. آنها تاکنون از این اقدام خودداری میکردند، چراکه بر این باور بودند که این اقدام میتواند به مذاکرات با ایران برای احیای توافق هستهای ۲۰۱۵ لطمه بزند.
با این حال، هنوز تصور میشود که این قطعنامه فاقد توصیهای برای ارجاع موضوع هستهای ایران به شورای امنیت سازمان ملل باشد، زیرا اعتقاد بر این است که چنین کاری میتواند وضعیت پر تنش کنونی را بدتر کند.
وزارت امور خارجه ایران نیز اعلام کرده است که این کشور بر اساس آنچه در جلسه شورای حکام اتفاق می افتد، پاسخ خواهد داد اما توضیحی نداده است که این پاسخ چه میتواند باشد.
روسیه و چین نیز که هر دو عضوی از توافق هستهای هستند تاکنون مخالفت خود را با این قطعنامه اعلام کردهاند.
اما اسرائیل به شدت خواهان این است که این قطعنامه قویتر هم باشد و نفتالی بنت نخست وزیر رژیم صهیونیستی روز سهشنبه در جلسه کمیته روابط خارجی و دفاعی این رژیم از آژانس خواست تا یک هشدار صریح به ایران درباره برنامه هستهایاش بدهد و مشخص کند که اگر به سیاست هستهای خود ادامه دهد هزینه سنگینی خواهد پرداخت.
این درخواست پس از آن مطرح شده است که رافائل گروسی مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی به تازگی به سرزمینهای اشغالی سفر و با نفتالی بنت دیدار کرده بود.
مدیرکل آژانس روز دوشنبه در سخنرانی آغازین خود در نشست شورای حکام مدعی شد که ایران پاسخی قانع کنندهای درباره سه مکان اعلام نشده خود نداده است.
در عین حال گفت: طبق روال قبلی و برای این که آژانس در موقعیتی قرار بگیرد که بتواند تضمین کند برنامه هستهای ایران منحصرا صلحآمیز است، آژانس آماده است بدون تاخیر با ایران برای حلوفصل این مسائل دوباره همکاری کند.
گروسی در نشست خبری خود پس از برگزاری این نشست نیز گفت که آنچه رخ داده است، نشان میدهد که ما و ایران به همکاری و شفافسازی و توضیح درخصوص برخی امور نیاز داریم.
سعید خطیب زاده، سخنگوی وزارت خارجه کشورمان در پاسخ به این ادعاها گفت: متاسفانه مدیرکل آژانس گزارشی را به صورت شتابزده ارائه کرده است که پیش از اینکه منتشر کند در پارلمان اروپا همین موارد را قبلا یک بار دیگر گفته بود و همان موقع نیز ایران موضع گرفت و اعلام کرد که با توجه به اینکه هنوز دور سوم رایزنیها بین ایران و آژانس انجام نشده، جمع بندی مدیرکل در پارلمان اروپا به گونه ای است که انگار از قبل تصمیمی گرفته شده که گزارش آژانس جهت گیری و موضع گیری خاصی را داشته باشد.
خطیب زاده با بیان این که گزارش ارائه شده دقیق نیست، تصریح کرد: ما صریح و روشن گفتهایم که این گزارش بی اعتنا به تمامی اقدامات و پاسخهایی که ایران با دقت و به صورت فنی ارائه کرده، است. ما از پنجم مارس ۲۰۲۲ و نیمه اسفند تا امروز سه دور نشست با آژانس بین الملی انرژی اتمی داشتیم و یک بار هم به صورت مکتوب نظرات و پاسخهای خود را ارائه کردیم.
سخنگوی وزارت امور خارجه با تاکید مجدد مبنی بر این که این گزارش علاوه بر این که دقیق نیست و بی اعتنا به اقدامات ایران است، تلاش دارد که یک روایت شاذ و بعیدی را در خصوص برنامههای هستهای ایران جا بیندازد که بیشترشان بر اساس موارد ادعایی است، تصریح کرد: معلوم است رد پای رژیم صهیونیستی در آن وجود دارد.