مازندران| گلایه صیادان از مصوبهای که اجرا نشد
کاهش نرخ بیمه حق سهم صیادان از ۲۷ درصد به ۱۷ درصد از مصوبات دولت است که وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی باید آن را عملیاتی کند. این وزارتخانه به دلیل مشکلات مالی مصوبه هیئت دولت مبنی بر کاهش ۱۰ درصد حق سهم بیمه صیادان را تاکنون اعمال نکرده است. مسئولان شیلات ایران پیگیری و حل این مصوبه را برای صیادان شمالی از اولویت برنامههای امسال اعلام کردهاند. صیادان مازندران در مراسم آغاز صید گفتند؛ ازآنجاییکه نوع بیمهشان مربوط به سخت و زیانآور بودن شغلشان نیست و باید به مدت ۳۰ سال سابقه اشتغال و بیمهای داشته باشند، این وضعیت آنان را پیر و فرسوده کرده است. آنان خطاب به مسئولان حاضر توضیح دادند: ماهیگیری شغل اصلی ماست و در سختترین شرایط آب و هوایی یعنی فصل پاییز و زمستان که دریا توفانی و سرد است کار صید و صیادی را انجام میدهیم تا لذیذترین پروتئین دریایی را سر سفره هموطنان بیاوریم، ولی نهتنها مشکلاتمان از جمله سهم بیمه و سخت و زیانآور قلمداد نکردن شغلمان پابرجاست، بلکه هزینه زندگی با اضافه شدن تعداد اعضای خانوار هرساله بیشتر شده و همزمان کاهش ارزش پول مشکلاتمان را دوچندان کرده است. صیادان عضو اتحادیه پره شهید کلاهدوز شهرستان جویبار که به نمایندگی از سایر صیادان در این مراسم مشکلاتشان را واگویه میکردند، گفتند که به دلیل آلودگی بیشازحد رودخانهها و آب دریای خزر، تغییر اقلیم، توفانی بودن دریا، کم شدن دبی آب رودخانهها و از همه مهمتر صید غیرمجاز هرساله درآمد آنان به نسبت تورم کمتر میشود و این مسئله باعث شد تا صید ماهیان استخوانی به کمترین میزان در سالهای اخیر برسد.
صید غیرمجاز و آلودگی رودخانهها صیادان را بیچاره کرده است
رئیس اتحادیه صیادی پره استان مازندران هم با بیان اینکه به دلیل آلودگی رودخانهها و در نتیجه دریای خزر و صیدهای غیرمجاز هرساله مقدار صید کم میشود، گفت: امروز موضوع تعدیل شرکتهای تعاونی و ساماندهی ماهیگیران ضروری است. سید محمد رضوی افزود: در دهه ۸۰ تا ۹۰ اتحادیه صیادی پره مازندران در هر فصل ۱۰ هزار تن انواع ماهی صید و ۲ تن خاویار استحصال میکردند، اما این مقدار صید به دلایل مختلف از جمله کاهش نزولات آسمانی، کاهش دبی آب رودخانه، برداشت شن و ماسه ساحلی، ورود انواع آلایندهها بهویژه کشاورزی و صنعتی کاهش محسوسی یافته است. او ادامه داد: همین مقدار ماهی که سالانه صید میشود به برکت مشارکت و همت اتحادیه و شیلات مازندران در تکثیر مصنوعی و رهاسازی انواع بچه ماهی بهویژه گونهسفید است، بهطوریکه در چهار رودخانه شیلاتی استان یک هزار و ۷۰۰ کیلوگرم تخم ماهی را تحویل مرکز تکثیر مصنوعی ساری دادیم. رضوی گفت: کاهش نرخ حق سهم بیمه صیادان شمال و سخت و زیانآور شدن شغل ماهیگیران عضو صیادی پره استانهای شمالی همچنان از مطالبات چندین ساله است که امسال نیز به ثمره نرسیده است.
عذرخواهی و وعده پیگیری
مدیرکل شیلات مازندران در این مراسم ضمن عذرخواهی از جامعه صیادی مبنی بر اینکه همچنان خواستههای جامعه صیادی شمال در کاهش نرخ حق سهم بیمه صیادی محقق نشده است، گفت: شیلات ایران بشدت پیگیر این موضوع مهم است. ولی ا... محمد زاده با بیان اینکه کاشت، داشت و برداشت در دریای خزر همواره موردتوجه شیلات است، افزود: در مرحله کاشت رهاسازی ۱۰۰ میلیون بچه ماهی را در سال جاری داشتهایم که جامعه صیادی پره استان همکاری خوبی داشتند. او توزیع متناسب رهاسازی بچه ماهیان تکثیرشده را مهم توصیف کرد و گفت: برای نخستین بار امسال رهاسازی مستقیم پنج میلیون قطعه بچه ماهی به دریای در سواحل میانکاله در شرق استان که رودخانه شیلاتی ندارد، صورت گرفت. محمدزاده مراقبت از ذخایر و صید مسئولانه در دریای خزر را بسیار ضروری دانست و افزود: ناامن کردن صید برای صیادان غیرمجاز در دریای خزر باید دوچندان شود. او خطاب به صیادان گفت: ازآنجاییکه رهاسازی کپور دریایی در رودخانهها را داشتهایم، شاهد صید اینگونه ماهی با وزن ۳۰۰ گرمی هستیم که انتظار داریم رعایت چشمه تور را انجام بدهند تا در سنوات آینده با وزن بالا صید اینگونه را داشته باشیم. محمدزاده رعایت زمان صید را از طلوع آفتاب تا ۹ شب ضروری دانست و تأکید کرد: جامعه صیادی با ناظران و کارشناسان معاونت صید همکاری داشته باشد.