ناله درختان چهارباغ
درست همزمان با گسترش مغازههایی که غذای قرن بیستویک را روی میز و صندلیهای پلاستیکیشان در پیاده راه «گذر فرهنگی چهارباغ» به مردم ارائه میکنند و دور و برشان هر روز مملو از گلدانهای سیاه، با کاجهایِ کوچکِ قابلانتقال، به سبک خیابانهای اروپایی میشود، محور میانی چهارباغ نیز دارد به شکل و شمایل ۴۰۰ سال پیش برمیگردد، تا با چند حوض و جوی آب، یادی از شکوه صفویاش کرده باشد.
برای نیل بدین مهم، بخشی از منظر محور میانی چهارباغ با گونی و ورقههای فلزی پوشانده شده و پشت این پنهانسازی، میتوان گودالهایی را دید که درست تا کنار تنه درختانِ جان به در برده از عبورِ تلخ مترو، پیش رفتهاند؛ گودالهایی که از گوشه گوشه آن، ریشه درختهای چهارباغ بیرون زده و اگر گوش شنوایی باشد نالهشان را خواهد شنید.
آنطور که سعید سهرابی، مدیر محور چهارباغ به خبرنگار ایسنا میگوید: «در این محدوده باید لولههای غلاف گذاری شده، زیر زمین تعبیه شود تا تأسیسات گاز، مخابرات و ... از آن عبور کند که سالها بعد مجبور به برداشتن سنگفرشها نباشند و به همین منظور، سازمان نوسازی و بهسازی شهرداری اصفهان گودالهایی را در محور میانی حفر کرده است.»
در نظر نگرفتن اختلاف سطح حوضهای آب با درختان و ریشههایشان، عامل بروز وضعیت ناگواری است که امروز، چهارباغ به آن دچار است. سهرابی، دراینباره تصریح میکند: «در برخی از بخشهای محور میانی بهویژه روبروی خیابان شیخ بهایی، بین حوضها و محور پیاده راه، اختلاف سطح ایجادشده و ما نیز نقدهایی به این مسئله داشتهایم. قرار بوده آنها جانب رعایت را نگهدارند و کد ارتفاعی را نیز تا حدی اصلاح کردهاند. احتمالاً به خاطر شیب آب جویها و مسائلی مثل برگشت نکردن آب، سطح سازههای محور میانی را پایین در نظر گرفتهاند. انشاالله تدبیری بیندیشند که حاصل کار خوب باشد و این اختلاف سطح به چشم نیاید.»
او درباره چرایی اختلاف سطح درختان چهارباغ با آبنمای در حال ساخت آن تصریح میکند: «اصرار میراث فرهنگی بر این بوده که کف این آبنما باید مطابق با چهارباغ قدیم ساخته شود و این طرح را مصوب کرده است اما با نظر کارشناسی در حال انجام برنامهریزیهایی هستیم که مشکلات را به حداقل برسانیم. ایراد هست اما آن را رفع خواهیم کرد. هر هفته جلسههای متعددی ویژه چهارباغ در سازمان برگزار و امور آن نیز با نظر کارشناسان بررسی و سپس برنامههایی مرتبط با آن در نظر گرفته میشود.»
مدیرعامل سازمان پارکها و فضای سبز شهرداری اصفهان، همچنین اطمینان میدهد که عصر ۱۸ مهرماه، بازرسی را برای بازبینی مجدد وضعیت درختان چهارباغ به این محل بفرستد.
روی دیواره ورقههای فلزی پوشاننده محدوده کارگاهی چهارباغ، به همت سازمان نوسازی و بهسازی شهرداری اصفهان، تصاویری از آینده محور میانی، روی چند بنر نقش بسته که در آن، حوضی میانه است و درختهایی با نظم و ترتیب دور آن را احاطه کردهاند اما حقیقت این است که درختهای محور میانی در یک ردیف منظم قرار ندارند و به نظر میرسد که طراحان این محور، در پی تطبیق درختها با حوضی بودهاند که هنوز ساخته نشده و نه تطبیق حوض با درختها، حالآنکه هویت چهارباغ به همین درختانِ غیرقابل انتقال است، نه حوضهایی که روزگاری بوده و سالهاست که دیگر نیست.