جستجو
رویداد ایران > سبک زندگی > راهنمای تغییر نام و نام خانوادگی در ثبت احوال

راهنمای تغییر نام و نام خانوادگی در ثبت احوال

همانطور که میدانید در هنگام تولد اسم و نام خانوادگی توسط والدین گذاشته می شود و خود فرد در این مورد هیچ گونه نقشی نخواهد داشت. اما ممکن است این فرد بعد از بزرگ شدن به دلایلی مثلا نامناسب بودن اسم و یا نام فامیلی اقدام به تغییر نام در شناسنامه خود کند.

انتخاب کردن نامی نیکو و مناسب برای فرزند یکی از وظایف اصلی هر والدینی است، که اسم او به عنوان هویتش شناخته می شود، بسیاری از افراد به دلیل ناراضی بودن از اسم و یا حتی فامیلی شان که برایشان انتخاب شده اقدام به تغییر اسم یا فامیل خود می کنند.

نحوه تغییر نام و نام خانوادگی در ثبت احوال

شناسنامه یک سند رسمی است که به عنوان یک هویت برای هر شخص محسوب می شود که وظیفه نگهداری از این سند موضوع مهمی به حساب می آید پس ایجاد هر گونه تغییر در شناسنامه بدون طی کردن مراحل قانونی یک جرم به حساب می آید. اگر شما یکی از متقاضیان تغییر اسم و فامیل خود باشید باید حتما مراحل قانونی آن را طی کنید.


راهنمای تعویض نام

بنا بر قانون ماده ۲۰ قانون ثبت احوال و تبصره های آن انتخاب نامهای زیر ممنوع و دارندگان آنها می توانند با رعایت مقررات اقدام به تغییر اسم کنند.

راهنمای تغییر دادن اسم خانوادگی

هر یک از اشخاص زیر با رعایت موارد نامهای قابل تغییر می توانند با مراجعه به ادارات ثبت احوال نسبت به درخواست تغییر اسم اقدام نمایند.
افراد می توانند درصورت موارد زیر درخواست تغییر فامیل خود را بدهند:

*نکته: حذف کردن محل از روی نام خانوادگی فرد بدون در نظر گرفت مقررات مربوط به حق تقدم نام خانوادگی انجام می شود. به طور مثال حسینی شیرازی با حسینی تبدیل می شود و یا اکبری علی آبادی به اکبری.


*نکته: حذف کردن نام های ایلات و عشایر و مشاغل مختلف از روی نام خانوادگی مانند: محمدی نقاش به محمدی، کوراوند به رسولی.

هر یک از افراد زیر که شرایط تغییر اسم خانوادگی را دارند می توانند با رجوع به ثبت احوال نسبت به تغییر اسم خانوادگی خود اقدام کنند.

  1. افراد که ۱۸ سال به بالا دارند
  2. افراد کمتر از ۱۸ سال که دارای حکم رشد می باشند.
  3. قیمی که اطفالی را تحت سرپرستی دارد می تواند با ارائه مدرک اقدام به تغییر اسم خانوادگی کند
  4. پدر یا جد پدری می تواند با ارائه دادن شناسنامه خود برای فرزندان کمتر از ۱۸ سال اقدام به تغییر دادن اسم خانوادگی کند.

مدارک مورد نیاز

زنانی که قصد دارند نام خانوادگی همسر را بگیرند موظف به ارائه مدارک زیر می باشند.

نحوه مراجعه برای تغییر دادن اسم و فامیل:

برای اقدام به تعویض اسم خانوادگی بعد از آماده کردن تمامی مدارک باید به اداره های ثبت احوال مراجعه کنید. درخواست تغییر دادن اسم خانوادگی در محل غیر صدور شناسنامه هیچ مشکلی ندارد. بعد از پذیرش شناسنامه و ارسال آن به محل اصلی صدور شناسنامه انجام می شود که در آخر نتیجه را به فرد مراجعه کنند اطلاع داده خواهد شد. سپس این تغییر دهی اسم خانوادگی باید مورد تایید سازمان ثبت احوال قرار گیرد.

پس از آن که اداره ثبت احوال با تغییر دادن اسم خانوادگی موافقت کرد به این طریق اقدام خواهد شد:

اگر اداره ثبت با تعویض نام خانوادگی موافقت نکرد همان طور گفتیم شخصی که در نظر دارد نسبت به تغییر نام یا نام خانوادگی یا دیگر مشخصات شناسنامه ی خود اقدام کند، ابتدا باید به اداره ثبت احوالی که شناسنامه اش از آن جا صادر شده است مراجعه و درخواست خود را ارائه کند.

اگر اداره ثبت احوال تقاضای فردی را که قصد تغییر دهی اسم و فامیل را دارد امکان پذیر دانست، نسبت به صادر کردن شناسنامه جدید اقدام می شود. همانطور که گفتیم این تغییر باید مطابق با قواعد اداره ثبت احوال باشد، برای مثال کسی که دارای پسوند فامیلی باشد می تواند اقدام به حذف پسوند کند.

اما زمان های است که سازمان ثبت احوال نمی تواند برای تغییر نام خانوادگی فرد مراجعه کننده حکم صادر کند به همین دلیل می تواند با مراجعه کردن به محل اصلی صدور شناسنامه اش اقدام به تغییر دادن اسم خانوادگی کند.

روشن است زمان که دلایلی منطقی برای تعویض اسم و اسم خانوادگی وجود داشته باشد دادگاه می تواند حکم به این تغییر را صادر کند. بعد از اقدامات لازم و حکم دادگاه به اصلاح نام خانوادگی شناسنامه جدیدی برای فرد صادر می شود. به شناسنامه جدیدی که صادر می شود المثنی گفته می شود.

* نکته: برگشت به اسم خانوادگی اولیه امکان پذیر نیست در هنگام انتخاب نام خانوادگی جدید و تغییر اسم و اسم خانوادگی دقت نمایید.

تغییر اسم از طریق دادگاه و طرح دعوی

افرادی که قصد تغییر اسم خود را داشته و ماده ۲۰ قانون ثبت احوال شامل حال آنها نمی شود، می توانند از راه دادگاه عمومی حقوقی برای این کار اقدام نمایند؛ در این روش شما اقدام به طرح دعوی کرده و بعد با ارائه توضیحات و دفاعیات, قاضی را برای تغییر دادن اسم خود مجاب می کنید، در زیر با مراحل انجام این کار آشنا می شوید :

با در دست داشتن شناسنامه و کارت ملی به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه کرده و سپس دادخواست خود را تنظیم و ثبت کنید؛ در این صورت شما خواهان بوده و اداره ثبت احوال که صادر کننده شناسنامه می باشد، خوانده این دعوی است. (خواهان می تواند دادخواست خود را در محل اقامت خود یا شهرستان محل صدور شناسنامه ارائه دهد.)

علاوه بر به همراه داشتن دادخواست خود، مدارک و ادله خود را ارائه دهید، شهادت شاهد یکی از موارد مهم برای این منظور است که می توانید با تنظیم استشهاد نامه ای از قبل که به امضای شاهدین رسیده است این کار را انجام دهید.

سپس دادگاه جلسه ای را برای رسیدگی به ادعای شما تشکیل می دهد و زمان آن از طریق پیامک به شما اطلاع رسانی خواهد کرد.

در جلسه دادگاه قاضی توضیحات شما را می شنود و در صورت حضور شهود قرار استماع شهود را صادر کرده و اظهارات شهود در صورت جلسه دادگاه قید خواهد شد، گاهی نیز دادگاه قرار استماع شهود را صادر کرده و به شما ابلاغ خواهد شد که شهودتان را در جلسه بعد حاضر کنید، البته در موارد نادر دادگاه می تواند بدون شنیدن شهادت شهود حکم تغییر اسم را صادر کند.

توجه داشته باشید که وکیل و نماینده قانونی اداره ثبت احوال نیز در جلسه دادگاه حضور دارد که اغلب با دادخواست تان مخالفت می کند، در این مرحله که مهمترین بخش است؛ نحوه دفاع، تاثیرگذاری و ارائه لایحه دفاعیه و نیز حضور وکیل یا کارشناس حقوقی نقش مهم و تعیین کننده ای دارد.

دادگاه بعد از بررسی مدارک و دفاعیه شما و طرف مقابلتان، رأی خود را صادر خواهد کرد، حال در صورتی که مرحله قبلی را با موفقیت گذرانده اید، رأی به نفع تان می باشد و می توانید نامتان را به اسم دلخواه خود تغییر دهید.

در صورتی که به هر دلیل حکم دادگاه به نفع شما نباشد، نگرانی به خود راه ندهید، زیرا حکم دادگاه تا بیست روز بعد از ابلاغیه قابل اعتراض و تجدیدنظر می باشد و در این صورت پرونده به دادگاه تجدیدنظر استان ارسال می شود.

برچسب ها
نسخه اصل مطلب