جستجو
رویداد ایران > رویداد > اجتماعی > نحوه ثبت شکایت از عملکرد سرویس مدارس

نحوه ثبت شکایت از عملکرد سرویس مدارس

نحوه ثبت شکایت از عملکرد سرویس مدارس
خانواده‌ها از هزینه بالای سرویس مدارس و نبود نهاد پاسخگو به مشکلات در این حوزه با وجود متولیان متعدد می‌گویند، در همین باره مسئولان مربوطه گفتند: تا پایان مهر اپلیکیشن نظارت خانواده‌ها فعال می‌شود و می‌توانند شکایات خود را در سامانه سپند ثبت کنند.
 ماه مهر که از راه می‌رسد، رفت‌وآمد دانش‌آموزان به مدرسه و تأمین سرویس مناسب چه به لحاظ قیمت و چه به لحاظ امنیت از دغدغه‌های جدی خانواده‌ها می‌شود.
چند سالی است سرویس رفت‌وآمد دانش‌آموزان به مدرسه به مثنوی هفتاد من تبدیل شده است. پراید، سمند، مینی‌بوس، اتوبوس و حتی وانت و نیسان سرویس رفت‌وآمد دانش‌آموزان به مدارس می‌شوند که گاه حادثه‌های تلخی را رقم می‌زنند.
در این میان خانواده‌ها انتظاراتی را در بحث سرویس مدارس دارند که می‌‌توان مهمترین آنها را در این چند محور خلاصه‌کرد: سالم بودن خودرو به لحاظ فنی، تعهد راننده و صبور و خوش‌رفتار بودن او در ارتباط با دانش‌آموزان، امنیت سرویس مدرسه و نظارت بر آن و بحث هزینه‌ها.
در همین رابطه پدر یکی از دانش‌آموزان در پیامی که برای خبرگزاری تسنیم ارسال کرده است، درباره مشکلات سرویس مدرسه فرزندش و نبود نهادی برای پاسخگویی به مشکلاتش می‌گوید: "من چندین روز است که در پی کسب اطلاعاتی درباره تصمیمات و مرجع پاسخگویی درباره سرویس مدارس تهران هستم. موضوع این است پیمانکار سرویس مدرسه فرزندم برای تردد مسیری که رفت و برگشت آن جمعاً در روز به 18 کیلومتر هم نمی‌رسد، رقمی بالغ بر 4.5 میلیون تومان مطالبه کرده است. با توجه این که 4 نفر دانش‌آموز در خودرو حضور خواهند داشت و تقریباً هر 4 نفر در منطقه نزدیک به هم ساکن هستند، اجاره این خودرو برای انتقال روزانه دانش‌آموزان از خانه به مدرسه و بالعکس در سال تحصیلی بالغ بر 18 میلیون تومان و روزانه حدود 103 هزار تومان خواهد بود!
استدلال پیمانکار هم این است که شهرداری تاکسی‌های مورد نیاز را برای ما تامین نمی‌کند و ما برای تامین تاکسی یا خودروهای شخصی، خودمان راساً با راننده و صاحبان خودرو رایزنی کرده و راننده‌ها به کمتر از این راضی نمی شوند، در حالیکه همزمان ادعا می‌کنند بخشی از هزینه‌ای را که از والدین بایت سرویس دریافت می‌کنند باید به شهرداری، آموزش پرورش و خود مدرسه بدهند و این نیز باعث افزایش هزینه شده است! این پاسخ و استدلال نه تنها قانع‌کننده نبود، بلکه پرداخت درصدی از هزینه سرویس به مراجعی که خدماتی ارائه نمی‌کنند، جای تأمل بسیار دارد.
من به عنوان یک کارمند که بخش عمده‌ای از حقوق محدود خود را صرف هزینه تحصیل فرزندم می‌کنم و در واقع به جای دولت و وزارت آموزش و پرورش که مسئول تامین آموزش رایگان هستند، امکانات و هزینه‌های تحصیل فرزندم را شخصاً تقبل و تامین می‌کنم، حداقل انتظاری که می توانم داشته باشم پاسخگویی درست و اطلاع‌رسانی سازمان و دستگاه متولی هستم.
در جست‌وجو برای یافتن اطلاعات و نرخ‌های مصوب برای سال تحصیلی 98-99 و مرجع پاسخگو و ناظر به نتیجه‌ای نرسیدم. در راستای کارگروه ماده 18 آیین‌نامه اجرایی حمل‌و‌نقل دانش‌آموزان مدارس با اداره آموزش‌و پرورش تهران "انجمن اولیا و مربیان" که مسئولیت دبیرخانه‌ای کارگروه را عهده‌دار است، تماس گرفتم،بعد از چندین روز به تلفن جواب دادند اما ازهمان ابتدا گفتند که مسئولیتی ندارند و باید از طریق شورای شهر پیگیری شود. با سامانه پایش ناوگان دانش آموزی (سپند) تماس گرفتم، گفتند ارتباطی با ما ندارد باید با تاکسیرانی صحبت کنید، از صبح تا ظهر با سازمان مدیریت و نظارت بر تاکسیرانی تهران، امور شرکت‌ها داخلی‌های مرتبط و از طریق تلفخانه سازمان تماس گرفتم، دریغ از این که حتی یکبار که تلفن جواب داده شود، به دفتر مدیر عامل سازمان زنگ زدم، باز هم افاقه‌ای نکرد. به 1888 شهرداری زنگ زدم گفتند ما که نمی‌توانیم راه بیفتیم برویم به آن‌ها بگوییم تلفن را جواب بدهند!
ظاهراً سازمان تاکسیرانی در چارچوب بند ب ماده 6 آیین‌نامه اجرایی حمل‌ونقل دانش‌آموزان مدارس مصوب هیئت وزیران و ماده 6 دستورالعمل اجرایی آئین نامه حمل‌ونقل دانش‌آموزی ابلاغی وزیر کشور مسئولیتی در این خصوص دارد اما بنده توفیقی در دریافت پاسخ از تاکسیرانی تهران نداشتم و هنوز نمی‌دانم واقعاً چه مرجع یا شخصی باید پاسخ این موضوع را بدهد.
با توجه به این که این معضل دامنگیر بسیاری از والدین شده است، به عنوان مطالبه‌گر افکار عمومی پیگیر این قضیه، شفافیت و پاسخگو‌کردن دستگاه‌ها، سازمان‌های تصمیم‌گیر و نظارتی ذیربط در خصوص ابهامات و شائبه‌های زیادی که پیرامون این موضوع است، باشید."
از 4500 شرکت متقاضی با فعالیت سه هزار شرکت در سرویس مدارس موافقت شد
رتضی ضامنی مدیرعامل اتحادیه تاکسیرانی‌های شهری در بحث سرویس مدارس، گفت: خودرو حتماً باید مشخصه‌های فنی را طی کند و با فعالیت سامانه سپند، راننده‌ها فراخوان شدند و در آنجا ثبت‌نام کردند و خودروی آنها توسط مرکز معاینه فنی کشور بررسی شد و الان خودروها معاینه فنی دارند و راننده‌ها به لحاظ سوءپیشینه،گواهی سلامت و عدم اعتیاد بررسی شده‌اند و در حوزه فنی خودرو و راننده استانداردهای اولیه مشاهده می‌شود.
وی افزود: 5 هزار و 400 شرکت تقاضای فعالیت در حوزه سرویس مدارس را داشتند که سه هزار شرکت توسط شهرداری‌هاگزینش و پذیرش شدند و این نشان می‌دهد بررسی‌‌های کامل انجام شده است و شرکت‌های واجد صلاحیت در این حوزه می‌توانند ارائه خدمت کنند.
تمام خودروهای سرویس مدارس باید برچسب داشته باشند
ضامنی درباره نظارت بر سرویس مدارس گفت: تا قبل از این نظارت به صورت فیزیکی بود و مأمورینی که بودند باید نظارت را انجام می‌دادند، در بحث افزایش نظارت‌ها چند اقدام انجام دادیم براین اساس در شورای عالی ترافیک کشور دستورالعمل مربوطه تصویب شد و برچسب واحدی که در سراسر کشور از‌ آن تبعیت می‌کنند به عنوان برچسب سرویس مدارس رونمایی شد و تمام ناوگانی که در سامانه سپند ثبت‌نام کردند این برچسب را دارند.
والدین از کجا متوجه شوند راننده و خودرو مورد تأیید است؟
مدیرعامل اتحادیه تاکسیرانی‌های شهری ادامه‌داد:‌ بر روی برچسب‌ سرویس مدارس مشخصه وبارکدی وجود دارد که والدین با اسکن آن می‌توانند بدانند راننده مجاز است یا خیر و اگر استعلام راننده مثبت بود متوجه استاندارد بودن خودرو نیز می‌شوند، خانواده ها با اسکنر موبایل QR کد پایین برچسب سرویس مدارس را اسکن کنند که مشخصات رانندگان مجاز برایشان می‌آید و آنها تأیید صلاحیت شده و خودروی آنها از لحاظ فنی مورد تأیید است، والدینی که در سامانه سپند درخواست خودرو را ثبت کرده‌اند، درگاهی دارند و در‌ آنجا می‌توانند شکایات خود از سرویس مدارس را ثبت کنند و در موعد مقرر به آن پاسخ داده می‌شود.
ضامنی درباره ضرورت نصب برچسب بر روی خودروهای سرویس مدارس بیان‌کرد: این موضوع نیاز به همکاری پلیس دارد و الان پای کار هستند و خودرویی که حمل و نقل را انجام می‌دهد اما برچسب ندارد، جریمه می‌شود. از والدین می‌خواهیم مشارکت جدی داشته باشند و دانش‌آموز را به ناوگانی بسپارند که از مجاری قانونی عبور کرده و برچسب سرویس مدارس را دریافت کرده‌اند و اگر این همکاری جمعی رخ دهد شاهد حذف ناوگان حمل‌ونقل غیرمجاز خواهیم بود.
اپلیکیشن نظارت خانواده‌ها تا پایان مهر فعال می‌شود
وی درباره سلامت اخلاقی و رفتاری رانندگان سرویس مدارس و نظارت بر رفتار آنها در طول سال تحصیلی عنوان‌کرد: در ابتدای ورود راننده استعلام سوءپیشینه، عدم اعتیاد و گواهی سلامت روح و جسم انجام می‌شود در ادامه فعالیت اپلیکیشنی طراحی و تا پایان مهرماه رونمایی و در اختیار خانواده‌ها قرار می‌گیرد. خانواده‌ها می‌توانند به رفت و آمد فرزندان خود نظارت کنند و زمانی که سرویس مدرسه نزدیک خانه شد آلارمی برای والدین ارسال می‌شود همچنین نشان می‌دهد که فرزند آنها سوار سرویس شده یا از سرویس پیاده شده است و مسیر حرکت راننده برای خانواده‌ها قابل مشاهده است و اگر خودرو از مسیر تعریف‌شده خارج شود برای والدین و شرکت پیمانکار آلارم ارسال می‌شود.
حذف راننده و پیمانکاران دور از استاندارد
مدیرعامل اتحادیه تاکسیرانی‌های شهری گفت: والدین می‌توانند به صورت دوره‌ای نسبت به عملکرد راننده، رفتار و نوع خودرو و حتی تمیزی آن نظر بدهند و این باعث می‌شود به چارچوبی که مدنظر است برسیم و اگر رانندگان در چارچوب استانداردها نگنجند حذف خواهند شد.
خانواده‌ها رفتار نامناسب راننده را در سامانه سپند گزارش دهند
وی بیان‌کرد: اپلیکیشن دوم نظارتی است که در اختیار عوامل نظارتی در حوزه آموزش‌وپرورش و شهرداری‌ها  قرار می‌گیرد، عوامل بازرسی نظارت خود را بر عملکرد راننده و ارائه خدمت خودرو خواهند داشت و به واسطه عملکرد آنها شرکت‌هایی که ارائه خدمت می‌دهند در پایان سال تحصیلی رده‌بندی می‌شوند و اگر امتیاز لازم را کسب نکنند حذف خواهند شد.
ضامنی گفت: سامانه سپند به عنوان پایش حمل و نقل دانش‌آموزی بین وزارت کشور و آموزش و پرورش به صورت مشترک ایجاد شده است و تأکید دارند که به استانداردها برسیم و مسیر منزل تا مدرسه نیز کارگاهی برای دانش‌آموزان باشد، حتی بسته‌های آموزشی را طراحی می‌کنیم و از اخر ماه اپلیکیشن در اختیار والدین قرار می‌گیرد تا نظر خود را درباره این بسته‌ها ارائه دهند و اگر راننده صبور نیست و از لحاظ رفتاری مناسب نیست آن را به ما اعلام کنند تا حذف شود.
والدین نرخ سرویس مدارس را از مدیران مدارس دریافت کنند
نورعلی عباسپور مدیرکل انجمن اولیا و مربیان وزارت آموزش و پرورش نیز درباره هزینه سرویس مدارس به تسنیم گفت: هزینه سرویس، نرخ نامه‌ای است که توسط شورای شهر تعیین می‌شود و مرجع تعیین نرخ سرویس مدارس با شورای شهر است، خودروهایی که مجاز نیستند به عنوان سرویس مدارس فعالیت کنند ما در قبال آن پاسخگو نیستیم، بارها تأکید کردیم خانواده‌ها از شرکت‌هایی که مجاز هستند یعنی پیمانکارانی که مراحل قانونی را طی کرده‌اند و مجوز سرویس مدارس را دریافت کرده‌اند استفاده کنند چراکه آموزش و پرورش و شهرداری در قبال آنها پاسخگو هستند و نسبت به هزینه‌ خودروهای آزادبر که به عنوان سرویس مدارس فعالیت می‌کنند نظارتی وجود ندارد.
وی افزود: هزینه سرویس مدارس را شورای شهر تعیین می‌‌کند که براساس سه عامل است، منطقه آموزش و پرورش، نوع خودرو و کیلومتری که استفاد می‌شود مثلاً تا 5 کیلومتر یک نوع نرخ دارد و جدول نرخ سرویس مدارس در اختیار مدیران مدارس قرار می‌گیرد و آنها باید این جدول را در محلی در رویت دید والدین قرار دهند و نرخ سرویس تا 30 کیلومتر مشخص شده است و بالاتر از 30 کیلومتر براساس توافق است.
خانواده‌ها شکایت از نرخ سرویس مدارس را چگونه اعلام کنند؟
مدیرکل انجمن اولیا و مربیان وزارت آموزش و پرورش در پاسخ به این پرسش که اگر  والدین از هزینه سرویس مدارس شکایت داشتند باید به کجا مراجعه کنند؟ گفت: با مراجعه به پورتال آموزش و پرورش و بخش مرکز رسیدگی به شکایات، درخواست خود را ثبت کنند و بین 4 روز تا یک هفته به آن رسیدگی می‌شود.
عباسپور بیان‌کرد: در شهر تهران 75 درصد هزینه سرویس مدارس سهم راننده است و بقیه سهم پیمانکار و فعالیت‌های نظارتی و فرهنگی است.پیمانکاران قرارداد را با مدیران مدارس منعقد می‌کنند و سهم راننده به حساب پیمانکار می‌رود و او باید این سهم را پرداخت کند اما کل مبلغ هزینه سرویس مدارس به حساب مدرسه واریز می‌شود.
وی درباره اینکه چرا نرخ سرویس مدارس از کرایه بخش خصوصی بالاتر است، گفت: وقتی خانواده‌ها از تاکسی استفاده می‌کنند در مقایسه با خودروهای آزادبر چون آنها تحت نظارت یک شرکت پیمانکار هستند طبیعی است که هزینه‌ها افزایش می‌یابد اما بحث اطمینان از سرویس را خواهند داشت.
مدیرکل انجمن اولیا و مربیان وزارت آموزش و پرورش افزود: کارگروه ماده 18 که نماینده شهرداری، انجمن اولیا و مربیان و آموزش و پرورش در آن حضور دارند نرخ سرویس مدارس را پیشنهاد می‌دهد و شورای شهر آن را مصوب می‌کند، شورای شهر نماینده مردم است و برمیزان نرخ دقت دارد تا به صلاح مردم باشد و آموزش و پرورش نقشی در تعیین نرخ ندارد.
عباسپور بیان‌کرد: نماینده والدین در کارگروه ماده 18 حضور دارد و می‌توانند در این زمینه فعالتر حضور پیدا کنند چرا که مدیر مدرسه مشغله‌های بسیاری دارد و این خود والدین هستند که باید از حقوقشان در تعیین نرخ سرویس مدارس دفاع کنند و معمولاً نرخی که شورای شهر تصویب می‌کند تفاوت چندانی با پیشنهاد کارگروه ماده 18 ندارد.
وی گفت: والدین  عامل اصلی نظارت هستند و اگر راننده رفتار نامناسب راننده یا جابه‌جایی او را در برخی روزها مشاهده کردند آن را به مراجع نظارتی به ویژه آموزش و پرورش اطلاع دهند.
برچسب ها
نسخه اصل مطلب