جستجو
رویداد ایران > سبک زندگی > ادیان و مذاهب > تاریخ عید قربان 1403 چه روزی است؟ با تاریخچه عید

تاریخ عید قربان 1403 چه روزی است؟ با تاریخچه عید

تاریخ عید سعید قربان در تقویم سال 1403به شمسی، قمری و میلادی همراه با تاریخچه عید قربان و سنت پیامبر اسلام در این عید بزرگ اسلامی را در ادامه برایتان آورده ایم

عید قربان در تاریخ 10 ذی الحجه برگزار می شود. در این مطلب تاریخ عید سعید قربان در سال 1402 با تاریخچه این عید بزرگ اسلامی را مطالعه می کنید:

 


تاریخ دقیق عید قربان در تقویم سال 1403 چه روزی است؟

تاریخ دقیق عید قربان در تقویم سال 1403 روز دوشنبه 28 خرداد است.

تاریخ دقیق عید قربان در تقویم شمسی برابر است با : روز دوشنبه 28 خرداد  سال 1403

تاریخ دقیق عید قربان در تقویم قمری برابر است با :  روز دوشنبه ۱۰ ذی الحجه سال 1445

تاریخ دقیق عید قربان در تقویم میلادی برابر است با :  روز دوشنبه 17 June 2024

عيد قربان 1403 چند شنبه و چه روزی است؟

عید قربان 1402 روز دوشنبه 28 خرداد است.

عکس نوشته تبریک عید قربان


عید سعید قربان یکی از اعیاد بزرگ ما مسلمانان می باشد که هر ساله به یاد معجزه خداوند و حضرت ابراهیم و قربانی کردن فرزندش اسماعیل جشن می گیرند،در این روز ذبح یا قربانی کردن گوسفند، گاو و شتر بر کسانی که مراسم حج را برگزار می کنند واجب می شود .

تاریخچه عید قربان

عید قربان پیش از دوران تاریخ بشر نیز وجود داشت. انسان‌های اولیه برای کسب رضایت خدایان دست به قربانی کردن حیوانات و انسان‌ها می‌زدند. تاریخ قربانی بسیار قدیم است و از زمان حضرت آدم ابوالبشر (ع) وجود داشته و در ادیان گذشته نیز جزو مقررات دینی به شمار می‌آمده که بخشی از آن به اختصار بیان می‌شود:

۱- قربانی فرزندان حضرت آدم (ع) که نخستین قربانی در عالم به شمار می‌رود و در آیات ۳۰- ۲۷ سوره مائده تصریح شده، خلاصه آن به شرح زیر است: دو پسر حضرت آدم به نام هابیل و قابیل به ترتیب شبانی (چوپانی) و کشاورزی می‌کردند و صاحب گوسفندان و آب و خاک فراوان بودند، حضرت آدم (ع) آنان را امر به قربانی در راه خدا کرد. هابیل یکی از بهترین شتران یا گوسفندان را برای قربانی در راه خدا اختصاص داد و قابیل دسته‌ای از گندم‌های پست و نامرغوب را جهت قربانی انتخاب کرد که قربانی هابیل مقبول درگاه پروردگار شد و قربانی قابیل به علت اخلاص نداشتن مردود شد. قابیل به سبب قبول نشدن قربانی حسادت ورزید و آتش خشم و کینه اش زبانه کشید، نفس اهریمنی و شیطانی قابیل او را به کشتن برادر وادار کرد و هابیل را کشت و در دنیا و آخرت زیانکار شد.


۲- حضرت نوح پیغمبر (ع) پس از طوفان، مذبحی ترتیب داد و حیوانات بسیاری در آنجا برای خدا قربانی کرد.


۳- قربانی حضرت ابراهیم خلیل (ع) یگانه فرزندش اسماعیل (ع) که در آیات ۱۰۲ تا ۱۰۷ سوره صافات بیان شده است «فلما بلغ معه السعی الی و فدیناه بذبح عظیم»

۴- در زمان حضرت موسی (ع) به عقیده یهودیان دو نوع قربانی وجود داشت، یکی قربانی دموی و دیگری قربانی غیر دموی که قربانی دموی بر ۳ قسم است: قربانی که آن را به آتش می‌سوزاندند و جز پوست آن چیزی باقی نمی‌گذاردند، قربانی که برای جبران گناه تقدیم می‌کردند و قسمتی از آن را می‌سوزاندند و قسمت دیگر را برای کاهنان باقی می‌گذاشتند و قربانی که برای تندرستی انجام می‌دادند و در خوردن گوشت آن مختار بودند.
قربانی غیر دموی نیز عبارت از رها کردن حیوان در بیابان‌ها بود و اعراب نیز از بنی اسرائیل تقلید کردند و به عنوان تقرب به بتان خود، حیوانات را در بیابان رها می‌کردند که اسلام این عادات نکوهیده را تحریم کرد و این همان قربانی است که در آیه ۱۰۳ سوره مائده به نام بحیره و سائبه نامیده شده است.۵- در آئین مسیحیت نیز به عقیده عیسویان، قربانی منحصر به شخص مسیح بوده و گویند حضرت عیسی (ع) خون و گوشت خود را فدای مردم جهان کرد و به همین مناسبت یکی از فروع دین نصاری آن است که باید ماهی یک مرتبه و یا حداقل سالی یک بار نزد کشیش بروند و به قدر تمکن، وجهی به وی تقدیم دارند و به تمام گناهانی که در مدت مزبور مرتکب شده اند اقرار کنند تا کشیش که به عقیده آنان جنبه غفاریت دارد آن گناهان را بیامرزد.

۶- در اعراب زمان جاهلیت که سران قبایل به مکه می‌آمدند، ساکنان مکه مهماندار و میزبان آنان بودند و هر دو دسته خود را به کشتن شتر و گاو و گوسفندان برای بتان خویش و اطعام به فقرا و گرسنگان موظف می‌دانستند.

سنت پیامبر در عید قربان

عید قربان به عنوان یکی از اعیاد بزرگ اسلامی، اعمال و آدابی دارد از جمله آن سنت پیامبر (ص) در این عید بزرگ است؛ روایت شده که رسول خدا (ص) در عید فطر و قربان هر اندازه هوا سرد و یا گرم بود، بُرد می ‏پوشید و عمامه به سر مى ‏نهاد.

همچنین رسول خدا (ص) روز عید فطر و قربان، وقتی براى نماز عید خارج مى ‏شد، صدایش را به تکبیر بلند مى ‏کرد.
همچنین امام صادق (ع) در حدیثى فرمود: سنت بر آن جارى شده که آدمى روز «عید فطر»، قبل از رفتن براى خواندن نماز عید در مصلّى و در «عید قربان» بعد از آن، افطار کند.همانگونه گفته شد قربانی کردن برای کسانی که در حج حضور ندارند، مستحب است، اما از سوی ائمه اطهار (ع) و پیامبر اکرم (ص) بسیار سفارش شده است و در روایتی آمده که امّ سلمه نزد پیامبر (ص) آمد و گفت:‌ای رسول خدا (ص)، عید اضحى فرا می‌رسد و من قیمت قربانى را در اختیار ندارم، پس آیا قرض کنم و قربانى کنم؟ فرمود: قرض بگیر؛ زیرا که آن قرضى ادا شده است.

در روایات آمده است که رسول خدا (ص) دو قوچ قربانى کرد که یکى از آن‌ها را به دست خودش ذبح نمود، بعد عرضه داشت: خدایا این از جانب من و از جانب کسانی از اهل بیتم که قربانی نکردند و بعد دیگری را ذبح کرد و عرضه داشت: خدایا این از جانب من و از جانب کسانی از اُمتم که قربانی نکردند.

حال که وضع همه گیری جهانی ویروس کرونا، مناسبت‌های دینی و مذهبی را تحت تاثیر خود قرار داده، شایسته است ضمن توجه به توصیه‌های بهداشتی برای پیشگیری از شیوع بیشتر این بیماری، با پیوستن به نهضت تعاون و احسان در این روز‌های سخت به فکر هموطنان آسیب دیده از شرایط کرونا باشیم و قربانی خود را نذر کمک به دیگران کنیم.

پرسش های متداول


عید قربان 1403 چه تاریخی است؟
عید قربان در تقویم سال 1402 روز دوشنبه ۲۸ خرداد است.
روز عید قربان در ایران تعطیل است؟ 
بله. عید قربان در تقویم رسمی جمهوری اسلامی تعطیل است.
تاریخ عید قربان در تقویم قمری چه روزی است؟
عید قربان، شب دهم ماه ذی الحجه است.
اسامی دیگر عید قربان در روایات چیست؟
 عید قربان که مثل عید فطر یکی از اعیاد بزرگ مسلمانان به شمار می رود در روایات به یوم النحر و یوم الاضحی نیز مشهور است.
شب عید قربان چه اعمالی دارد؟

اعمال شب عید قربان که در روایات اسلامی بر انجام آنها تأکید شده است عبارتند از: احیاء و شب زنده داری و خواندن دعای: یا دَائِمَ الْفَضْلِ عَلَی الْبَرِیةِ یا بَاسِطَ الْیدَینِ بِالْعَطِیةِ یا صَاحِبَ الْمَوَاهِبِ السَّنِیةِ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ خَیرِ الْوَرَی سَجِیةً وَ اغْفِرْ لَنَا یا ذَا الْعُلَی فِی هَذِهِ الْعَشِیةِ. یعنی ای کسی که جود و بخشش توبه آفریدگان همیشگی است ای آنکه دو دست سخاوت خود را برای عطا گشوده ای و ای صاحب عطاهای گرانبها بر محمّد و خاندان او، نیکوخوترین مردمان درود فرصت، و ما را ای خدای بلندمرتبه در چنین شبی بیامرز.

روز عید قربان چه اعمالی دارد؟
اعمال رو عید قربان که طبق روایات اسلامی انجامشان مستحب است عبارتند از: 1- غسل عید قربان 2- نماز عید قربان و روز مستحب است که بعد از نماز، با گوشت قربانی افطار شود. 
نماز عید قربان چگونه است؟
نماز عید قربان دو رکعت است که نمازگزار در رکعت نخست بعد از خواندن حمد و سوره، باید پنج تکبیر بگوید، بعد از هر تکبیر یک قنوت بخواند، بعد از قنوت پنجم، تکبیر دیگری بگوید، به رکوع رود، دو سجده بجا آورد، برخیزد و در رکعت دوم چهار تکبیر بگوید، بعد از هر تکبیر قنوت بخواند و تکبیر پنجم را بگوید، به رکوع رود، بعد از رکوع دو سجده کند، تشهّد بخواند و نماز را سلام دهد.
در روز عید قربان مستحب است که بعد از نماز، با گوشت قربانی افطار شود.

سخن آخر

تاریخ دقیق عید قربان که از بزرگترین اعیاد اسلامی است را در تقویم سال 1403 مرور کردیم و تاریخچه این عید سعید را برایتان آوردیم. همچنین در پرسش و پاسخ های متداول درباره این روز به اعمال و ادعیه تأکید شده در شب و روز عید قربان پرداختیم.  

برچسب ها
نسخه اصل مطلب
نویسنده
گروه تحریریه
گروه تحریریه پایگاه خبری رویداد ایران