یک «بچه» فاتح بلامنازع نوروز ۱۴۰۱ شد
برترینها: مجموعه عروسکی و کمدی «مهمونی» جدیدترین ساخته ایرج طهماسب است که از نمایش خانگی پخش میشود. در این برنامه هم آقای مجری با عروسکهای جدید داستانهای بامزهای دارد. در دیوار به دیوار خانه یک تالار عروسی است و کارکنان تالار با آقای مجری رفاقت و رفت و آمد دارد. «سهیلا خانم»، «کته خانم»، «نوروز» و خیلی از شخصیتهای جدید، کارکنان تالار هستند. آقای مجری دوستان جدیدی دارد اما همچنان باید مانند برنامههای گذشته خرابکاریهای این دوستان را چاره کند :)
ایرج طهماسب با برنامه مهمونی، نمونه بارزی از همان مربی است که ترکیب طلاییاش از او گرفته شده و او مجددا با ترکیبی جدید به میدان آمده تا بر حریفان غلبه کند. «مهمونی» بازگشت ایرج طهماسب به دورهای است که در ابتدای راه کلاه قرمزی و پسرخاله را با کمک حمید جبلی خلق کردند و مدخل تازهای در نمایشهای عروسکی و ترکیب دنیای کودکان و عروسکهایشان با دنیای بزرگسالان باز نمودند. البته که این مسیر به عروسکها و شخصیتهای جذاب دیگری چون دیوی، آقای همساده و... رسید، اما حالا که هیچکدام از آنها امکان حضور در مقابل دوربین را نداشتند، پس نیاز به خلق از نو بود.
اچ پورتر ابوت در کتاب سواد روایت، شخصیتها را به دو دسته «شخصیتهای ساده» و «شخصیتهای پیچیده»تقسیم میکند و میگوید شخصیتهای ساده که عموما ما آنها را با عنوان تیپ میشناسیم، در فیلمهای کمدی بیشتر حضور دارند و به دلیل تکرار رفتارهایی خاص «تیپ» نام میگیرند. حالا دقت کنیم به شخصیتهای جذاب مهمونی و رویهای که طهماسب و تیماش برای خلق شخصیتها پی گرفتهاند. همگی آنها، چه در کالبد انسانی و چه در کالبد موجودات دیگر، تیپهایی هستند که از شخصیتهایی ساده به شخصیتهایی پیچیده تبدیل شدهاند.
برای همین بود که مدام از زبان طهماسب جملاتی مثل «دهانت را ببند»، «هل دادن کار خوبی نیست.»، «نگو آهان، بگو بله»، «نیا توی صورت من»، «وسط حرف من نپر» و … میشنیدیم. در واقع ایرج طهماسب برای اینکه مخاطبان کودکش را با آداب و معاشرت آشنا کند، به شیوه لقمان حکیم عمل کرده بود و انتخاب یک شخصیت بیقید به چارچوبهای اخلاقی برای این منظور جواب میداد. در آن دورهای که تلویزیون پر از مجریهایی بود که نصیحت میکردند و رگهای از شوخطبعی نداشتند، چی از این بهتر بود که یک مجری از پخش شدن آب دهان عروسک توی صورتش به ستوه بیاید و مدام از دستش آچمز شود؟ کلاهقرمزی، در محیط بسته جامعه دهه هفتاد، مثل یک سوپاپ اطمینان عمل کرد. مقابل تمام دستورالعملهای تربیتی ایستاد و با شیطنتهایش باب جدیدی را در آن دوره باز کرد.
حالا نزدیک سی سال بعد از تولد کلاه قرمزی، طهماسب بار دیگر در نقطه شروع ایستاده و بچه در برنامه «مهمونی» یک جورهایی در امتداد کلاه قرمزی «صندوق پست» است. با این تفاوت که بچه، کودکی قانونگریز و بیاعتنا به آداب و معاشرتی است که در سال ۱۴۰۱ زندگی میکند. طبیعتا بیادبیها و فحشها و رفتارهایش شکل جدیدی به خود گرفته و کلماتی از دهانش بیرون میآید که شنیدنش از زبان کودکان امروزی زیاد هم بعید نیست. بچه با وجود همه اینها، لطافتی کودکانه دارد، شیطنت میکند، احساساتی است و از اینکه طهماسب به دلش راه میآید و او را پیش خودش نگه میدارد لذت میبرد. برای همین است که مدام قول میدهد با ادب شود.
نکته قابل توجه در این بین رفتار خود طهماسب است. او حالا بیشتر شبیه به یک پدربزرگ رفتار میکند تا یک پدر. خیلی بیشتر نرمش نشان میدهد و انتظار ندارد بچه کاملا با ادب و طبق چارچوب عمل کند. به او میگوید فحش ندهد و به جایش داد بزند یا اول فحشهایش را با او چک کند. در صورتی که سی سال پیش در جایگاه آقای مجری، چنین نرمشهایی از او نمیدیدیم.
کاربران نیز اینگونه با کاراکتر «بچه» ارتباط برقرار کردند: