آذربایجان غربی| سالمندان چشمبهراه حل مشکلات
به گزارش تسنیم، حدود ۴۷۰ هزار سالمند آذربایجان غربی که تقریبا یکپنجم از جمعیت این استان را به خود اختصاص میدهد مدتهاست در انتظار ارتقای فعالیتهای فرهنگی و اجتماعی برای بهبود زندگی خود هستند.
13 مرکز نگهداری سالمندان در استان فعالیت دارند
مدیرکل بهزیستی آذربایجان غربی میگوید: در حال حاضر 13 مرکز نگهداری سالمندان در استان فعالیت دارند و به این قشر ارائه خدمات میکنند. سعید فریور میافزاید: دولت در راستای حمایت از سالمندان، یارانه به ازای هر فرد اختصاص داده است که این یارانه در مراکز بر اساس درجهیک و درجه 2 اعطا میشود. فریور با بیان اینکه بهترین محل برای زندگی محیط خانه و جمع خانوادگی است تصریح میکند: امیدواریم با اختصاص اعتبار کمکهزینه نگهداری برای سالمندان در منزل، خانوادهها از سپردن آنها به سرای سالمندان خودداری کنند. مدیرکل بهزیستی آذربایجان غربی میگوید: مهمترین مشکل سالمندان، بحران عاطفی و نبود حمایت خانوادههاست، چراکه با ورود به سرای سالمندان، دچار نوعی تنش روحی میشوند، یکی از رمزهای مهم کمک به آنها جهت فائق آمدن بر شرم و احساس حقارتشان، برخورد دوستانه و ساده و بدون دستپاچگی است. او بیان میکند: با توجه به مسائل عاطفی سالمندان، بهزیستی در تلاش است اقدامات مراقبتی و توانبخشی سالمندان را در منازل انجام داده تا سالمندان از محیط خانواده دور نباشند مگر در شرایط خاص که فرد سالمند شخص داوطلبی برای نگهداری ندارد و خانواده عاجز از نگهداری سالمند در خانه باشد.
شرایط و وضعیت جامعه بر اساس نیاز سالمندان بررسی شود
مدیرکل فرهنگی اجتماعی استانداری آذربایجان غربی میگوید: نیازهای اصلی سالمندان میبایست برای ادامه حضور و فعالیت در جامعه بررسی و احصا شود تا این قشر با مشکلات کمتری مواجه شوند. هادی طباطبایی میافزاید: باید شرایط و وضعیت جامعه بر اساس نیاز سالمندان بررسی شود و تمامی دستگاههای اجرایی باید در این راستا مشارکتهای لازم را داشته باشند. او با بیان اینکه سالمندی، مسئلهی اجتماعی حائز اهمیتی است بیان میکند: پنجره جمعیتی ما به سمت میانسالی حرکت میکند و باید شرایط و زیرساختهای جامعه برای حضور این قشر فراهم شود در غیر این صورت در سالهای آینده با چالش اساسی در این حوزه روبرو خواهیم شد. طباطبایی بیان میکند: توجه به این دوران و برنامهریزی برای آمادهسازی و مناسبسازی محیط شهری و اداری برای حضور مؤثر و مفید سالمندان در همه عرصههای اجتماعی ضروری است، فعالان عرصه فرهنگ و هنر میتوانند برای سالمندان جامعه برنامههای متنوع و شادی را اجرا کنند و متولیان و مسئولان مرتبط اقدامات لازم را در این خصوص انجام دهند. او میافزاید: برنامهریزی لازم برای حضور گروههای فرهنگی بعد از ایام محرم در مراکز نگهداری سالمندان انجام شود تا برنامه شاد و متنوع را به اجرا بگذارند.
سالمندان آذربایجان غربی از مشکلات عدیدهای رنج میبرند
مدیرکل کمیته امداد امام (ره) آذربایجان غربی میگوید: طبق سرشماری سال 95، 240 هزار نفر سالمند در استان وجود داشت که در حال حاضر این آمار به حدود 470 هزار نفر رسیده است. عزیز سهندی میافزاید: افراد تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی از 125 هزار نفر به 185 هزار نفر رسیده است که این تعداد برابر با 6 درصد جمعیت استان بوده و همچنین از 47 هزار سالمند سطح استان 22 درصد آنان تحت پوشش کمیته امداد هستند. شکوفه محمدزاده یکی از کارکنان خانه سالمندان ارومیه میگوید: سالمندان آذربایجان غربی مانند سایر سالمندان کشور از مشکلات عدیدهای رنج میبرند، مشکلات روحی و جسمی، نداشتن بیمه، نداشتن محلی برای تفریح و سرگرمی، نبود فضاهای شهری مناسب و نبود متخصص طب سالمندی ازجمله مشکلات این قشر است. او میافزاید: برای ایجاد رفاه و امنیت سالمندان، نیازمند نوعی برنامهریزی کلان و قانونی هستیم، درآمد و مستمری بازنشستگی کفاف زندگی آنان را نمیدهد و این امر به یک موضوع جدی برای سالمندان مبدل شده است. شفیع جاسمی کارشناس علوم اجتماعی دراینباره میگوید: تعداد جمعیت و ساختار سنی، جنسیتی جامعه تأثیر بسزایی بر وضعیت اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی و سیاسی هر جامعه دارد و مهمترین پیامد جمعیتی را باید در وضعیت اقتصادی و پیامدهای اجتماعی آن جستجو کرد. او میافزاید: پنجره جمعیتی جوان و فعال کنونی فرصت مناسبی است که در راستای توسعه آذربایجان غربی باید به کار گرفته شود و از آن باید بهعنوان فرصتی طلایی نام برد که میتواند تأثیر بسزایی در توسعه استان داشته باشد.
این کارشناس علوم اجتماعی بیان میکند: با توجه به آهنگ سن جمعیت فعال در 10 الی 20 سال آینده باید منتظر جمعیت سالخورده در استان باشیم جمعیتی که به علت نداشتن شغل و آتیه بازنشستگی مشکلات متعددی خواهند داشت. پریسا مجتبوی یکی از روانشناسان ارومیه میگوید: این افراد بسیار حساستر و آسیبپذیرتر از کسانی هستند که بهطور موقت بیمار و بستریشدهاند و به همین دلیل رسیدگی به این افراد اهمیت ویژهای میطلبد، مراقبت از این قشر باید بدون احساس ترحم و با حفظ غرور و عزتنفس انجام شود تا از مشکلاتشان کاسته شود. این روانشناس بیان میکند: سالمندان همواره در معرض این احساس که مرگ در یکقدمیشان است قرار دارند وقتی سالمند میشویم این حس با شروع یک بیماری جدی به ما نزدیکتر میشود و چنین احساسی همواره آزاردهنده است؛ اما متأسفانه شکاف میان نسلها سبب میشود کوچکترها کمتر از قبل، تحمل سالمندان را داشته باشند.