کرمان| گردوی کرمان اسیر مشکلات
به گزارش ایرنا، طی یک دهه اخیر مشکلات بسیاری ازجمله آفت کرم خراط، سرمازدگی، کمآبی و فقدان تکنولوژی روز، محصول گردوی شهرستان رابر و بافت کرمان را با خطر جدی نابودی مواجه کرده و باغداران این منطقه بر این باورند که برگزاری هرساله جشنواره گردو در این مناطق نمایش رونق غیرواقعی محصول و بهگونهای پنهانسازی کمکاریهای متولیان امر و زخمی بر دل ماتمزده آنان است. کشت محصول گردو طی سالهای گذشته در استان کرمان با قهر طبیعت و کمتوجهی مسئولان رو به نابودی رفته، بهگونهای که با ورود به شهرستانهای رابر و بافت خشکیدگی و رنگ باختی این درختان چشم هر بینندهای را به خود خیره میکند و کشاورزان بسیاری را خانهنشین کرده است. از بین رفتن محصول گردو شهرستانهای بافت و رابر (دارای بیشترین باغات کشور ازنظر سطح زیر کشت) علاوه برافزایش بیکاری موجب ایجاد معضلات اجتماعی، مهاجرت و حاشیهنشینی میشود که این امر نیز هزینههای گزافی را بر دولت و کشور تحمیل خواهد کرد. در شرایط کنونی که مسئولان کشوری و بهتبع آن استان کرمان در پی اشتغالزایی و رونق تولید در تمامی حوزهها هستند، شغل عمده جمعیت بیش از ۱۲۰ هزارنفری در ۲ شهرستان بافت و رابر در حال از بین رفتن است و متولیان کشاورزی همچنان با برپایی جشنوارهها به دنبال نمایشی غیرواقعی از وضعیت مطلوب گردوی این منطقه هستند.
افول گردوی رابر
یکی از کشاورزان روستای اسکر از توابع شهرستان رابر در این رابطه گفت: کمآبی، آفت کرم خراط و بیتوجهی مسئولان طی سالهای گذشته علت اصلی افول گردوی این شهرستان است که باید تا دیر نشده در این خصوص تدبیری اندیشیده شود. علی سیوندی افزود: طی سالهای گذشته آفت کرم خراط و تغییرات اقلیمی محصول عمده کشاورزان شهرستان رابر را از بین برده، بهگونهای که امسال با کاهش ۵۰ درصدی محصول خود نسبت به سالهای گذشته روبرو هستیم اما مسئولان تاکنون اقدام چندانی انجام ندادهاند. او بیان کرد: شغل عمده مردم شهرستانهای بافت و رابر کشاورزی است و از این راه امرارمعاش میکنند، اما کمآبی و فقدان دانش و نداشتن تکنولوژی روز درکشت و برداشت محصولات کشاورزی بزرگترین مانع برای تولید و حفظ جمعیت در روستاهای این منطقه تبدیلشده است. این کشاورز ادامه داد: بند سنگی روستای اسکر از توابع رابر سالها لایروبی نشده و همین امر در تأمین آب موردنیاز کشاورزان منطقه خلل ایجاد کرده است. دیگر کشاورز شهرستان بافت گفت: کشاورزان شهرستانهای بافت و رابر همچنان به حمایت مسئولان و متولیان برای رونق در تولیدات کشاورزی این مناطق چشم دوختهاند. عبدا... برهانی با تأکید بر اینکه کشت محصول گردو برای کشاورزان صرفه اقتصادی مطلوبی ندارد تصریح کرد: میزان برداشت محصولات گردو بهصورت پلکانی طی سالهای گذشته کاهشیافته که این امر موجب نارضایتی کشاورزان شده است.
راهکارهای ارتقای بهرهوری گردوی رابر
معاون زراعت وزارت جهاد کشاورزی نیز با بیان اینکه آینده مردم شهرستانهای رابر و بافت با گردو گرهخورده است گفت: برای رفع مشکل بهرهوری پایین این محصول باید انواع محصولات و ارقام جدید با خصوصیات کیفی را برای کشت در این منطقه معرفی کرد. عباس کشاورز تصریح کرد: آسیب جدی کرم خراط محصول گردوی استان کرمان را تهدید میکند که شیوع این آفت ناشی از کمآبی، مشکلات تغذیهای و تغییرات اقلیمی و سرمازدگی است. او عنوان کرد: برداشت گردو به علت فقدان تکنولوژی روز در زمینه کاشت و برداشت محصول، هزینه زیادی به کشاورزان و باغداران گردوی شهرستانهای بافت و رابر تحمیل میکند لذا باید در کوتاهمدت دستگاههای برداشت به این مناطق معرفی شود و در بلندمدت ارتفاع گردوهای منطقه را برای سهولت در برداشت کاهش دهیم.
ایجاد صنایع وابسته گردو
همچنین سرپرست معاونت امور عمرانی استانداری کرمان گفت: صنایع وابسته گردو با همکاری وزارت جهاد کشاورزی باید در این استان بخصوص شهرستانهای بافت و رابر توسعه یابد زیرا این اقدام موجب درآمدزایی و اشتغال پایدار در منطقه میشود. سید مصطفی آیتاللهی موسوی با بیان اینکه کرمان با ۱۸۳ هزار کیلومترمربع بزرگترین استان کشور است افزود: ۲۸ هزار هکتار از باغها و مزارع این استان در شهرستان بافت قرار دارد و محصول گردو از مزیتهای کشاورزی کرمان محسوب میشود که باید توسعه یابد. او با تأکید بر اینکه عمده اقتصاد و تولید شهرستانهای رابر و بافت گردو است گفت: این محصول علاوه بر خاصیت غذایی، از ریشه و برگ این درخت بهعنوان گیاه دارویی استفاده میشود.
کمیته ویژه پاکسازی آفت کرم خراط تشکیل شود
نماینده مردم بافت، رابر و ارزوئیه نیز با بیان اینکه محصول گردوی این شهرستانها طی بیش از ۱۰ سال اخیر گرفتار آلودگی کرم خراط شدهاند و اقدامی اساسی در این زمینه انجام نمیشود عنوان کرد: باید کمیته ویژه برای پاکسازی آفت کرم خراط گردو تشکیل شود. علی بختیاری افزود: سازمان تعاون روستایی که مسئولیت اصلی در صادرات محصولات گردو را به عهده دارد، باید برنامهریزی ویژهای برای از بین بردن آفت کرم خراط انجام دهد. او با اشاره به خسارات واردشده به محصول گردوی شهرستانهای بافت، رابر و ارزوئیه طی سالهای گذشته گفت: این شهرستانها نسبت به وسعت، بیشترین سطح زیر کشت درختان گردو را در کشور دارند و اقتصاد مردم این شهرستانها بهصورت مستقیم به کشت این محصول وابسته است. عضو کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: مرکز تحقیقات گردو میتواند راهکاری اساسی برای توسعه محصول گردوی شهرستانهای بافت، رابر و ارزوئیه باشد که راهاندازی این مرکز مطالبه تمامی مردم است زیرا علاوه بر اشتغالزایی، موجب بهرهوری تولیدات کشاورزی این منطقه از استان کرمان میشود.