جستجو
رویداد ایران > رویداد > تنفس موقت و کوتاه مذاکرات / عوامل خارجی دلیل توقف گفت‌ وگوها

تنفس موقت و کوتاه مذاکرات / عوامل خارجی دلیل توقف گفت‌ وگوها

تنفس موقت و کوتاه مذاکرات / عوامل خارجی دلیل توقف گفت‌ وگوها
دور هشتم مذاکرات لغو تحریم‌ها در وین در حالی دنبال می‌شود که مذاکره‌کنندگان ایران و کشورهای ۱+۴ دوباره برای مشورت و تصمیم‌گیری راهی پایتخت‌های خود می‌شوند؛ این در حالیست که یک منبع نزدیک به تیم مذاکرات ایران، واشنگتن را عامل توقف موقت مذاکرات معرفی کرده است.

به گزارش خبرنگار سیاست خارجی ایرنا، مذاکرات وین این روزها طولانی‌ترین و حساس‌ترین دور خود را پشت سر می‌گذارد و مذاکره‌کنندگان کشورمان با رایزنی‌های دیپلماتیک فشرده، به دنبال دستیابی به یک توافق خوب که تأمین‌کننده همه منافع ملت ایران باشد، هستند.

علی باقری مذاکره‌کننده ارشد کشورمان طی روزهای گذشته که در سفری کوتاه و در چارچوب مشورت‌های معمول به تهران بازگشته بود، ۱۸ اسفند ماه برای ادامه دیدارها و گفت‌ وگوهای خود به وین بازگشت.

رئیس هیات مذاکره‌کننده کشورمان روز گذشته (جمعه) در ادامه دیدارها و رایزنی‌های دیپلماتیک، با انریکه مورا هماهنگ‌کننده کمیسیون مشترک و نماینده اتحادیه اروپا در مذاکرات گفت‌ وگو کرد. روز پنجشنبه نیز دیدار مشابهی انجام شده بود.

انریکه مورا هماهنگ کننده اروپایی گفت‌ وگوها روز جمعه در مقابل هتل کوبورگ محل برگراری مذاکرات در وین، درجمع خبرنگاران گفت که قرار است هیات‌های مذاکره‌کننده به کشورهایشان بازگشته و هرچه زودتر برای انجام مذاکراتی موفقیت‌آمیز بازگردند.

جوزف بورل مسئول روابط خارجی اتحادیه اروپا در توییتی اعلام کرده بود که به دلیل «عوامل خارجی»، مذاکرات وین به یک وقفه نیاز دارد. متن نهایی اساساً آماده و روی میز است.

هماهنگ‌کننده اروپایی مذاکرات تاکید کرد که به همراه همکارانش در تماس با تمامی اعضای برجام و آمریکا خواهد بود تا بر وضعیت فعلی فائق آمده و توافق را نهایی کنیم.

سعید خطیب‌زاده روز جمعه در حساب کاربری خود در توییتر در واکنش به وقفه در مذاکرات وین نوشت: وقفه اعلام شده در مذاکرات وین می‌تواند زمینه‌ساز حل‌ موضوعات باقی‌مانده و بازگشت نهایی باشد.

 سخنگوی وزارت امور خارجه ادامه داد: دستیابی به‌ موفقیت در گفت‌ وگوها تمرکز اصلی همه طرف‌ها خواهد بود و هیچ عامل خارجی‌ بر اراده مشترک ما برای حرکت به سمت یک توافق جمعی اثر نمی‌گذارد.

بر همین اساس، علی باقری عضو ارشد تیم مذاکره‌کننده جمهوری اسلامی ایران عصر روز جمعه، وین را به مقصد تهران ترک کرد.

وانگ کوان مذاکره کننده ارشد چین در مذاکرات وین نیز با اشاره به وقفه به وجود آمده در مذاکرات گفت که ما از این تنفس و وقفه متأسفیم؛ مذاکرات را نمی‌توان در خلاء سیاسی انجام داد. ما همیشه بر این عقیده‌ایم که نگرانی‌های همه طرف‌ها باید بررسی شود.

نماینده چین گفت: امیدواریم ادامه گفت‌ وگو و مذاکره‌ها ادامه پیدا کند؛ من فکر می‌کنم تا چند روز دیگر باز خواهیم گشت.

استفنی القاق مذاکره‌کننده ارشد انگلیس در مذاکرات رفع تحریم‌ها در وین نیز ساعاتی پس از اعلام وقفه در مذاکرات در صفحه توییتری خود نوشت: به شدت از وقفه در مذاکرات وین متأسفم. توافق جامع و منصفانه روی میز قرار دارد. ایران و آمریکا برای حل مسائل نهایی سخت تلاش کرده‌اند. تروئیکای اروپایی آماده‌اند این گفت‌ وگوها را همین حالا به سرانجام برسانند. مسائل بیرونی باید ظرف چند روز آینده حل شوند وگرنه ممکن است توافق دچار فروپاشی شود.

تارنمای خبری میدل ایست آی در تشریح علت وقفه در مذاکرات گزارش داد: توافق هسته‌ای که بنا به گفته بسیاری از مقامات غربی مذاکره کننده آماده بازگشت است، با ادعای طرف آمریکایی مبنی بر توقیف دو فروند نفتکش ایرانی که آن را نقض تحریم‌ها خوانده، به حالت تعلیق درآمد.

ند پرایس سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا نیز عصر روز جمعه در نشستی خبری در واکنش به وقفه ایجاد شده در مذاکرات وین اظهار کرد که راب (رابرت) مالی رئیس هیات مذاکره‌کننده واشنگتن در مذاکرات غیرمستقیم میان ایران و گروه ۱+۴ در وین اتریش و تیم او برای مشورت به واشنگتن بازگشته‌اند.

وی تاکید کرد این مسائل دشوار است، زیرا پیچیده و چالش برانگیز هستند؛ اما همچنان معتقدیم که به یک توافق نزدیک هستیم.

منبع نزدیک به تیم مذاکرات ایران در گفت وگو با ایرنا درباره ایجاد وقفه در مذاکرات با بیان این که عدم تصمیم‌گیری و درخواست‌های جدید آمریکا روند جمع‌بندی مذاکرات را با چالش روبه‌رو کرده است، گفت: پیش بینی می‌شود پس از توقف مذاکرات، رایزنی‌های برای حل مسائل باقی‌مانده ادامه یابد.

تیم مذاکره‌کننده کشورمان در این دوره از مذاکرات، دستاوردهایی فراتر از برجام را در دستور کار خود قرار داده و فقط به دنبال احیای توافقی است که دستاوردهایی در راستای تأمین منافع ملی در پی داشته باشد؛ رفع تحریم ها به صورت واقعی و گرفتن تضمین عملی از دیگر طرف‌های حاضر در مذاکرات، به ویژه آمریکا به عنوان کشوری که از برجام خارج شده است.

اما طرف غربی به جای اینکه با نشان دادن اراده جدی و گرفتن تصمیم سیاسی تلاش کند که مذاکرات ۱۱ ماهه را به نتیجه برساند، همواره تلاش کرده است که با بازی‌های رسانه‌ای، مذاکرات را با چالش و کندی مواجه کند.  

در این میان، خبرهای مختلفی توسط خبرنگاران از وین مخابره می‌شود و برخی ادعا می‌کنند که متن توافقات در وین نهایی شده است؛ اما به اذعان مذاکره‌کنندگان حاضر در وین، هنوز بخش‌های مهمی از متون باقی‌مانده است که حل و فصل آنها نیازمند تصمیم سیاسی واشنگتن است. با وجود پیشرفت قابل توجه مذاکرات، هنوز موضوعات مهمی باقی مانده و توافق نهایی هنوز حاصل نشده است و زمان قطعی برای آن وجود ندارد.

دور هشتم مذاکرات از ششم دی‌ماه سال جاری در وین آغاز شده است و شرکت‌کنندگان سرگرم تکمیل پیش‌نویس متن توافق و تصمیم‌گیری در مورد برخی موضوعات اختلافی بوده‌اند.

منبع: irna-84680157

برچسب ها
نسخه اصل مطلب