زیادهخواهی اروپاییان به جایی میرسد که دبیر وقت شورای عالی امنیت ملی، از نقض تعهد اروپا میگوید. در برابر هر امتیازی که به طرف غربی داده میشود، هر بار قطعنامهای علیه ایران صادر شده و در نهایت پرونده ایران به شورای امنیت سازمان ملل متحد ارجاع شده و قطعنامه شورای امنیت صادر میشود.
این سرانجام مذاکراتی است که به بهانه تنشزدایی با غرب انجام شد؛ وعدههایی که محقق نشد و تضمینهایی که هیچ وقت اخذ نشد و فقط تعهد شفاهی ملاک بود و خوشباوری به طرف مقابل!
قطعنامههای شورای امنیت علیه جمهوری اسلامی ایران، همواره به عنوان یکی از دلایل پذیرش مذاکرات هستهای ایران مطرح میشود. با این وجود، کارکرد قطعنامهها فقط محدود به این امر نیست؛ بلکه قطعنامههای شورای امنیت، همواره ابزاری برای رقیبهراسی در عرصه سیاسی و رایآوری عدهای خاص بوده است.
علاوه بر این موارد، لغو قطعنامههای شورای امنیت، همواره جزو افتخارات دولتهای یازدهم و دوازدهم بیان میشده است. عباراتی مانند رفع خطر جنگ از کشور، خروج از انزوا، غیرامنیتی شدن پرونده هستهای ایران و ... همواره به عنوان دستاوردهای مذاکراتی دولت یازدهم و دوازدهم دانسته میشد.
با وجود همه این ادعاها، بررسی علل صدور قطعنامههای شورای امنیت علیه ایران از جمله مواردی بوده که کمتر مورد توجه قرار گرفته، اهمیت ریشهیابی این مساله از آنجایی است که تبیین درست آن میتواند کمکی در راستای اتخاذ سیاستهای مناسبتر و منطبق با منافع ملی در مساله مذاکرات احیای برجام باشد.
آغاز حساسیتهای آژانس با شروع فعالیتهای تامین سوخت هستهای توسط ایران بود که آژانس انرژی اتمی ادعا میکند ایران در گزارشهای بازرسی خود به آژانس اقدام به پنهانکاری کرده است. این در شرایطی بود که ضرورتی برای اطلاعرسانی موارد اعلام شده توسط آژانس، از سوی ایران وجود نداشته بلکه فعالیتهای هستهای ایران طبق دستور کار بینالمللی بوده است.
با آغاز این جریان، اروپا و آمریکا خواهان امضای پروتکل الحاقی از جانب ایران و توقف فعالیتهای مرتبط با غنیسازی میشوند. «سید محموئد نبویان» در کتاب چالش هستهای مینویسد: «در بیان علت وقوع مشکلات پیش آمده میتوان به پنج عامل اشاره کرد: ۱. بخشی از سانتریفیوژهای وارداتی توسط ایران آلودگی داشتند که البته خارجی بودن منشا آن مشخص شد. ۲. لو رفتن اطلاعات از سوی دلالها و کشورهایی که با آنها رابطه داشتیم. ۳. اعلام قبول توقف غنیسازی از سوی سفیر وقت ایران ۴. طرح مجلس ششم برای پذیرش پروتکل الحاقی ۵. اعلام پذیرش تعلیق از سوی رئیسجمهوری اصلاحات»
با آغاز مذاکرات هستهای، «محمد البرادعی» مدیرکل وقت آژانس بینالمللی انرژی اتمی در دیداری که با حسن روحانی، دبیر وقت شورای عالی امنیت ملی داشت، وی را از حمله نظامی آمریکا و اسرائیل به ایران میترساند.