آذربایجان شرقی| بیمه قالیبافان در تاروپود مشکلات
فعالیت ۲ میلیون نفر در حوزه قالیبافی
به گزارش مهر، رئیس اتحادیه تولیدکنندگان و بافندگان فرش دستباف تبریز، بیشترین اشتغال در سطح کشور را در حوزه قالیبافی دانسته میگوید: در سطح کشور بالغبر ۲ میلیون نفر بهطور مستقیم و غیرمستقیم در این حوزه فعالیت دارند. اسماعیل چمنی با بیان اینکه در سطح استان، ۵۰ هزار نفر بیمهشده وجود دارد ادامه میدهد: استان آذربایجان شرقی دارای ظرفیت ۲۰۰ هزارنفری برای استفاده از بیمه قالیبافی است؛ بیمه، اولویت اصلی قالیبافان است و در مجلس نیز مصوب شده است افرادی که مشغول قالیبافی هستند باید از بیمه قالیبافی استفاده کنند که در استان نزدیک بر ۸۵ هزار نفر بیمهشده وجود دارد که طی چند سال گذشته ۳۵ هزار نفر ریزش داشته و بیمه آنان قطعشده است. او بیان میکند: فرش دستباف، تولید ملی محسوب میشود که در راستای حمایت از تولید ملی و رونق آن از مسئولین و متولیان درخواست میشود تا قالیبافان بهحق مسلم خود دست یابند؛ زمانی که خانوادهای فاقد بیمه است امیدی برای او باقی نمیماند فرش دستباف آذربایجان شرقی، تنها کالایی است که ثبت جهانی شده که باید در قبال خواسته قانونی آنها جواب قانعکنندهای داشته باشیم. عدم بیمه قالیبافان و نارضایتی آنان، باعث کناره روی از اشتغال که همواره بهعنوان یکی از اصلیترین مشکلات مطرح میشود را موجب گشته که نیازمند عزم ملی و استانی است. چمنی، قانون بیمه قالیبافی را نیازمند بازنگری دانسته و اضافه میکند: بیش از ۹۰ درصد بیمه قالیبافان قطعشده است که وصل شدن دوباره بیمه این افراد، نیازمند یک بوروکراسی زمانبر است؛ قطع بیمه قالیبافان علاوه بر از دست رفتن امید این افراد، کاهش تولید را نیز به دنبال دارد چراکه پایه صادرات، تولید است و تا زمانی که تولید نباشد صادرات نیز انجام نمیگیرد. او میگوید: از بین رفتن تشویق صادراتی در حوزه صادرات فرش دستباف و قرار دادن پیمان ارزی، موجب از بین رفتن انگیزه صادرات و به وجود آمدن مشکلاتی شد اما طبق پیشنهادهای ارائهشده باید مشوقهای صادراتی بار دیگر بازگردانده شود. متأسفانه نوسانات ارزی باعث سردرگمی صادرکنندگان شده و مهمتر از تمام اینها باقیمت چند نرخی، اقتصاد مملکت بهپیش نمیرود؛ چند نرخی بودن قیمتها باعث به وجود آمدن فساد و رانتخواری میشود که باید گفت قیمت ارز باید توسط بازار، عرضه و تقاضا تعیین شود نه دولت و حاکمیت. چمنی ضمن تأکید بر اینکه بیمه قالیبافی در سال گذشته در مجلس مصوب شده و بودجه آن نیز در سال ۹۸ آمده بیان میکند: در حال حاضر در سطح کشور حدود ۳۵۰ هزار نفر بیمهشده وجود دارد و این تعداد باید به یکمیلیون نفر برسد که تاکنون هیچ اقدامی از سوی دولت انجام نیافته است؛ وظیفه نمایندگان مجلس، قانونگذاری و نظارت بر حسن اجرای قانون است در این راستا نمایندگان مجلس باید پیگیر باشند که چرا اجرا نمیشود.
بیمه قالیبافی بهطور جد پیگیری نمیشود
نماینده مردم تبریز، آذرشهر و اسکو در مجلس، به تصویب رسیدن بیمه قالیبافان در مجلس دهم را یک حرکت ارزشمند در راستای حمایت از هنر صنعت قالیبافی در ایران دانسته میگوید: متأسفانه بخشی از این آییننامه مغایر با روح قانون بوده که طی جلسات صورت گرفته با مسئولین وقت وزارت رفاه، بیمه تأمین اجتماعی و مرکز ملی فرش ایران مبنی بر برطرف شدن این مشکل، متأسفانه علیرغم قول مساعدت از سوی مرکز ملی فرش ایران و سازمان تأمین اجتماعی، بهطور جد پیگیری نشد و درنهایت ادامهدار شده است. محمد اسماعیل سعیدی بیان میکند: دلایل مختلفی از جمله اینکه بودجهای که از سوی مجلس در نظر گرفته میشود و یا اعتباراتی که در قانون بودجه پیشبینی میشود متأسفانه به این دلیل که دولت تمایلی به محقق شدن تمام منابع ندارد، بهانهای نیز برای سازمان تأمین اجتماعی مبنی بر تأمین نشدن تمام منابع است وجود دارد. او با اشاره بر مغایر بودن آییننامه با روح قانون اضافه میکند: محول کردن مسئولیت اجرا و نظارت بر سازمان بیمه تأمین اجتماعی، باعث تعارض منافع شده تا این سازمان از تعداد بیمهشدگان کاسته و در رقم اعتبار صرفهجویی کند و به بهانههای مختلف در سراسر کشور ورود و موجب قطع بیمه قالیبافان شده است.
سهم دولت واریز نمیشود
مدیرکل تأمین اجتماعی آذربایجان شرقی، یکی از علل قطعی بیمه قالیبافان را عدم تمکن مالی میداند و میگوید: سازمان بیمه تأمین اجتماعی بیمه قالیبافان را قطع نمیکند بلکه به دلیل نداشتن هزینه پرداخت بهموقع بیمه از سوی خود قالیبافان، قرارداد آنان لغو و امکان دوباره آن میسر نیست. جعفر سمساری ادامه میدهد: ۷ درصد سهم بیمه توسط قالیبافان و ۲۰ درصد آن نیز بر عهده دولت است که متأسفانه این سهم از سوی دولت به سازمان تأمین اجتماعی واریز نمیشود و این سازمان نیز یک سازمان عمومی غیردولتی است و حتی قادر به بیمه قالیبافانی که تاکنون بیمه نشدهاند نیز وجود ندارد.