بوشهر| بحران آب بیخ گوش دریا
به گزارش ایسنا، از ۱۶ دشت استان بوشهر، ۱۲ دشت به دلیل برداشت بیش از توان اکولوژیک به دشتهای ممنوعه و ممنوعه بحرانی تبدیلشدهاند و سطح آبهای زیرزمینی آنها بهطور پیوسته در حال افت است و ۴ دشت دیگر نیز به دلیل همجواری با دریا قابلیت و پتانسیل کشاورزی ندارند. با این حساب دیگر نمیتوان روی آبهای زیرزمینی این استان برای تأمین آینده آب مردم این استان حسابی باز کرد و از آنسو از 260 لیتر متوسط مصرف روزانه شهروندان این استان 200 لیتر تبدیل به آب خاکستری میشود و یا فاضلاب شده و یا راه خلیجفارس را پیش میگیرد؛ بالغبر ۱۶ میلیون مترمکعب پساب بدون هیچ بهرهبرداری در حاشیه دریا تخلیه میشود! و همه اینها در شرایطی است که منابع تأمینکننده آب استان بوشهر شامل سد کوثر، چشمه ساسان، چاههای سربالش کازرون و آبشیرینکنهای بوشهر و کنگان در فصل گرم سال توانایی تأمین صددرصدی آب استان را ندارند، منابع آب زیرزمینی بوشهر ازلحاظ کیفی هم شرایط مساعدی ندارند. بر اساس آمار شرکت آب منطقهای بوشهر، تنها ۴ درصد از این منابع قابلیت استفاده بهعنوان شرب و ۴۶ درصد از آن با رعایت محدودیت قابلیت استفاده کشاورزی دارند. مابقی آبهای زیرزمینی این استان تنها در مصارفی چون شور ورزی و آبزیپروری قابلاستفاده هستند. بخش کشاورزی، مصرفکننده حدود ۸۰ درصد از کل آبهای سطحی و زیرزمینی استان بوشهر است. درحالیکه خشکسالی بیش از دهساله از یکسو موجب کم شدن آورد رودخانهها و از سوی دیگر موجب تغذیه نشدن منابع آب زیرزمینی شده است. در دسترس نبودن منابع آب سطحی باعث هجوم کشاورزان به آبهای زیرزمینی شده و به اتمام رساندن این منبع نیز موجب بازخواست شدن ما توسط نسل آینده میگردد. طرح مطالعات استفاده از پساب تصفیهخانه فاضلاب شهر بوشهر باهدف ساماندهی وضعیت پساب خروجی از این تصفیهخانه و ارائه راهکارهای استفاده بهینه از آن توسط شرکت آب منطقهای بوشهر در حال انجام است.
بوشهر ازلحاظ حجم آب نامتعارف رتبه دوم کشوری را دارد
مدیر محیطزیست و کیفیت منابع آب شرکت آب منطقهای بوشهر گفت: استان بوشهر ازلحاظ حجم آب نامتعارف رتبه دوم را در کشور دارد که این حجم بالای آب برای استانی با وسعت و جمعیت بوشهر بسیار چشمگیر است. جابر مظفری زاده افزود: این استان دارای پتانسیلهای فراوانی در زمینه وجود آبهای نامتعارف است و با یک مدیریت اصولی و نوآورانه، میتوان آیندهای بدون بحران آب را برای بوشهر متصور شد.او اضافه کرد: آبهای نامتعارف شامل کلیه آبهایی است که بهطورمعمول و مرسوم از آنها استفاده نمیشود، مانند آبهای شور، لبشور، آبهای خاکستری مثل آب فاضلاب و آبهای صنعتی و آبهای گوگردی و امثال آن...او ادامه داد: این سرانه بالا در حالی است که از ۱۶ دشت استان بوشهر، ۱۲ دشت به دلیل برداشت بیش از توان اکولوژیک به دشتهای ممنوعه و ممنوعه بحرانی تبدیلشدهاند و سطح آبهای زیرزمینی آنها بهطور پیوسته در حال افت است و ۴ دشت دیگر نیز به دلیل همجواری با دریا قابلیت و پتانسیل کشاورزی را ندارند.
پسابی که به دریا میرود
مظفری زاده تصریح کرده، سرانه مصرف آب شرب در شهر بوشهر حدود ۲۵۰ لیتر تخمین زده میشود. هماکنون و به دلیل تکمیل نبودن شبکه فاضلاب این شهر بالغبر ۱۶ میلیون مترمکعب پساب بدون هیچ بهرهبرداری در حاشیه جاده عالیشهر و دریا تخلیه میشود. مدیر محیطزیست و کیفیت منابع آب شرکت آب منطقهای بوشهر گفت: این حجم از آب خاکستری علاوه بر ایجاد ظاهری نازیبا در محل تخلیه، موجب آلودگی محیطزیست و منابع آب زیرزمینی نیز میشود، این در حالی است که تنها با ایجاد یک تصفیهخانه میتوان به منبعی پایدار و باکیفیت مناسب دستیافت و از برداشت بیرویه از منابع آب زیرزمینی جلوگیری کرد. مظفری زاده گفت: بر اساس برآوردهای انجامشده و پس از اتصال شبکه فاضلاب شهرهای عالیشهر و چغادک به این تصفیهخانه در افق ۱۴۰۵، حجم ورودی به تصفیهخانه مذکور به بیش از ۲۳ میلیون مترمکعب در سال میرسد.