گیلان| نگرانی روستاییان کلشتر از فعالیت مجدد معدن سرب
بهرهبرداران قوانین را زیر پا گذاشتند
به گزارش مهر، یکی از اهالی کلشتر دراینباره اظهار کرد: بهرهبرداری از معدن سرب در طول یک دهه، آلودگی آب شرب روستای کلشتر و همچنین تخریب جنگل را در پی داشت که با اعتراض اهالی روستا و بررسیهای انجامشده از سوی کارشناسان، بهرهبرداری از این معدن متوقف شد اما اکنون احتمال تمدید مجوز بهرهبرداری از آن موجب نگرانی مردم شده است. داوود رجب نژاد با بیان اینکه با زلزله سهمگین سال ۱۳۶۹ روستای ما نابود شد اما طبیعت این منطقه زنده ماند، افزود: هماکنون این نگرانی وجود دارد که با فعالیت مجدد این معدن و تخریب محیطزیست، بار دیگر زندگی در این روستا دچار مخاطره شود؛ بنابراین از متولیان امر در سازمانهای بازرسی کل کشور، جهاد کشاورزی، حفاظت محیطزیست، صنعت، معدن و تجارت، منابع طبیعی و شورای حفظ حقوق بیتالمال خواهان مشارکت در حل مشکل مردم این منطقه هستیم. او با اشاره به اینکه درخواست ما در راستای وارد نشدن ضربات دیگر بر پیکر محیطزیست حساس این منطقه است، گفت: بر اساس مواد تعیینشده در مجوز، برداشت از این معدن باید بهصورت رگه انجام میشد که متأسفانه اینگونه عمل نشده و بهرهبرداران از تونلهایی که منابع طبیعی در اختیارشان قرار داده بود، استفاده نکرده و برداشت بهصورت روباز انجامشده است درحالیکه بر اساس قانون برداشت روباز از معادنی که در مناطق جنگلی قرار دارند، ممنوع است. رجب نژاد به تخریب عرصه جنگلی و قطع اشجار به دنبال بهرهبرداری از معدن نیز اشاره و تصریح کرد: فعالیت این معدن به آلودگی آب شرب روستای کلشتر و دربند هرزویل میانجامد و آلودگی آبهای زیرزمینی کلشتر و هرزویل و آلودگی آب سفیدرود از طریق آبهای سطحی به دنبال این فعالیت اتفاق خواهد افتاد.
موقعیت حساس جنگل آسمان سرا
یک فعال محیطزیست درباره فعالیت معدن کلشتر گفت: معدن سرب و روی کلشتر در جنگل آسمان سرا قرار دارد. این جنگل ازنظر موقعیت مکانی خیلی حساس است. از سوی دیگر در پاییندست معدن، روستای کلشتر واقعشده و آب شرب این روستا که دارای جمعیتی حدود ۲۶۰۰ نفر است توسط چشمهای به نام سرچشمه تأمین میشود که به این معدن بسیار نزدیک است و بهرهبرداری از معدن بر این چشمه تأثیر میگذارد.
علیرضا سمیع پور با اشاره به اینکه راه دسترسی به معدن از طریق همین روستا است، بیان کرد: روستای کلشتر تقریبا کوهستانی است و بدون رفتوآمد به معدن هم مسیر عبور و مرور در این منطقه بهآسانی صورت نمیگیرد؛ بنابراین به سبب مواردی که عنوان شد اهالی کلشتر با فعالیت معدن مخالف هستند. فعلا بهرهبرداری از این معدن ممنوع است تا تعیین تکلیف شود. اواخر سال گذشته مجوز برداشت از معدن به پایان رسیده و تمدید آن تاکنون با توجه به اعتراضات مردمی انجامنشده است.
بهرهبرداری بدون ارزیابی محیطزیستی
معاون فنی اداره کل حفاظت محیطزیست گیلان درباره اثرگذاری راهاندازی مجدد این معدن اظهار کرد: مجوز بهرهبرداری از این معدن در سال ۱۳۵۵ صادر و نحوی فعالیت آن، استخراج بهصورت زیرزمینی و بدون انفجار تعیین شد. منصور سربازی با بیان اینکه در آن زمان، مجوز بهرهبرداری از معادن بدون در نظر گرفتن ملاحظات محیطزیستی، بهصورت مستقیم از سوی متولی امر صادر میشد، افزود: ازاینرو هنگام صدور مجوز بهرهبرداری از این معدن آن سال به آثار محیطزیستی برداشت از این معدن توجه نشد؛ اما در ادامه بهرهبرداری از معدن، مردم نگران مواردی چون قطع درختان و آلوده شدن آب سفرههای زیرزمینی شدهاند. او ادامه داد: طبق مصوبه شورای عالی حفاظت محیطزیست فعالیت معادن سرب و روی واقع در شمال کشور بهویژه گیلان مشمول ارزیابی محیطزیستی هستند طبق مصوبه شورای عالی حفاظت محیطزیست فعالیت معادن سرب و روی واقع در شمال کشور بهویژه گیلان مشمول ارزیابی محیطزیستی هستند، بنابراین بهرهبرداری از معدن سرب و روی کلشتر هم نیازمند ارزیابی است که البته بدون توجه به این موضوع مورد بهرهبرداری قرار میگرفت. سربازی همچنین اظهار کرد: ۱۰۰ اصله درخت بلوط در این فعالیت معدنی، بر اساس آماری که از اداره حفاظت محیطزیست شهرستان رودبار به ما اعلامشده، قطعشده است که اخیرا اداره کل منابع طبیعی پیگیریهای لازم را در این حوزه انجام داده و پروژه تعطیلشده است. او با بیان اینکه در حال حاضر این معدن تعطیل است، افزود: منع تولید معدن کلشتر در سال ۹۴ از سوی اداره حفاظت محیطزیست به علت اعتراضات مردمی، نداشتن مجوزهای زیستمحیطی لازم و تخریب جنگل اعلامشده و هماکنون پرونده این پروژه در شورای حفظ حقوق بیتالمال استان مطرح است. سربازی با اشاره به فرمایشات رهبری درباره رونق تولید تصریح کرد: رویکرد ما تا زمانی که حقوق مردم تضییع نشود و مجوزها در راستای مقررات محیطزیستی صادر شود، ممانعت از فعالیت کارگاه، کارخانه، شرکت، صنف یا صنعتی که به تولید و اشتغالزایی میپردازد، نیست اما زمانی که به محیطزیست و حقوق مردم صدمهای وارد شود، اقدامات لازم را انجام میدهیم.
حمایت از بخش معدن با رویکرد حفاظت از محیطزیست
رئیس اداره معادن و اکتشافات معدنی سازمان صمت گیلان دراینباره گفت: سیاست وزارتخانه متبوع حمایت از بخش معدن با رویکرد حفاظت از محیطزیست با مدنظر قرار دادن ارزشگذاری اقتصادی زیستمحیطی است. علی تقی زاده درباره پیشینه بهرهبرداری از معدن کلشتر نیز افزود: با توجه به شواهد و مستندات موجود پیشینه حفاری و استخراج از این معدن به دوران پیش از انقلاب بازمیگردد. او همچنین در پاسخ به سؤالی درباره مشکلات محیطزیستی ایجادشده نظیر آلوده شدن آب و قطع اشجار اظهار کرد: تاکنون مدارک و مستنداتی دراینباره به این سازمان واصل نشده است. ضمن آنکه ارزیابی اثرات زیستمحیطی و آزمایش آب پاییندست معدن نیز انجام پذیرفته و مشکلی گزارش نشده و درباره قطع درختان نیز منابع طبیعی گزارشی به این سازمان ارسال نکرده است. تقی زاده در توضیح اقدامات در دست انجام برای تأیید یا رد آغاز به کار مجدد این معدن نیز گفت: آزمایشهای مداوم آب منطقه و همچنین ارزیابی اثرات زیستمحیطی انجامشده است.