دز سوم آسترازنکا تزریق نکنید/ عارضه نادر لختگی خون در واکسن آسترازنکا
به گزارش مشهد فوری، جلیل توکل افشاری اظهار کرد: عوارض ایجاد لختگی خون در دوز سوم برای واکسن آسترازنکا بیشتر دیده شده است توصیه میشود واکسن آسترازنکا برای دوز سوم تزریق نشود.
متخصص ایمونولوژی و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد افزود: برای واکسنهای آسترازنکای آکسفورد و فایزر بحث ایجاد لخته خون در بدن را مطرح کردند.
وی گفت: برای جایگزین تزریق دوز سوم آسترازنکا واکسنهایی همچون اسپایکوژن، کووبرکت و پاستوکووک استفاده شود.
توکل افشاری بیان کرد: از ابتدا که واکسن آسترازنکا عرضه شد عوارضی همچون لختگی خون داشت ولی تعداد آنها کم بود به همین دلیل از تزریق این واکسن جلوگیری نشد.
متخصص ایمونولوژی و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد اظهار کرد: کسانی که بر اثر تزریق واکسن آسترازنکا فوت کردند دلیل مستقیم فوت آنها تزریق واکسن آسترازنکا نبوده است بلکه باید سوابق بیماری آنها بررسی شود.
***
عارضه نادر لختگی خون در واکسن آسترازنکا/ موارد منع استفاده از این واکسن
رییس مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت با بیان اینکه واکسن آسترازنکا عارضه نادری دارد که ممکن است باعث لخته شدن خون در برخی از عروق حیاتی و مهم بدن همچون عروق مغز، قلب و اندام ها شود، درباره موارد منع استفاده از این واکسن که پیش از این نیز اطلاع رسانی شده، توضیح داد.
دکتر محمد مهدی گویا رییس مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در گفتگو با ایسنا با بیان اینکه واکسن یک ماده بیولوژیک است که وقتی وارد بدن انسان می شود واکنش هایی در پی خواهد داشت، گفت: مهم ترین و ارزشمندترین واکنش بدن به واکسن، ایجاد ایمنی است که احتمال ابتلا به آن بیماری در فرد کاهش پیدا می کند تا حدی که ممکن است به صفر هم برسد.
وی با بیان اینکه همه واکسن های دنیا دارای برخی عوارض جانبی هستند، توضیح داد: از جمله عوارض خفیف می توان به تب، سردرد، درد در محل تزریق، تهوع و استفراغ اشاره کرد. همچنین برخی عوارض هم که شدیدتر هستند در هنگام استفاده از واکسن ممکن است به ندرت در افراد رخ دهد، اما به دلیل رخداد نادر آنها در برنامه های واکسیناسیون بعد از بررسی های دقیق علمی، درمورد استفاده یا عدم استفاده از آنها در سطح جهانی تصمیم گیری می شود.
جمع آوری عوارض مرتبط با واکسنها در سطح کشور
دکتر گویا در ادامه با اشاره به اینکه واکسن آسترازنکا عارضه نادری دارد که ممکن است باعث لخته شدن خون در برخی از عروق حیاتی و مهم بدن همچون عروق مغز، قلب و اندام ها شود، عنوان کرد: تمام عوارض مربوط به واکسن های کرونا در کشور در سطح استانی و کشوری جمع آوری و تجزیه و تحلیل می شوند.
رییس مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت تاکید کرد: چنانچه عارضه ای بیش از حد مورد انتظار رخ داده باشد، کمیته کشوری بررسی عوارض واکسن تصمیم گیری می کند.
وی در ادامه مطرح کرد: در رابطه با واکسن آسترازنکا در ابتدای امر اطلاع رسانی صورت گرفته که افراد سنین باروری از این واکسن استفاده نکنند و دلیل این موضوع هم همان عارضه یعنی احتمال لخته شدن خون مطرح شده بود. این موضوع توسط معاون بهداشت وقت وزارت بهداشت اعلام و در دستورالعمل وزارت بهداشت اطلاع رسانی شده است. همچنین توصیه شده که افراد زیر 50 سال تا حد امکان از واکسن های دیگر استفاده کنند و دلیل امر هم توضیح داده شده است.
هشدار به مسافران متقاضی تزریق آسترازنکا
دکتر گویا در پایان تصریح کرد: متاسفانه برخی افراد به دلیل اخذ ویزا برای مسافرت به بعضی از کشورها متقاضی تزریق واکسن آسترازنکا هستند و علی رغم توصیه های جدی ماموران بهداشتی خواهان دریافت این واکسن هستند که بدیهی است احتمال وقوع چنین عوارضی هرچند بسیار نادر اما غیرمعمول نیست.