جستجو
رویداد ایران > خبرها > تولید لباس‌های ضد اشعه ایکس بدون استفاده از سرب

تولید لباس‌های ضد اشعه ایکس بدون استفاده از سرب

تولید لباس‌های ضد اشعه ایکس بدون استفاده از سرب
یکی از شرکت‌های فناور بدون استفاده از فلز سرب، لباس‌های ضد اشعه را به تولید رسانده است که به گفته آنها این لباس قدرت جذب بالای اشعه نسبت به سرب دارد.

به گزارش رویداد ایران به نقل از ایسنا با توجه به آسیب‌ها و خطرات قرارگیری در معرض پرتوهای ایکس، البسه محافظ امواج یکی از ضروری‌ترین تجهیزات مورد نیاز برای افرادی است که در محیط‌هایی با خطر تابش امواج مضر مانند مراکز رادیولوژی و تصویربرداری‌های هسته‌ای کار می‌کنند.

یکی از رایج‌ترین روش‌های محافظت در برابر امواج مختلف به ویژه امواج ایکس استفاده از فلز سرب است که به دلیل وزن بالا و عدم انعطاف پذیری، استفاده روزمره آن به عنوان پوشش محافظ با دشواری‌های زیادی همراه است.

در این راستا یکی از شرکت‌های فناور برای رفع این چالش فراگیر موفق به تولید نوعی لایه لاستیکی جاذب بدون سرب شده است.

این لایه ترکیبی از برخی نانو ذرات فلزی غیر سربی و پلیمرهای مختلف است که می‌تواند برای تولید انواع البسه محافظ با کاربردهای مختلف جایگزین لایه سربی شود.

غیر سمی بودن، انعطاف پذیری بالا و بدون ایجاد شکنندگی در طول زمان، طول عمر بسیار بالا، امکان سفارشی سازی ضخامت و مدل پوشش بر اساس نوع کاربری، کیفیت مشابه با هزینه‌ای به مراتب کمتر از نمونه های خارجی با نصف قیمت و امکان توسعه کاربری در جهت تولید پوشش‌های محافظ پرتوهای هسته‌ای از مزایای فنی و اقتصادی این محصول به شمار می‌رود.

شیوا شه‌شناس از محققان طرح در گفت‌وگو با ایسنا تولید لباس‌های ضد اشعه بدون سرب را از دستاوردهای این شرکت فناور نام برد و گفت: این لباس به گونه‌ای طراحی شده است که وزن آن بسیار کمتر از لباس‌های ضد اشعه حاوی سرب و نرم‌تر است، ضمن آنکه این لباس حالت خشکی ندارد و طول عمر بالاتری را نیز دارد.

وی با بیان اینکه لباس‌های ضد اشعه سربی معمولا بعد از مصرف یک سال شکننده می‌شود، خاطر نشان کرد: به همین دلیل لایه‌های داخلی این نوع لباس‌ها ترک می‌خورند و باید تعویض شوند ولی لباس‌های تولیدی ما این مشکلات را ندارد و بیش از ۳ تا ۴ سال به طور کامل بدون مشکل می‌توانند مورد استفاده قرار گیرند.

شه‌شناس، به جزئیات ساخت این لباس ضد اشعه اشاره کرد و یادآور شد: این لباس دارای یک لایه داخلی است که در داخل پارچه ساندویج شده است. این لایه داخلی متشکل از نانو پودر فلزات و جاذب‌ اشعه ایکس است که با درصد خاصی با یکدیگر ترکیب شده‌اند تا بتوانند انرژی صفر تا ۱۵۰ کیلوولت را که محدوده انرژی پزشکی است، به طور کامل جذب کنند.

محقق این طرح اضافه کرد: نانو پودرهای فلزی مورد استفاده در این لباس در بستری قرار می‌گیرد که حالت نرم و انعطاف پذیری دارد تا بتوان در لباس از آن استفاده کرد. 

وی با بیان اینکه از این لباس می‌توان در کلیه مراکز رادیولوژی، آنژیوگرافی از سوی متخصصان رادیولوژی و پزشکان کاردیوگرافی به مدت طولانی استفاده کرد، یادآور شد: این لباس در هر محیطی که امواج رادیواکتیو وجود داشته باشد، قابل استفاده است.

شه‌شناس با تاکید بر اینکه این لباس به اندازه لباس‌های سربی قادر به جذب اشعه است، گفت: نتایج تست‌های انجام شده نشان داد که این لباس نانویی جاذب اشعه، توان جذب بالاتری نسبت به لباس‌های سربی دارد. تست‌های آن در آزمایشگاه مرجع تجهیزات پزشکی سازمان غذا و دارو انجام شده، ضمن آنکه دارای دو استاندارد IEC و ایزو ۱۳۴۸۴ به عنوان استانداردهای اختصاصی تجهیزات پزشکی است. 

وی با بیان اینکه این محصول همچنین دارای CE‌ و تاییدیه سازمان انرژی اتمی است، گفت: خط تولید این محصول راه اندازی شده است و در مرحله کسب مجوزهای "آی مد" هستیم.



برچسب ها
نسخه اصل مطلب