سمنان| خطر بیخ گوش جنگل ابر
به گزارش ایرنا، در این جنگل ابرها آنقدر به درختها نزدیکاند که به نظر میرسد جنگل بر روی ابرها سوار است و میتوان در میان ابرها گشتوگذار کرد و به باور بسیاری از گردشگران یکی از زیباترین چشماندازهای طبیعت ایران محسوب میشود. جنگل ابر که چند سالی است جای خود را نزد گردشگران و طبیعت دوستان پیداکرده و به یکی از معروفترین مکانهای دیدنی کشور تبدیلشده، چند روزی است به دلیل ثبت جهانی جنگلهای هیرکانی دوباره نامش بر سر زبانها افتاده است. ایران در روزهای گذشته توانست پس از سالها تلاش، جنگلهای باستانی هیرکانی را که در ۲ استان سمنان و گلستان پراکندهشده، پس از کویر لوت بهعنوان دومین اثر طبیعی خود به ثبت جهانی برساند. گرچه این پیروزی افتخاری ارزشمند است اما در صورت رعایت نشدن برخی الزامات میتواند به همان اندازه تهدیدی باشد تا این اثر طبیعی را در معرض خطر خارج شدن از فهرست یونسکو قرار دهد. حضور بیرویه گردشگران بهاندازهای بیش ازآنچه ظرفیت جنگل ابر است، در سه یا چهار سال گذشته به یکی از دغدغههای مسئولان میراث فرهنگی و نیز کارشناسان محیطزیست و منابع طبیعی تبدیلشده است. باید به این نکته توجه کرد که این جنگل بینظیر در زمره مناطق حفاظتشده کشور نیز به شمار میرود که این امر ضرورت حفظ آن را دوچندان میکند.
فرهنگسازی ضروری است
رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری شهرستان شاهرود جنگل ابر را میراثی ارزشمند عنوان کرد و افزود: فرهنگسازی برای ایجاد تغییر در نوع نگاه تفرجی مردم نسبت به این سرمایه و موزه طبیعی بینظیر از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. حمیدرضا حسنی تصریح کرد: وقتی مکانی بهعنوان یک اثر طبیعی ثبت جهانی میشود تکلیف بزرگی برای حفظ و معرفی آن اثر بر عهده همه است. او یادآور شد: تغییر نگاه مردم ایران به این مکان با ارزشمند باید آنچنان ملموس باشد که گردشگران جهانی هم متوجه اهمیت آن در نزد ما بشوند. حسنی گفت: در مقابل این اتفاق ارزشمند مسئولیت بزرگی بر عهده همه ماست، باید با پیشگیری از کارهایی مانند روشن کردن آتش و تردد اتومبیل داخل جنگل مانع از نابودی این ثروت ملی شویم. او افزود: در آینده نزدیک هزاران نفر از سراسر دنیا برای دیدن از جنگل ابر برنامهریزی میکنند که رونق اقتصادی و گردش مالی را در شهرستان به دنبال دارد. رئیس اداره میراث فرهنگی و گردشگری شاهرود، خاطرنشان کرد: در جنگل ابر علاوه بر مناظر طبیعی بینظیر و گونههای حیاتوحش یکی از زیباترین قسمتهای جنگلهای هیرکانی نیز وجود دارد که میتوان در فضایی زیبا بر روی ابرها گام برداشت. حسنی، بازدید از جنگل ابر را در روزهای معمول آخر هفته حدود ۲ هزار نفر و در تعطیلات حدود هفت هزار نفر عنوان کرد و افزود: باید در خصوص بازدید از جنگل برنامهای مناسب طرح و ظرفیت ورود به این مکان مشخص شود. او تصریح کرد: جنگل ابر محل استراحت آخر هفته نیست، باید با افزایش دانش و آگاهی در این مورد از وجود تمام زیباییهای آن لذت ببریم و از قابلیت بسیار مهم صنعت پاک گردشگری استفاده شود.
لزوم فرهنگسازی برای چگونگی استفاده از جنگل ابر
رئیس اداره میراث فرهنگی و گردشگری شاهرود، در خصوص رعایت حریم جنگل خاطرنشان کرد: در ابتدا باید مردم شاهرود بهعنوان میزبان حدود جنگل را رعایت کنند و برای این ثبت ارزش قائل شوند. حسنی با اشاره به فرهنگسازی در این حوزه گفت: جنگل ابر با سایر نقاط تفریحی شهرستان بسیار متفاوت است، اینکه افراد هر زمان که بخواهند میتوانند بیشتر از ظرفیت موجود به جنگل وارد شوند فاجعه است. او افزود: باید در مورد میزان ظرفیت جنگل از طریق نصب تابلو اطلاعرسانی شود و راهنمایان تورها و مسئولان اقامت گاههای بوم گردی با نگاهی کارشناسانه و متفاوت اطلاعرسانی کنند.