جستجو
رویداد ایران > خبرها > تناقضات گفتار و رفتار طرف‌های غربی

تناقضات گفتار و رفتار طرف‌های غربی

تناقضات گفتار و رفتار طرف‌های غربی
تناقضات موجود در عمل و گفتار طرف‌های غربی حاضر در مذاکرات وین و فضا سازی‌های رسانه‌های غربی، باعث شده است که مسیر گفت‌ وگوها با سرعتی بسیار کند پیشرفت کرده و مذاکره‌کنندگان را از دستیابی به توافق دور کند.

به گزارش خبرنگار سیاست خارجی ایرنا، در ادامه رایزنی‌های دیپلماتیک مذاکره‌کننده ارشد کشورمان، علی باقری ظهر روز گذشته (شنبه) با انریکه مورا نماینده اتحادیه اروپا در این مذاکرات دیدار و گفت‌ وگو کرد.

مذاکره کننده ارشد کشورمان همچنین در ادامه رایزنی‌های دیپلماتیک هشتمین دور مذاکرات، عصر شنبه با نمایندگان اتحادیه اروپا و سه کشور اروپایی دیدار و گفت‌ وگوها با تمرکز ویژه بر راستی آزمایی رفع تحریم‌ها و تضمین به پایبندی اجرای برجام پیگیری شد.

همزمان جلسات کارشناسی در چارچوب نشست‌های دوجانبه و چند جانبه از صبح شنبه آغاز شد. این جلسات برای بررسی موضوعات مختلف با تمرکز ویژه بر رفع تحریم‌ها ادامه داشت.

روز گذشته شبکه خبری «ان‌بی‌سی» در ادامه تلاش‌های کشورهای غربی برای اثرگذاری بر فضای مذاکرات وین به نقل از چند منبع گمنام ادعا کرده که روسیه در هفته‌های اخیر پیشنهاد یک توافق موقت را داده که شامل کاهش تحریم‌ها در ازای توقف برخی از پیشرفت‌های هسته‌ای ایران است.

این شبکه به نقل از دو مقام دولت آمریکا، یک مقام در کنگره آمریکا، یک مقام سابق دولت آمریکا و چهار نفر دیگر که ادعا کرده‌اند از موضوع اطلاع داشته‌اند این خبر را منتشر کرده است.

براساس این گزارش، منابع ان. بی. سی به این شبکه گفته‌اند آمریکا از پیشنهاد روسیه به ایران مطلع بوده اما یک مقام ارشد دولت جو بایدن گفته است «تدابیر موقتی» موضوع بحث‌های جدی نیستند. این مقام آمریکایی گفته است «ما نمی‌توانیم درباره گفت‌ وگوهایی که میان روسیه و ایران گذشته صحبت کنیم اما در این مرحله معتقدیم چنین تمهید موقتی موضوع بحث‌های جدی نیست.»

ساعاتی بعد یک منبع نزدیک به هیات مذاکره کننده ایران در واکنش به ادعای یک رسانه خارجی درباره پیشنهاد توافق موقت در وین تصریح کرد که چنین توافقی در دستور کار جمهوری اسلامی ایران نیست.

این منبع مطلع به ایرنا گفت: این گزارش تائید نمی‌شود. توافق موقت هیچ وقت در دستور کار ایران نبوده و ایران فقط یک توافق قابل اتکا و پایدار را می‌پذیرد.

همانطور که سعید خطیب‌زاده سخنگوی وزارت امور خارجه پیشتر در یک نشست خبری گفته بود ما به دنبال یک توافق پایدار و قابل اتکا هستیم و هیچ توافقی که این دو مولفه را نداشته باشد، در دستور کار ما قرار ندارد.

وی تصریح کرد: همه باید تلاش کنیم که مطمئن شویم بازگشت آمریکا به برجام همراه با اخذ تضامین لازم و راستی آزمایی است و همچنین چرخه‌ای از رفع تحریم‌ها که وفق برجام باید انجام می‌شده، به طور موثر انجام می‌شود که اینها با هیچ توافق موقتی حاصل نمی‌شود.

با انتشار پیامی در توئیتر تصریح کرد که زمان‌بندی به شرکت کنندگان در گفت وگوهای وین بستگی دارد. وی با بیان اینکه زمان عنصر مهمی است، افزود: اما این مساله نباید عامل اصلی تعیین کننده نتیجه مذاکرات در مورد آینده برجام باشد. این دیپلمات روس خاطر نشان کرد: در صورت لزوم، مذاکره کنندگان باید کار خود را تسریع کنند.

مذاکره کننده ارشد روسیه اظهار کرد که هرچند عنصر زمان در مذاکرات وین حائز اهمیت است اما نباید عامل تعیین کننده‌ای در نتیجه گفت وگوها باشد.

او این مطلب را در پاسخ به توئیت خبرنگار وال استریت ژورنال مطرح کرد که به نقل از یک مقام ارشد اروپایی نوشته بود؛ این نگرانی وجود دارد که به دلیل کند بودن روند مذاکرات و زمان بندی نتوان به توافق خوب رسید.

رسانه‌های غربی دوباره در این اقدام تازه تلاش می‌کنند تا در مسیر مذاکرات مانع‌تراشی کنند؛ در حالی که اکنون زمان آن رسیده است که طرف‌های غربی تصمیم‌های سخت سیاسی اتخاذ کرده و با گام‌های معنادار و اقدام محور، مسیر دستیابی به توافق نهایی و پایدار را هموار کنند.

این در حالی است که مذاکره کنندگان ارشد چین و روسیه از حقوق هسته‌ای جمهوری اسلامی ایران طی این دوره از مذاکرات حمایت و تعیین ضرب الاجل های مصنوعی توسط طرف‌های غربی را رد کرده‌ و نقش مثبتی را ایفا کرده‌اند.

رسانه‌های غربی پیش از این نیز موضوع توافق موقت را مطرح کرده بودند و این بار نیز طرح مجدد توافق موقت نشان دهنده راهبرد طرف‌های غربی و آمریکا در مذاکرات وین است. کشورهای غربی که همواره به دنبال راهی برای عدم پذیرش مسئولیت‌های بین المللی خود هستند، علاقه ندارند که موضوع برجام و مساله هسته‌ای ایران از پایه و اساس حل و فصل شود.

حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه کشورمان در این زمینه گفت: رفتار غربی‌ها در مقایسه با اظهاراتشان مبنی بر اینکه نگران هستیم و عجله داریم، نشان‌دهنده این است که در رفتار و گفتار آنها تعارض وجود دارد و ما امیدواریم که از این مرحله عبور کنیم.

امیرعبداللهیان خاطرنشان کرد: مایلم با صدای بلند اعلام کنم که جمهوری اسلامی ایران از رسیدن به یک توافق خوب در کوتاه‌ترین زمان ممکن استقبال می‌کند؛ اما این بستگی به طرف‌های غربی دارد.

ایران از ابتدای مذاکرات که از ۸ آذر در وین آغاز شده است، هدف اصلی خود را دستیابی به توافق نهایی می‌داند و در همین راستا توافق موقت را اقدامی غیرضروری ارزیابی می‌کند.

مذاکرات وین این روزها در حالی پیگیری می‌شود که ایران و ایالات متحده از طریق متن مکتوب غیر رسمی، نظرات خود را در موضوعات چهارگانه رفع تحریم ها، اطمینان از رفع موثر تحریم ها، تعهدات هسته‌ای و راستی‌آزمایی ارائه کردند و تیم‌ها در حال بررسی این متون هستند.

دور هشتم مذاکرات لغو تحریم‌ها از ششم دی ماه در وین آغاز شده است و هیات های مذاکره کننده و کشورهای ۱+۴ سرگرم بحث درباره از سرگیری اجرای توافقات سال ۹۴ با تمرکز بر راستی‌آزمایی رفع تحریم‌ها و تضمین هستند. به اذعان تیم های مذاکره‌کننده، این گفت وگوها پیشرفت‌هایی هر چند کم و کند داشته است.


برچسب ها
نسخه اصل مطلب