سه طلاقه کردن چیست؟ + شرایط سه طلاقه در ایران
سه طلاقه اصطلاحی است فقهی و به زنی گفته میشود که سه بار از همسر خودش طلاق گرفته باشد. سهطلاقه کردن زن به معنی نفی رجوع و ازدواج مجدد همان مرد با اوست مگر اینکه زن با مرد دیگری به عنوان محلل ازدواج کرده و این مرد فوت کند یا آن زن را طلاق دهد.
در مورد سه طلاقه کردن، بین کارشناسان قوانین شرعی اختلاف نظر وجود دارد. برخی از آنان این رسم را بخشی مهم از قوانین شرع دانسته و حفظ حق سهطلاقه کردن زنان را لازم میدانند هر چند لزوماً استفاده از این حق را توصیه نمیکنند. در مقابل، برخی دیگر معتقدند که سهطلاقه کردن را میتوان ممنوع کرد بی آنکه به اعتقادات اصولی مسلمانان لطمهای وارد شود. بر اساس فقه شیعه و فقه اهل سنت اصطلاح سه طلاقه تعاریف متفاوتی دارد.
بسیاری از زنان مسلمان و گروههای مدافع حقوق بشر، در کشورهای مسلمان همواره خواهان تغییراتی در این مورد بودهاند. به گفته آنها «سه طلاقه» کردن همسر از سوی شوهر و بویژه ادای سه بار لفظ طلاق در یک نشست، باعث میشود که زن مورد ظلم واقع شود و مشکلات روانی و مالی زیادی نیز بر او تحمیل شود. در مقابل حامیان «سه طلاقه» کردن میگویند که از این قانون اسلامی تفسیر درستی نشده است.
احکام سه طلاقه
سؤال: اگر سه طلاق در یک مجلس باشد، به نحوی که در بین هر طلاق رجوع لفظی صورت گیرد، طلاق صحیح است یا نه؟ اگر صحیح است، بائن محسوب میشود یا نه؟
پاسخ: آیتالله سیستانی در پاسخ به این سؤال میفرمایند: «طلاق سوم بائن است». آیتالله صافیگلپایگانی نیز بر همین عقیده بوده و شرح میدهند: «چنانچه سه طلاق و رجوع به زوجه در مجلس واحد با اجتماع شرایط انجام گیرد، موجب حرمت زن بر مرد و نیاز به محلل خواهد بود».
آیتالله نوریهمدانی برخلاف ایشان و بر مبنای نظریه چند مجلس بودن طلاق معتقدند: «طلاق مذکور احکام سه طلاقه را ندارد، و اگر طلاق واجد سایر شرایط صحت باشد، صحیح و رجعی محسوب میشود». آیتالله هادویتهرانی نیز بر این نظر بوده و میفرمایند: «در یک مجلس فقط یک طلاق امکان دارد و همان طلاق در صورت تحقق تمام شرایط، درست است و طلاق مزبور در صورت صحت در فرض مذکور، رجعی است».
نحوه برخورد با خانواده شوهر بعد از طلاق
سؤال: آیا حضور زن یا دخول بعد از رجوع، شرط است یا نه؟
پاسخ: آیتالله سیستانی و آیتالله هادویتهرانی در پاسخ به این سؤال میفرمایند: «شرط نیست». و آیتالله صافیگلپایگانی توضیح میدهند: «رجوع در عده مشروط به حضور و اطلاع زن و یا دخول نیست».
سؤال: فردى زوجه خود را قبل از دخول، سه طلاق داد. آیا براى دفعه چهارم که خواستار ازدواج با اوست، نیاز به محلل دارد؟
پاسخ: آیتالله علویگرگانی میفرمایند: «از صریح کلام بعض فقهاء مثل محقق در شرایع چنین بر میآید که سه طلاق مطلقاً حتى قبل از دخول هم احتیاج به محلل دارد و این مورد تأیید است، زیرا اطلاق آیه چنین اقتضا دارد». آیتالله گلپایگانی نیز معتقدند: «اگر شخصى دخترى را عقد کند و قبل از دخول طلاق بدهد و ثانیاً عقد کند و قبل از دخول طلاق بدهد و ثالثاً عقد کند و قبل از دخول طلاق بدهد، محتاج به محلل است و بدون محلل بر او حلال نیست و دخول محلل هم در قبل لازم است براى حلال شدن، بلکه احوط اعتبار انزال است». آیتالله صافیگلپایگانی هم با همین نظر موافق هستند و میفرمایند: «در فرض سؤال، ازدواج مطلق با زوجه مفروضه بدون محلل حرام است».
سؤال: زنى هستم که بیست و پنج سال با شوهرم زندگى کردهام و چند سال قبل مرا طلاق داد ولى دفعه اول در طهر مواقعه بودم، بعد رجوع کرد و در دفعه دوم دوباره طلاق داد و فعلاً شک دارم که حامله بودم یا نه، باز هم رجوع کرد روز سوم باز مرا طلاق داد که قطعاً حامله بودم و طلاق سوم بود، باز هم رجوع کرد، آیا سه طلاق صحیح بوده یا اینکه طلاق اول باطل بوده و در واقع سه طلاق پشت سر هم واقع نشده است؟
پاسخ: آیتالله گلپایگانی در پاسخ به این سؤال میفرمایند: «در فرض مرقوم چون طلاق اول در طهر مواقعه واقع شده، باطل است، بنابراین در فرض صحت طلاق دوم، طلاق سوم دوم محسوب میشود و رجوع زوج به زوجه صحیح است».