آوازه خاموش محصولات خراسان جنوبی
به گزارش مهر، بنا به گفته مسئولان نبود زیرساختهای مناسب در خراسان جنوبی و بیرغبتی صادرکنندگان نسبت به دریافت خدمات از استان باعث شده که آوازه بلند محصولات خراسان جنوبی به گوش دیگر کشورها نرسد و نام این دیار کویری تنها در لیست گزارش عملکرد مسئولان باقی بماند.
زنجیره ناتمام صادرات محصولات استراتژیک
رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی با اشاره به محصولات استراتژیک استان مانند زرشک، زعفران و عناب بیان کرد: طی سال ۹۶، قریب به ۱۹ هزار و ۱۰۰ تن از ۱۵ هزار ۵۶۱ هکتار سطح زیر کشت، زرشک برداشتشده است. غلامرضا قوسی سطح زیر کشت زعفران استان را ۱۵ هزار و ۷۸۲ هکتار عنوان کرد و افزود: از این میزان سطح زیر کشت قریب به ۵۴ تن زعفران خشک برداشتشده است. او اظهار کرد: سه هزار و ۲۱۸ هکتار از اراضی استان زیر کشت عناب است که از این سطح قریب به پنج هزار و ۴۳۸ تن محصول برداشتشده است. رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی با اشاره به صادرات این محصولات بیان کرد: تمام صادرات این محصولات از خراسان جنوبی خارج نمیشود و از خراسان رضوی صادر میشود. او با بیان اینکه طی سال ۹۵ از خراسان جنوبی صادرات زرشک نداشتهایم، افزود: طی این مدت پنج کیلوگرم صادرات زعفران با ارز آوری هشت هزار دلار داشتهایم. قوسی با بیان اینکه طی این مدت ۲۰ تن صادرات عناب با ارزآوری ۱۶۰ هزار دلار داشتهایم، اظهار کرد: این در حالی است که طی سال ۹۶ صادرات عناب از خراسان جنوبی ثبتنشده چراکه از خراسان رضوی یا از شمال کشور صادرشده است. او با بیان اینکه در سال ۹۶ صادرات زرشک هم قریب به چهار تن با ارز آوری چهار هزار و ۱۱۶ دلار بوده است، گفت: همچنین صادرات زعفران ۱۲ کیلوگرم با ارزآوری ۱۷ هزار و ۱۳۰ دلار بوده است. رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی با اشاره به راهکارهای موجود برای صادرات محصولات از استان، بیان کرد: زیرساختهای صادرات در استان باید افزایشیافته و بحثهای گمرک، قرنطینه و صدور مجوز بهداشتی برای صادرات موردتوجه و بررسی قرار گیرد. قوسی اظهار کرد: صادرات این محصولات استراتژیک خراسان جنوبی خیلی بیشتر از این حرفها بوده اما مرز استان تنها این اعداد را نشان میدهد.
صادرات محصولات از بیرجند رونق ندارد
رئیس شورای ملی زعفران ایران در پاسخ به سؤالی مبنی بر میزان ارز آوری صادرات زعفران از خراسان جنوبی بیان کرد: رقم و اعدادی از ارز آوری نداریم چراکه زعفران از گمرک استان صادر نمیشود بلکه از گمرک تهران و مشهد صادر میشود. محسن احتشام با اشاره به بیرغبتی صادرکنندگان نسبت به صادرات زعفران از خراسان جنوبی بیان کرد: شهرهایی مانند تهران و مشهد به تمام دنیا پرواز دارند این در حالی است که حملونقل زعفران هم هوایی بوده و زمینی نیست. او اظهار کرد: فرودگاه بیرجند پرواز بینالمللی ندارد تا کار حملونقل را انجام دهد، بنابراین صادرات زعفران بهصورت مستقیم از خراسان جنوبی شدنی نیست. احتشام در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه چه مشوقهایی نیاز است تا صادرکننده صادرات زعفران را از خراسان جنوبی انجام دهد، گفت: متأسفانه هیچ مشوقی وجود نداشته و هیچ هزینهای پرداخت نمیشود. رئیس شورای ملی زعفران ایران با بیان اینکه در این زمینه سازمان جهاد کشاورزی و دیگر سازمانها حمایتی از صادرکنندههای استان ندارد بنابراین صادرات را از گمرک مشهد و تهران انجام میدهند، تأکید کرد: علیرغم تولید و کشت زعفران و زرشک در خراسان جنوبی هیچ مشوق و حمایتی وجود نداشته و زحمت و سود کشاورزان درجاهای دیگری داده میشود.
صادرکنندگان همکاری کنند
مدیرکل گمرکات خراسان جنوبی بیان کرد: در خراسان جنوبی زرشک و زعفران و عناب ارز آوری بالایی دارند.
محمدعلی خاشی ادامه داد: در قصه صادرات این محصولات همیشه مشکل عمدهای وجود دارد که کسانی که در کار صادرات این اقلام هستند، از طریق گمرک خراسان جنوبی اقدام نمیکنند تا میزان صادرات و ارز آوری را داشته باشیم. او با بیان اینکه این افراد صادرات اقلام را از فرودگاه مشهد یا فرودگاه حضرت امام (ره) با اسم همان شهر انجام میدهند، گفت: خراسان جنوبی گمرک تخصصی صادرات زعفران در کشور است اما از گمرک استان صادرات انجام نمیدهند. مدیرکل گمرکات خراسان جنوبی با بیان اینکه فرودگاه تهران هر روز پرواز به تمام دنیا دارد، ادامه داد: یکی از دلایل استفاده صادرکنندهها از گمرک دیگر شهرها این بوده که کالا بلافاصله و مستقیم به مقصد موردنظر میرود. او بیان کرد: در خراسان جنوبی باید در گمرک اظهار شود و سپس با اتوبوس به فرودگاههایی که دارای پرواز خارجی هستند، فرستاده شود بنابراین مورد استقبال صادرکنندهها قرار نمیگیرد. خاشی با بیان اینکه صنایع معدنی خراسان جنوبی مانند سنگ سهم عمدهای در ارز آوری کشور دارد، افزود: این محصول بهصورت خام بهصورت سنگ لاشه از خراسان جنوبی خارج میشود و در یزد، بندرعباس و اصفهان فرآوری و به نام همان شهر صادر میشود. مدیرکل گمرکات خراسان جنوبی با بیان اینکه متأسفانه در صادرات سنگ نامی از خراسان جنوبی نیست، گفت: همچنین زغالسنگ طبس صادرات زیادی داشته اما از استان ما صادر نمیشود. او در پاسخ به سؤالی مبنی بر راهکارهای موجود برای صادرات این محصولات از خراسان جنوبی بیان کرد: صادرات سه قلم محصول استراتژیک استان و صنایع معدنی نیازمند فرهنگسازی است. خاشی ادامه داد: سازمان صنعت، معدن و تجارت استان باید صادرکنندهها را ترغیب کند تا تشریفات را در خراسان جنوبی انجام دهند و صادرات به نام استان باشد. او با بیان اینکه خراسان جنوبی تولیدکننده برتر زرشک، زعفران و عناب بوده اما نامی در حوزه صادرات این کالاها نیست، گفت: نیاز داریم دستگاههایی مانند استانداری در زمینه شناسایی صادرکنندهها و فرهنگسازیها ورود کنند. خاشی با بیان اینکه تمام زیرساختهای صادرات در استان فراهم است، بیان کرد: علیرغم اینکه گمرک خراسان جنوبی نوپا است اما به جز در فرش، هیچ مشکلی در رویههای گمرکی وجود ندارد. مدیرکل گمرکات خراسان جنوبی با بیان اینکه کارشناس امور گمرکی تخصصی فرش نداریم، گفت: رایزنیهایی با فنی و حرفهای و میراث فرهنگی برای آموزش کارشناس فرش انجامشده است.
بازار جدید فرش ایجاد شود
مدیرعامل اتحادیه فرش خراسان جنوبی بیان کرد: طی سال ۹۷ قریب به ۱۷۰ هزار مترمربع تولید با ارز آوری ۸۵ میلیارد تومان داشتهایم که از این میزان ۱۰۰ هزار مترمربع با ارز آوری ۱۰ میلیون دلار صادرشده است. محمدحسین کامیابی مسک با بیان اینکه در حال حاضر تولید فرش مازاد بر تقاضای بازار و ارز آوری بیشتری از این کالا مقدور نیست، گفت: نیاز داریم سیاستگذاران به دنبال بازارهای جدید باشند. او بیان کرد: کشورهایی مانند آلمان، عمارات، آمریکا، ایتالیا و سایر کشورهای اروپایی واردکننده فرش خراسان جنوبی هستند. کامیابی مسک با بیان اینکه عمده فرش ایران از گمرک تهران صادر میشود، افزود: فرش خراسان جنوبی یکی از برندهای شناختهشده در بازارهای جهانی است. مدیرعامل اتحادیه فرش خراسان جنوبی با بیان اینکه زیرساختهای لازم برای صادرات فرش در استان وجود ندارد، گفت: کارشناس فرش وجود دارد اما فروش تخصصی فرش در استان وجود ندارد. او بیان کرد: از سالها قبل مشکل صادرات فرش بدون اطلاع از بحث زیرساختها در جلسات استانداری مطرح میشود.