دستانداز غربی در مقابل کاتالیزور ایرانی در مذاکرات وین
به گزارش خبرنگار سیاست خارجی ایرنا، مقامات و رسانههای کشورهای غربی مدام از کوتاه بودن زمان و پیشرفت اندک در مذاکرات سخن گفتهاند، اما در عین حال بر روند رو به جلوی گفتگوها تاکید کردهاند. یکی از نمونههای آن اظهارات ژان ایو لودریان، وزیر امور خارجه فرانسه بود که گفت متقاعد شده است که میتوان به توافق دست یافت.
تناقض در روایت غربی بیانگر این است که طرف مقابل از عنصر زمان برای جنگ روانی و رسانهای استفاده میکند. ضمن اینکه، هر گونه پیشرفت در مذاکرات نه فقط محصول عملکرد تیم ایرانی، بلکه تابعی از رویکرد و ایفای نقش همه طرفهای از جمله تیمهای مذاکره کننده اروپایی و آمریکایی است.
از طرفی، تیم ایرانی از آغاز گفتوگوها به صورت فشرده در جلسات متعدد در سطوح مختلف شرکت کرده است. کما اینکه طرف ایرانی برای صرفهجویی در زمان و شتاب بخشیدن به روند با متون و پیشنهادهای مکتوب در مذاکرات حاضر شد. اما این تمارض طرفهای اروپایی و آمریکایی بود که با گذشت چند روز در دور اول گفتگوها با تیم جدید ایرانی، خواستار ایجاد وقفه و بازگشت به پایتخت ها شدند.
همچنین، در موارد زیادی جلساتی به صورت همزمان برگزار شده تا بتوان موضوعات باقیمانده را به موازات هم و در سریعترین زمان پیش برده و حل و فصل کرد. در این دور از مذاکرات همزمان بر روی چهار موضوع رفع تحریمها، راستیآزمایی، دریافت تضامین و موضوعات هستهای گفتگو صورت میگیرد.
شنیدههای خبرنگار ایرنا حکایت از این دارد که روز چهارشنبه علاوه بر نشستهای رؤسای هیأتها و کارشناسان، کارگروه سوم نیز با هدف ارزیابی و بررسی پیشرفتهای حاصلشده در موضوع ترتیبات اجرایی تشکیل جلسه خواهد داد.
هیأت ایرانی در تمامی موضوعات باقیمانده، راهکارهای ابتکاری، ساز و کارهای عملیاتی و پیشنویس ارائه کرده است. اما در نقطه مقابل، خصوصا سه هیأت اروپایی، عمدتا نقشی منفعل ایفا کرده و به جز اعلام نظر در مورد طرحهای پیشنهادی ایران، هیچ ایده یا ساز و کار تازهای برای کاهش و حل و فصل موضوعات باقیمانده ارائه نکردهاند.
علاوه بر این، برخی تلاشهای طرفهای غربی برای تجدید نظر در موضوعات تفاهمشده یا طرح خواستههای جدید در مذاکرات نیز به کاهش سرعت پیشرفت مذاکرات دامن زده است. تعطیلات پایان سال طرفهای غربی، تغییر مذاکرهکنندگان کشورهای اروپایی، محدودیتهای کرونایی و بعضا غیبتهای مذاکرهکنندگان ارشد تروییکا نیز مزید بر علت شده است.
اما با این وجود، گفتگو درباره موضوعات اختلافی و جدی در وین همچنان ادامه دارد. علی باقری، رئیس تیم مذاکره کننده ایران، روز گذشته با انریکه مورا، هماهنگ کننده کمیسیون مشترک دیدار کرد. او سپس دیدار مشترکی را با روسای تیمهای سه کشور اروپایی برگزار کرد که به جلسهای دو ساعته تبدیل شد.
شنیدههای خبرنگار ایرنا حاکی است که رئیس تیم ایرانی با مذاکره کنندگان ارشد اروپایی به صورت روزانه گفتگو میکند و non-paperها به صورت روزانه و غیرمستقیم بین تیم ایرانی و آمریکایی توسط مورا تبادل میشود.
در نهایت تیم ایرانی، به دنبال توافقی پایدار است که قابل راستیآزمایی باشد، اما رسیدن به این هدف نیازمند تعامل طرفهای مقابل در این دور که عمدتا مربوط به رفع تحریمهاست، می شود.