خوشههای خانوادگی نگرانی اصلی پیک ششم + نقشه و جدول
بهگزارش گروه استانهای خبرگزاری تسنیم، براساس آمارهای رسمی روند افزایشی نرخ ابتلای روزانه آنهم زیر سایه فعالیت زیرپوستی ویروس جهش یافته آفریقایی در کشورمان همچنان ادامه دارد و این روند نگرانیهای تازهای در میان کارشناسان بهداشت و درمان ایجاد کرده است چون معتقدند قدرت سرایت بسیار بالای امیکرون و البته عادی انگاری مردم پاشنه آشیل مدیریت بحران در پیک بعدی است.
در این زمینه کارشناسان براین باورند که اگرچه در ظاهر ویروس امیکرون بیماری سبکتر و کم علائمتری ایجاد میکند اما نباید فراموش کرد که قدرت سرایت بالا و افزایش تصاعدی نرخ ابتلا در نهایت میتواند بار سنگین و غیرقابل کنترلی برای سیستم بهداشت و درمان شناخته شود.
این گروه با اشاره به آخرین گزارش کمیته تحقیقات و اخلاق کووید 19 درباره ویروس امیکرون تاکید میکنند بطور کلی این ویروس جهش یافته به دو دلیل قدرت سرایت بالا و ناشناخته بودن در مجامع بینالمللی جزو ویروسهای نگران کننده طبقه بندی شده و میتواند درصورت بیتوجهی به فعالیت آن یکباره مشکلات عمدهای در سراسر جهان ایجاد کند که البته نشانههایی از آن در کشورهای اروپایی و آمریکای شمالی دیده میشود.
کارشناسان همچنین براین باورند ویروس امیکرون با توجه به تجمع گسترده در بخش فوقانی دستگاه تنفسی فرد مبتلا قدرت بالای سرایت خود را ایجاد کرده و به همین دلیل در تماس فرد به فرد تا 4 برابر سریعتر از انواع قبلی ویروس کرونا قابلیت سرایت داشته و میتواند در کمترین زمان ممکن نرخ ابتلای روزانه را دستخوش تغییرات معناداری کند و تهویه هوای مناسب و البته دوری از هرگونه تجمع در محیطهای بسته مثل اتاقادارات، سیستم حمل و نقل عمومی، منازل و ... کم هزینهترین راهکار برای انتقال بیماری به دیگران است.
به گفته کارشناسان بهداشت و درمان این قابلیت ویروس باعث میشود که درصورت ورود و فعالیت ویروس جهش یافته به کلانشهرها و البته شهرهای صنعتی شاهد افزایش قابل توجه بیماری در دورهای کوتاه مدت باشیم چون نرخ جابهجایی و تجمع افراد در این شهرها بسیار بالاتر از روستاها و شهرستانهای کم جمعیت است بنابراین لازم است ستاد ملی مقابله با کرونا برای مدیریت هرچه کمهزینهتر ویروس در شرایط فعلی زمینه جلوگیری از جابهجایی جمعیت در این شهرها را ایجاد کند.
این درحالی است که نگرانی واقعی زمانی ایجاد میشود که گزارش یاد شده نشان میدهد تنها 70 درصد از مبتلایان به ویروس جهش یافته آفریقایی دارای علائم مشخصی از بیماری هستند که باعث میشود فرد مبتلا نسبت به رعایت پروتکل ها دقتنظر بیشتری داشته باشد و 30 درصد از افراد براساس تحقیقات انجام شده در اروپا نه تنها علائمی ندارند بلکه اصولا فکر نمیکنند که به ویروس آلوده شدهاند و زندگی روزمره خود را ادامه میدهند که این گروه میتوانند همانند بمب ساعتی در مجامع بهخصوص شهرهای صنعتی عمل کرد و مشکلات را دو چندان کنند.
به گفته محققان در تحقیقات اروپایی گروه 30 درصدی بیماران بدون علائم در واقعیت عامل اصلی ایجاد خوشههای بیماری در میان همکاران و البته خانواده هستند و این روند زنجیرهای از انتقال را در جامعه ایجاد میکند که نهایتاً به یک اپیدمی نگران کننده تبدیل خواهد شد.
در این زمینه آژانس بهداشتی انگلستان رسماً اعلام کرده است شدت بیماریزایی امیکرون اگرچه اطلاعات بسیار محدود است. اما در مجموع علائم بالینی این نوع ویروس خفیفتر از سایر واریانتهای کرونا است؛ به صورتی که میزان بستری شدن ناشی از ابتلا به امیکرون تقریباً 23 درصد کمتر از نوع "دلتا" است ولی نکته اصلی اینجاست که میزان ابتلا در میان کودکان و نوجوانان در نوع امیکرون هیچ تفاوتی با بزرگسالان ندارند بنابراین کل جامعه در خطر ابتلا هستند و همین امر میتواند درصورت غلبه ویروس در جامعه به کابوسی جدی برای نظام بهداشت و درمان منطقه شناخته شود.
دُز یادآور تعیین کننده نتیجه است
از سوی دیگر همین مجموعه تحقیقاتی درباره اهمیت واکسناسیون در دوره فعالیت ویروس جهش یافته آفریقایی رسماً اعلام کرده: اثر بخشی واکسنها 25 هفته پس از تزریق دز دوم در مقابل واریانت امیکرون نسبت به واریانت دلتا به شکل معناداری کمتر است (کمتر از 10 درصد) اما با تزریق دز یادآور یا همان تقویتی اثربخشی واکسنها در مقابل واریانت نوظهور امیکرون بین 70 تا 75 درصد افزایش خواهد یافت.
همچنین تاکید محققان در این مجموعه براین است که اصولا تکمیل واکسیناسیون با دُز یادآور میتواند نهایتاً منجر به کمتر شدن شدت بیماری و همچنین نیاز به بستری بیماران در مراکز درمانی خواهد شد که مستقیم بر نرخ موارد فوتی ناشی از بیماری موثر است و به همین دلیل تعیین کننده هزینه پیک ششم در آینده تعداد موارد تکمیل واکسیناسیون با دُز یادآور است.
آمارها چه میگویند؟
بههرحال اکنون براساس اعلام رسمی وزارت بهداشت ویروس جهش یافته آفریقایی در ایران فعال شده است و رفته رفته با افزایش فعالیت خود سطح نگرانیها را در جامعه افزایش داده است. به همین دلیل برای تصمیم گیری دقیق و همچنین رسیدن به ارائه فهرست محدودیتها یا شیوههای مقابله توجه به آمارها و تجزیه و تحلیل دقیق آنها میتواند نقش کلیدی و موثری داشته باشد.
در این زمینه بررسی آمارها از ابتدای هفته جاری یعنی 18 تا 21 دی ماه 1400 براین واقعیت تاکیددارد که روند صعودی نرخ ابتلا جهشی قابل توجه یعنی 179 درصد داشته و به دنبال این روند نرخ موارد بستری هم 73.8 درصد صعود را به خود اختصاص داده است .
اما در نیمه دیگر اعداد و ارقام مربوط به وضعیت همهگیری در شرایط فعلی رسیدن به این موضوع است که میزان انجام تستهای روزانه به هیچ عنوان متناسب با شرایط نیست چون از ابتدای دوره مورد نظر تا آخرین آمار رسمی منتشر شده از سوی وزارت بهداشت میبینیم مجموعا 245460 مورد آزمایش یا همان تست کرونا انجام شده است که اگر به عدد 4 یعنی دوره مورد نظرمان تقسیم کنیم تنها میزان تستهای روزانه 61365 مورد است که به گفته کارشناسان هیچ تناسبی با شرایط فعلی ندارد.
از سوی دیگر نباید فراموش کنیم که به گفته کارشناسان راهکار تعیین کننده در مدیریت کم هزینه پیک ششم تکمیل فرآیند واکسیناسیون با دز یادآور یا همان دُز سوم است ولی در این زمینه هم میبینیم سطح تکمیل واکسیناسیون ایران آنطور که لازم است نبوده و همین امر میتواند مشکل آفرین باشد چون هم اکنون کمی بیشتر از یازده میلیون نفر در این زمینه اقدام کردهاند به صورتی که در ابتدای دوره یعنی شنبه گذشته تعداد کل افرادی که دز سوم واکسن خود را دریافت کرده بودند رقم 9841553 نفر بوده و روز گذشته هم این گروه 11045991 ثبت شده است.
استان بوشهر/ 9 مورد تایید شده امیکرون
سعید کشمیری در گفتوگو با خبرنگار تسنیم در بوشهر، با بیان اینکه اکنون استان از نظر شیوع ویروس کرونا در بهترین شرایط قرار دارد اظهار داشت: در دی ماه تاکنون 284 نفر مبتلا به این ویروس شناسایی شدهاند اما این شرایط ثابت نیست و متغیر است.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی بوشهر با بیان اینکه 90 درصد مردم استان نوبت اول واکسن کرونا دریافت کردهاند گفت 80 درصد جمعه بالای 12 سال استان بوشهر نوبت دوم واکسن کرونا تزریق و 20 درصد از مردم استان نسبت به تزریق نوبت سوم واکسن کرونا اقدام کردهاند.
دبیر ستاد مقابله با کرونا استان بوشهر به سویه اومیکرون پرداخت و گفت: شواهد نشان میدهد سویه اومیکرون به تدریج جایگزین گونه کرونا دلتا میشود و نگرانی کادر بهداشت و درمان این است که این ویروس گسترش یابد.
وی با اشاره به رنگبندی کرونایی و امکان تغییر آن تأکید کرد: بر اساس پیش بینیها اواخر بهمن رنگبندی کرونایی استانها تغییر میکند و آبی کرونایی نارنجی و قرمز میشود.
کشمیری با بیان اینکه نتیجه تست 9 نفر از افراد مشکوک به سویه جدید کرونا مثبت قطعی اعلام شده است افزود: سرعت سرایتپذیری سویه اومیکرون چند برابر سویههای دیگر کرونا است و نمونه 4 بیمار مشکوک دیگر به این سویه برای بررسی به تهران ارسال شده است.
به گفته رئیس دانشگاه علوم پزشکی بوشهر در حال حاضر، 48 بیمار در بیمارستانهای این استان تحت درمان قرار دارند.
دبیر ستاد مقابله با کرونا استان بوشهر از بستری 15 بیمار جدید در بخشهای کرونایی بیمارستانهای استان بوشهر خبر داد و تصریح کرد: اکنون 4 بیمار کرونایی در بخش مراقبتهای ویژه تحت درمان قرار دارند و یک نفر در وضعیت حاد این بیماری است.
وی، تداوم روزهای بدون فوتی کرونا در بوشهر را مورد اشاره قرار داد و بیان کرد: شمار جانباختگان کرونا در استان بوشهر همان 2 هزار و 35 نفر است.